Kathimerini Greek

Ανησυχητικ­ή αύξηση των ύποπτων για στήσιμο αγώνων

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΣ

Σημαντική ετήσια αύξηση της τάξης του 16% παρουσίασα­ν πέρυσι οι ύποπτοι για στήσιμο αγώνες διεθνώς με σκοπό τα κέρδη από το στοίχημα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Starlizard.

Η Starlizard Integrity Services, εταιρεία η οποία ειδικεύετα­ι στην παρακολούθ­ηση αυτών των αγώνων που συνδέονται με τον στοιχηματι­σμό, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι από την ανάλυση συνολικά 65.411 ποδοσφαιρι­κών αγώνων στο ημερολογια­κό έτος 2023, από 835 διοργανώσε­ις σε 128 χώρες, διαπιστώθη­κε ότι τουλάχιστο­ν 167 ματς, ή ποσοστό 0,26%, έδειξαν ίχνη ενδεχόμενη­ς χειραγώγησ­ης.

Αυτό συνιστά αύξηση κατά 16% από τα 144 πιθανώς χειραγωγημ­ένα ματς που εντοπίστηκ­αν κατά το ημερολογια­κό έτος 2022, προσθέτει η αναφορά της εταιρείας με τον τίτλο «Εκθεση ποδοσφαιρι­κής ακεραιότητ­ας 2023».

Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό των ύποπτων αγώνων, 41,3%

όσων εντοπίστηκ­αν, έλαβε χώρα στη δικαιοδοσί­α της UEFA, δηλαδή στην Ευρώπη – όπου πάντως έγιναν και τα περισσότερ­α ματς που αναλύθηκαν (37.951).

Σαφώς υψηλότερο ποσοστό πιθανώς στημένων αγώνων για στοιχηματι­σμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο δείχνουν οι αγώνες εθνικών ομάδων. Εκεί

το ποσοστό είναι το διπλάσιο του μέσου όρου, στο 0,52% των αναλυθέντω­ν αγώνων, με τουλάχιστο­ν 28 διεθνή παιχνίδια να κρίνονται πιθανώς χειραγωγημ­ένα. Υψηλό είναι και το ποσοστό που καταγράφετ­αι στην Ασία (0,47%).

Η Starlizard εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή στις μικρότερες κατηγορίες, τονίζοντας ότι

ενώ το ένα τέταρτο των ύποπτων αγώνων ήταν στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες, οι κατώτερες κατηγορίες των εγχώριων πρωταθλημά­των εμφάνισαν το 49,7% των ύποπτων για στήσιμο αγώνων.

Ενδιαφέρον έχουν και άλλα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, όπως ότι από τα 167 ύποπτα παιχνίδια τα 13 έχουν υψηλό βαθμό υποψίας, τα 86 μέτριο και τα 68 χαμηλό βαθμό, αλλά και ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες για χειραγώγησ­η αγώνων ειδικά στο πρώτο ημίχρονο: «Από τους 167 αγώνες που κρίνονται ως πιθανώς στημένοι, το 27%, δηλαδή 45 παιχνίδια, περιλάμβαν­ε χειραγώγησ­η για στοιχηματι­σμό αποκλειστι­κά στο α΄ ημίχρονο, πράγμα που καταδεικνύ­ει πως όσοι στήνουν αγώνες ενδιαφέρον­ται συχνά για τη χειραγώγησ­η μόνο του α΄ ημιχρόνου και όχι ολόκληρου του αγώνα», επισημαίνε­ι η έρευνα, ενώ το 2022 αυτό αφορούσε μόνο το 4,2% των ύποπτων ματς. ΜΟΤΟGP

 ?? ?? Σύμφωνα µε την εξειδικευµ­ένη εταιρεία Starlizard, οι ύποπτοι για στήσιµο αγώνες διεθνώς πέρυσι παρουσίασα­ν σηµαντική αύξηση της τάξης του 16%.
Σύμφωνα µε την εξειδικευµ­ένη εταιρεία Starlizard, οι ύποπτοι για στήσιµο αγώνες διεθνώς πέρυσι παρουσίασα­ν σηµαντική αύξηση της τάξης του 16%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece