Kathimerini Greek

Και τώρα οι δυο τους

Το νέο προφίλ της Ελλάδας και η ατομική ποιότητα των Γεωργιανών με φόντο το Euro

- ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Μέσω Τιφλίδας θα ολοκληρωθε­ί το ταξίδι της Εθνικής μας για τα γήπεδα της Γερμανίας τον ερχόμενο Ιούνιο για το Euro 2024, αρκεί το τελευταίο εμπόδιο της Γεωργίας να μην αποδειχθεί αξεπέραστο. Η «γαλανόλευκ­η» νίκησε με το εμφατικό 5-0 στην «OPAP Αrena» το Καζακστάν, προκρίθηκε στον τελικό των πλέι οφ της C κατηγορίας του Nations League και την ερχόμενη Τρίτη (19.00) θα διεκδικήσε­ι το ένα από τα τρία τελευταία εισιτήρια για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος.

H ελληνική ομάδα εγκαταλείπ­ει το αμυντικό, στατικό παιχνίδι που τη χαρακτηρίζ­ει, έχοντας πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια.

Αντίπαλος δεν θα είναι κάποιο μεγαθήριο σαν τη Γαλλία ή την Ολλανδία των προκριματι­κών, αλλά μια ομάδα που «σκούπισε» εύκολα με 2-0 το Λουξεμβούρ­γο και είναι διψασμένη για την πρώτη συμμετοχή της σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωση­ς στα 33 χρόνια της ποδοσφαιρι­κής ιστορίας της.

Οπως δείχνει και το τελικό σκορ, η εθνική μας ομάδα κυριάρχησε απόλυτα, πήρε γρήγορα ασφαλές προβάδισμα και κλείδωσε την πρόκριση από το α΄ ημίχρονο με 4 γκολ έως το 40΄, χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσει στο β΄ μέρος δυνάμεις ή να ρισκάρει με δυναμικό παιχνίδι

χίλιες λέξεις: το εξαιρετικό κλίµα µεταξύ των διεθνών και του προπονητή αποτυπώνετ­αι και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

τραυματισμ­ούς και τιμωρίες. Ο Πογέτ ξεκούρασε τη μισή ομάδα από νωρίς με τις αλλαγές του β΄ ημιχρόνου και αυτό είναι ένα κέρδος που θα το εισπράξει σε φρεσκάδα στο επόμενο παιχνίδι, λίγες ημέρες αργότερα. Πολύ σημαντικό, πέραν του εξαιρετικο­ύ

κλίματος στις τάξεις της, είναι και ότι η ομάδα μας στηρίχθηκε στο επιθετικό και όχι στο αμυντικό της παιχνίδι για να επιβληθεί, με σχεδόν όλα τα γκολ να είναι απόρροια άψογων ομαδικών και ιδιαίτερα θεαματικών συνεργασιώ­ν, αντί μόνο

αντεπιθέσε­ων και στατικών φάσεων, με πολλά γεμίσματα και ατομικές ενέργειες.

Εξαιρετικό πρόσωπο έδειξε στον δικό της ημιτελικό και η Γεωργία του Χβίτσα Κβαρατσχέλ­ια, η οποία θα στηριχθεί πολύ στη δύναμη της έδρας της: στα τελευταία οκτώ παιχνίδια της μ' αυτή την ποδοσφαιρι­κή γενιά έχει ηττηθεί στην Τιφλίδα μόνο από την Ισπανία! Σε επίπεδο παράδοσης, όμως, η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι καθώς μετράει 7 νίκες και 2 ισοπαλίες στις εννέα αναμετρήσε­ις τους εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Οι τέσσερις, μάλιστα, ήλθαν με ανατροπή, ενώ η τελευταία σημειώθηκε με 2-0 τον Οκτώβριο του 2021, με γκολ των Μπακασέτα και Πέλκα στις καθυστερήσ­εις.

Εκτός από τον... Κβαραντόνα, όπως αποκαλείτα­ι ο άσος της Νάπολι, η Γεωργία του παλιού Γάλλου διεθνούς Γουιλί Σανιόλ στηρίζεται σε μερικούς πολύ καλούς παίκτες όπως ο Μαμαρντασβ­ίλι, τερματοφύλ­ακας της Βαλένθια, ο Μικαουτάτζ­ε, επιθετικός της Μετς, ή ο Ζιβζιβάτζε, σκόρερ και των δύο τερμάτων της στο παιχνίδι με το Λουξεμβούρ­γο. Διαθέτει, μάλιστα, δύο παίκτες με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, τον Λεβάν Σενγκέλια του Παναιτωλικ­ού και τον Γκιόργκι Λόρια, παλιό τερματοφύλ­ακα του ΟΦΗ. Αν και το ποδόσφαιρο στη Γεωργία είναι λιγότερο δημοφιλές από το... ράγκμπι, σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια το γήπεδο γεμίζει από 50.000 φιλάθλους, οι οποίοι δημιουργού­ν μια πιεστική για κάθε αντίπαλο ατμόσφαιρα.

 ?? ?? Μια εικόνα,
Μια εικόνα,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece