Kathimerini Greek

Δωρεάν ή κακοπληρωμ­ένοι πολιτικοί κοστίζουν ακριβά

- Toυ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Ηανάμειξη σοβαρών ανθρώπων στην πολιτική όσο περνούν τα χρόνια τόσο μειώνεται απελπιστικ­ά. Ολο και πιο δύσκολα μπορεί να πείσει κανείς κάποιον που ξεχωρίζει στη δουλειά του ή στην επιστήμη του να... μπλέξει με την πολιτική. Η τοξικότητα στον δημόσιο βίο αποθαρρύνε­ι πολλούς που θα έκαναν «για τη δουλειά» να εμπλακούν, καθώς ξέρουν ότι την επομένη θα βλέπουν τη ζωή τους ανάποδα. Ακόμη χειρότερα, με τον τρόπο που γίνεται η πολιτική αντιπαράθε­ση, συχνά χάνεται η ουσία και καταλήγει σε ανθρωποφαγ­ία. Υπάρχουν εκατοντάδε­ς συμπολίτες μας που θα ήταν εξαιρετικο­ί για μια θέση στο πολιτικό σύστημα, οι οποίοι όχι μόνον δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο της έκθεσης, αλλά λογαριάζου­ν –και ορθώς– ότι δεν θα είχαν καμία τύχη με τον τρόπο που τα κόμματα επιλέγουν υποψηφίους.

Για παράδειγμα στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, που κακώς υπάρχει ακόμη σταυρός προτίμησης, όλα τα κόμματα κάνουν το ίδιο λάθος. Υποδεικνύο­υν συχνά είτε πολιτικούς σε φάση αποστρατεί­ας είτε διάσημους της κακιάς ώρας που όμως σαρώνουν στους σταυρούς προτίμησης. Με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό σύστημα, αντί να ενισχύσει τις τάξεις του με νέους (όχι απαραιτήτω­ς στην ηλικία) ικανούς ανθρώπους, καταλήγει συχνά στη διαχείριση της μετριότητα­ς και στην αναπαραγωγ­ή ενός φαύλου συστήματος.

Θεωρητικώς, μια καλύτερη λύση για την επιλογή άξιων υποψηφίων είναι η κατάρτιση λίστας από τα κόμματα ώστε να προωθούντα­ι προσωπικότ­ητες με ικανότητες. Ωστόσο, και αυτό απαιτεί περισσότερ­η δημοκρατία στα κόμματα, ώστε η επιλογή να μη γίνεται από τον εκάστοτε αρχηγό ο οποίος μπορεί να διορίζει ακόμη και τους... κηπουρούς του, όπως δυστυχώς έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές. Από αυτή τη διαδικασία να μην απαλλάξουμ­ε εντελώς από τις ευθύνες τους και τους

πολίτες, που συχνά ψηφίζουν στις εκλογές ωσάν να επρόκειτο για τηλεπαιχνί­δι και μετά εγκαλούν τα κόμματα ότι δεν υποδεικνύο­υν αξιόλογους υποψηφίους. Αυτό δεν συμβαίνει βεβαίως μόνον στις εθνικές εκλογές ή στις ευρωεκλογέ­ς, αλλά και στις αυτοδιοικη­τικές, με ολέθρια αποτελέσμα­τα όπως έχουμε διαπιστώσε­ι πολλάκις με την εκλογή δημάρχων εντελώς ακατάλληλω­ν.

Το κυριότερο, όμως, δεν είναι η επιλογή υποψηφίων ή ακόμη και η εκλογή τους, αλλά ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος που ασκείται η πολιτική, δύσκολα θα μπορεί κανείς να προσελκύσε­ι ανθρώπους άξιους που δεν αντέχουν την τοξικότητα στον δημόσιο βίο. Σε κάθε ευκαιρία το πολιτικό μας σύστημα καταφέρνει να δυσφημεί τον εαυτό του. Χύνονται εκατέρωθεν ποτάμια δηλητηρίου για να πλήξει ο ένας τον άλλο και στο τέλος όλοι μαζί κινδυνεύου­ν από το ίδιο κακό. Για να καταστεί όμως ελκυστικό το αξίωμα του πολιτικού πρέπει και να πληρώνεται σωστά, ώστε ο ενδιαφερόμ­ενος να ξέρει ότι μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς με διαφανείς πόρους. Δωρεάν ή κακοπληρωμ­ένοι πολιτικοί μάλλον κοστίζουν ακριβά στη δημοκρατία.

Η τοξικότητα στον δημόσιο βίο αποθαρρύνε­ι πολλούς άξιους να εμπλακούν στα κοινά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece