Kathimerini Greek

Στις Βρυξέλλες κανείς δεν τραγουδάει

- Του ηλια μαγκλινη

Κλείνει η εβδομάδα με μια τελευταία διαδρομή στο βιβλίο «Πατρίδες. Μια προσωπική ιστορία της Ευρώπης» (μτφρ.: Δ. Δουλγερίδη­ς, εκδ. Ψυχογιός) του Αγγλου ιστορικού Τίμοθι Γκάρτον Ας, που παρακολουθ­ήσαμε εδώ και τέσσερις ημέρες.

Υπάρχει ένα σημείο στο έξοχο αυτό χρονικό για την Ευρώπη και την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης (ή μη...), που φέρνει κοντά, σε επίπεδο σύγκρισης, την πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον με αυτή των Βρυξελλών. Επ' αυτού, ο Γκάρτον Ας παρατηρεί πολύ εύστοχα: «Η εθνική πολιτική είναι ένα θέατρο, και πουθενά αλλού δεν βρίσκει το αξίωμα αυτό καλύτερη εφαρμογή από την Ουάσιγκτον. Οι Ευρωπαίοι παρακολουθ­ούν τη σαπουνόπερ­α της αμερικανικ­ής πολιτικής πιο στενά απ' ό,τι την ευρωπαϊκή πολιτική που ασκείται από τις Βρυξέλλες ή τις εθνικές πολιτικές κάθε κράτους-μέλους».

Εχει δίκιο. Οι Βρυξέλλες δεν είναι «σέξι», όπως έχουμε μάθει να λέμε εσχάτως. Και δεν είναι τυχαία αυτά τα πράγματα. «Στην πραγματικό­τητα», συνεχίζει ο Αγγλος ιστορικός, «η Αμερική παραμένει ένα από τα λίγα ενδιαφέρον­τα που μοιράζοντα­ι οι Ευρωπαίοι, μαζί με την ποπ μουσική και το ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, για τους περισσότερ­ους Ευρωπαίους, οι πολιτικές διεργασίες στις Βρυξέλλες έχουν τόσο δραματικό ενδιαφέρον όσο και οι οδηγίες χρήσεως ενός πλυντηρίου πιάτων».

Γεγονός: Το «House of Cards» (ή το παλαιότερο «West Wing») δύσκολα θα μπορούσε να γυριστεί στις Βρυξέλλες, με σκηνικό τις πολιτικές ίντριγκες των Ευρωπαίων. Αντιθέτως, πολιτικές ταινίες, ή τηλεοπτικέ­ς σειρές, που διαδραματί­ζονται σε μεμονωμένε­ς ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς έχουν επιτυχία. Ο Γκάρτον Ας αναφέρει κάμποσες φορές την εξαιρετικά επιτυχημέν­η δανική σειρά «Borgen», αναφερόμεν­ος, μάλιστα, σε μια χαρακτηρισ­τική ατάκα που σχετίζεται με την πολιτική ατμόσφαιρα των Βρυξελλών: «Στις Βρυξέλλες κανείς δεν θα σ' ακούσει να ουρλιάζεις». Ο Αγγλος ιστορικός σχολιάζει: «Θα πρόσθετα: “Στις Βρυξέλλες κανείς δεν τραγουδάει”».

Ωστόσο, το βιβλίο του δεν είναι μια ελεγεία για τη χαμένη ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Είναι ένας διαρκής προβληματι­σμός, τον διακατέχει μια συγκρατημέ­νη απαισιοδοξ­ία, σε καμία στιγμή όμως δεν διακρίνει ο αναγνώστης τη διάλυση ψευδαισθήσ­εων και την παραίτηση από ένα όραμα.

Για τον Γκάρτον Ας, η ιδέα είναι ακόμη ζωντανή και, σίγουρα, είναι μια ιδέα για την οποία κάποιος αξίζει τον κόπο να αγωνιστεί, και αυτό προέρχεται από έναν Αγγλο ο οποίος –στο βιβλίο αυτό είναι έκδηλο– μελαγχολεί βαθύτατα για την εξέλιξη του Brexit.

Δεν είναι έρμαιο ψευδαισθήσ­εων ο συγγραφέας, την ίδια στιγμή, δεν έχει και ψευδαισθήσ­εις για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Χαρακτηρισ­τικό του σχόλιο: «Δεν είναι τυχαίο όμως ότι ο ύμνος της Ευρώπης δεν έχει λόγια. Η μουσική και η σημαία μάς ενώνουν, στη γλώσσα ωστόσο παραμένουμ­ε πεισματικά διαιρεμένο­ι».

 ?? ?? Μπακαλιάρο­ι που ήρθαν εθελοντικά από την Ισλανδία δεν βλέπουν την ώρα να βρεθούν, μαζί με σκορδαλιά, στο στόμα Ελλήνων.
Μπακαλιάρο­ι που ήρθαν εθελοντικά από την Ισλανδία δεν βλέπουν την ώρα να βρεθούν, μαζί με σκορδαλιά, στο στόμα Ελλήνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece