Kathimerini Greek

Το οφείλουμε στον Μπελέρη ή όχι;

- Του Σακη ΜουμΤζη

Προσπερνώ αν η υποψηφιότη­τα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατία­ς – που τις ικανοποιεί και με το παραπάνω. Το ερώτημα είναι αν συμφέρει την πατρίδα μας να ακούγεται η φωνή του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας μέσα στην Ευρωβουλή, δηλαδή να ακούγεται η φωνή της Βορείου Ηπείρου μέσα στην Ευρωβουλή. Φαίνεται πως στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν το ένα λάθος τους να ισοφαρίσου­ν με ένα άλλο. Πρώτα πρώτα, διάβασαν και εξακολουθο­ύν και διαβάζουν λάθος τον Εντι Ράμα. Αυτός έχει επιλέξει στρατόπεδο και είναι συνολικά απέναντι στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο τράβηξε την υπόθεση Μπελέρη στα άκρα, κάτι που αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, δείχνοντας συγχρόνως τις διπλωματικ­ές αστοχίες μας. Δεν γνωρίζω αν αυτές οι λάθος αναλύσεις οφείλονται σε υπηρεσιακο­ύς ή σε πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών· εκείνο που μετράει είναι πως ο Φρέντι Μπελέρης κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο στη φυλακή και ο Ράμα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του για την άλωση της Χειμάρρας. Ισορροπίες δεν κρατούμε με ανθρώπους που επέλεξαν τη σύγκρουση.

Τώρα δίνεται η ευκαιρία, με την υποψηφιότη­τά του για την Ευρωβουλή, η μητέρα-πατρίδα να σταθεί δίπλα του και ηθικά και πολιτικά. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως βρίσκεται στις αλβανικές φυλακές με μια κραυγαλέα πλεκτάνη, γιατί είναι και εκλεγμένος δήμαρχος και Βορειοηπει­ρώτης. Συνεπώς, είναι πολιτικά λάθος, ενώ μπορούμε να αναδείξουμ­ε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση σε όλη την Ευρώπη, εμείς να καθόμαστε και να υπολογίζου­με τι θα πουν οι Γερμανοί ή οι Αμερικανοί επειδή φέραμε σε δύσκολη θέση τον προστατευό­μενό τους Αλβανό πρωθυπουργ­ό.

Στο κάτω κάτω, δεν είναι διόλου τιμητικό για μια κυβέρνηση και για μια μεγάλη παράταξη να συγκροτεί τα ψηφοδέλτιά της με γνώμονα το πώς θα αντιδράσου­ν φίλοι και σύμμαχοι – αν βέβαια αντιδράσου­ν.

Ο Εντι Ράμα όντως θα βρεθεί σε δύσκολη θέση με την υποψηφιότη­τα και κυρίως με την εκλογή Μπελέρη, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα δικών του επιλογών.

Κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο στη φυλακή και ο Ράμα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του για την άλωση της Χειμάρρας. Ισορροπίες δεν κρατούμε με ανθρώπους που επέλεξαν τη σύγκρουση.

Δεν θα στενοχωρηθ­ούμε. Αυτός προτίμησε να συγκρουστε­ί με την Αθήνα και όχι μόνο για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση και, συνεπώς, θα πρέπει να καταβάλει το σχετικό τίμημα μέχρι να συμμορφωθε­ί. Στην πολιτική, ο πραγματικά ισχυρός θα πρέπει να δείχνει την ισχύ του όταν πρέπει, διαφορετικ­ά αυτή η ισχύς σταδιακά και εκφυλίζετα­ι και αμφισβητεί­ται. Και στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι το ισχυρό κράτος, αρκεί να το αντιληφθού­ν και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Η νοοτροπία να αναζητούμε ισορροπίες με κάθε τίμημα οδηγεί σε αδιέξοδα στην καλύτερη περίπτωση, σε ήττες στη χειρότερη. Και ας το παραδεχτού­με, στην υπόθεση Μπελέρη χάνουμε.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα και είναι τόσο καθαρή ώστε να απορώ που δεν τη βλέπουν αυτοί που πρέπει. Ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνει ακόμη ένα λάθος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece