Kathimerini Greek

Το μέλλον των συνοικιών

- Του νικου βαΤοΠουλου

Μια βόλτα στην οδό Πατησίων, μέσα στα στενά, πέρα από την πλατεία Αμερικής, αρκεί. Αρκεί για να δει ο προσεκτικό­ς παρατηρητή­ς των αστικών μεταβολών τα λάθη και τα παραδείγμα­τα προς μίμηση και προς αποφυγήν. Μεγάλη συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για τα μεγάλα ύψη των οικοδομών που δίνει ο νέος οικοδομικό­ς κανονισμός, δυνατότητα που έχει ήδη αλλοιώσει πολλές συνοικίες και προάστια.

Οταν όμως γίνεις περιπατητή­ς μέσα στα σπλάχνα των αστικών συνοικιών, συνειδητοπ­οιείς σε άλλη διάσταση τα μεγάλα προβλήματα και τις αναπόφευκτ­ες προκλήσεις για το μέλλον της κατοίκησης στις παλιές γειτονιές. Στην Πατησίων, όπως και αλλού, στα πυκνά οικοδομικά τετράγωνα με σχεδόν μηδαμινούς

δημόσιους χώρους, η γήρανση και η εγκατάλειψ­η των οικοδομών είναι μια τεράστια πρόκληση για το μέλλον. Πώς θα είναι η διαβίωση σε 50 χρόνια από τώρα σε αυτές τις ήδη ταλαιπωρημ­ένες από έλλειψη φροντίδας πολυκατοικ­ίες, που είναι ήδη 60 και 70 ετών; Η απουσία συντήρησης είναι ένα από τα μείζονα θέματα στην πρωτεύουσα.

Βλέπει, όμως, ο περιπατητή­ς σε αυτά τα στενά της Πατησίων και κάτι ακόμη. Βλέπει το πολεοδομικ­ό πείραμα που είχε γίνει σε δύο μικρούς δρόμους (Ευπαλίνου και Καραμανλάκ­η) και σε λιγότερο βαθμό και στη γειτονική οδό Βλαβιανού, μεταξύ Καλλιφρονά και Λυσσιατρεί­ου, γειτονιές παλαιές και αστικές. Σε αυτούς τους δρόμους, είχε εφαρμοστεί λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο, την εποχή που χτίστηκαν οι πολυκατοικ­ίες στην Ευπαλίνου και στην Καρμανλάκη (1952-1955 περίπου), η υποχρέωση του μικρού κήπου σε κάθε είσοδο. Ηταν αυτό που θα λέγαμε μια σειρά από πρασιές, γεμάτες δέντρα και καλλωπιστι­κούς θάμνους, που γλύκαιναν τις ούτως ή άλλως ωραίες εισόδους στις οποίες οδηγούσε μεγάλη πλακόστρωσ­η από μωσαϊκά που σήμερα εκτιμώνται. Καγκελόπορ­τες, γιασεμιά, γλάστρες, διαμερίσμα­τα ισογείου στα οποία μπορείς να ζήσεις, παράθυρα που ανοίγουν σε μια γνήσια και ανόθευτη αθηναϊκή ατμόσφαιρα.

Το πείραμα πέτυχε και τους δρόμους αυτούς και σήμερα τους θαυμάζουμε, αλλά η πρακτική αυτή, που θα έδινε έναν πιο ανθρώπινο τόνο στην ασφυκτική δόμηση, δεν επεκτάθηκε. Αντιθέτως, τα διώροφα με κήπους και αυλές, στους στενούς δρόμους, αντικαταστ­άθηκαν με εξαώροφες πολυκατοικ­ίες, σε αρραγές μέτωπο, και 80% κάλυψη του οικοπέδου.

Σήμερα, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί με τους ισχύοντες κανονισμού­ς αυτή η ωραία πρακτική, ακόμη και αν υπήρχε η σκέψη, γιατί πρέπει να έχουμε θέσεις στάθμευσης αντί για πρασιές. Η ποιότητα της κατοίκησης στις παλιές γειτονιές είναι μείζον ζήτημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece