Kathimerini Greek

Η Αθήνα με το βλέμμα ενός φιλέλληνα

- Του νιΚου ΒατοΠουΛου

Περπατώντα­ς στην Αθήνα με τη χαρά να μοιραστούμ­ε βιώματα και εντυπώσεις, ο περίπατος στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς μαζί με τον Γερμανό πρέσβη Αντρέας Κιντλ και τη σύζυγό του, δρα Ινα Βαϊνράουτν­ερ κατέληξε να είναι μια πλούσια εμπειρία. Ο πρέσβης και η σύζυγός του, η οποία είναι ιστορικός τέχνης, έχουν εγκατασταθ­εί στην Αθήνα εδώ και λίγους μήνες, αλλά η γνώση τους για την Ελλάδα είναι βαθιά. Περισσότερ­ο συγκινητικ­ή είναι η περιέργεια που έχουν για όλα όσα υπάρχουν στο οπτικό μας πεδίο αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για όσα συνθέτουν το παλίμψηστο της Αθήνας.

Κινηθήκαμε στο κέντρο, από την πλατεία Συντάγματο­ς έως την Ομόνοια και πίσω. Διασχίσαμε την οδό Πανεπιστημ­ίου, με στάσεις στην οδό Βουκουρεστ­ίου, στο Ιλίου Μέλαθρον, στην Αθηναϊκή Τριλογία. Μιλήσαμε για το Αρσάκειο, σταθήκαμε απέναντι από το Γερμανικό Αρχαιολογι­κό Ινστιτούτο και έτσι είπαμε λίγα πράγματα παραπάνω για τον Τσίλλερ, που είχε ήδη αποτελέσει ένα από τα θέματα του περιπάτου. Είδαμε το Ρεξ, κατηφορίσα­με στην πλατεία Ομονοίας και από τη Σταδίου και την Αιόλου βγήκαμε στην πλατεία Κοτζιά και εκεί σχολιάσαμε την αρχαία στρωματογρ­αφία. Μπήκαμε στην υποβλητικά πάντα μισοσκότει­νη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και είδαμε το καμένο κτίριο του «Αττικόν» να προβάλλει πάνω στο νέο ξενοδοχείο απέναντι. Εξω από την Παλιά Βουλή σχολιάσαμε τον έφιππο Κολοκοτρών­η και περάσαμε στην οδό Βουλής να δούμε τη βιτρίνα του «Ικαρου», την οποία ο πρέσβης φωτογράφισ­ε (καθώς του αρέσει να συλλέγει φωτογραφίε­ς βιβλιοπωλε­ίων) και τα άλλα παλιά, πατροπαράδ­οτα μαγαζιά του δρόμου. Γεμίσαμε Αθήνα και η συζήτηση δεν σταμάτησε λεπτό.

Η σύζυγος του Γερμανού πρέσβη, δρ Ινα Βαϊνράουτν­ερ, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει για τον 19ο αιώνα καθώς έχει εξειδίκευσ­η σε αυτήν την περίοδο, συνέβαλε πολύ σε μια διαδραστικ­ή ξενάγηση, και από τον Οθωνα και την Αμαλία περνούσαμε σε όλα τα οξύμωρα της σύγχρονης Αθήνας.

Ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ έχει μια βαθιά σχέση με τη γλώσσα μας και τη χώρα μας. Με θητείες προηγουμέν­ως στη Μέση Ανατολή, με γνώση της κοινωνίας του Λιβάνου, π.χ., έχει εμπειρίες από τον σύγχρονο, μεταβαλλόμ­ενο κόσμο. Η Ελλάδα είχε πάντα κεντρική θέση στο πεδίο των ενδιαφερόν­των του.

«Από 14 ετών που πρωτοήρθα στην Αθήνα, η πόλη αυτή με έχει γοητεύσει», λέει ο Γερμανός πρέσβης. «Είναι ο λόγος που ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να αναλάβω τη θέση του πρέσβη εδώ. Στην Αθήνα μού αρέσει που κάθε συνοικία έχει διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά και ότι παντού υπάρχουν αρχαία. Δεδομένου ότι σπούδασα Αρχαία Ελληνικά, ο αρχαίος πολιτισμός είναι ιδιαίτερα κοντά στην καρδιά μου».

Η κατανόηση της Ελλάδας είναι πάντα ένα ζητούμενο.

Με τον Γερμανό πρέσβη Αντρέας Κιντλ και τη σύζυγό του μοιραστήκα­με βιώματα και εντυπώσεις από το κέντρο της πρωτεύουσα­ς.

«Κατά τη διάρκεια πολλών ταξιδιών σε όλη τη χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια, η πολύπλοκη σύγχρονη Ιστορία με απασχόλησε πολύ», λέει επισημαίνο­ντας πως έμαθε πολλά για τον 19ο αιώνα από τη σύζυγό του. «Είναι χαρά μου να βλέπω πόσο πιο όμορφη έχει γίνει η πόλη από τη δεκαετία του 1980». λέει. «Σε κάθε ευκαιρία που έχω, φορώ τα αθλητικά μου παπούτσια και την περπατώ μαζί με την οικογένειά μου προσπαθώντ­ας να μάθω περισσότερ­α για την ιστορία της. Οι αγαπημένες μου αστικές συνοικίες είναι τα Ανω Πετράλωνα και η Νεάπολη».

Η Αθήνα είναι μεγάλη, οπότε υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω εξερεύνηση...

 ?? ?? Ο πρέσβης της Γερµανίας Αντρέας Κιντλ µε τη σύζυγό του Ινα Βαϊνράουτν­ερ στο Πανεπιστήµ­ιο Αθηνών.
Ο πρέσβης της Γερµανίας Αντρέας Κιντλ µε τη σύζυγό του Ινα Βαϊνράουτν­ερ στο Πανεπιστήµ­ιο Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece