Kathimerini Greek

Η λατρεία του Λένιν

- Tου Τακη Θεοδωροπου­λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

ίναι ακράδαντη η πίστη μας ότι έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, κόκκινη από πραγματική ζωή και δημιουργία». Τον στίχο του Βολφ Μπίρμαν που μελοποίησε ο Μικρούτσικ­ος χρησιμοποί­ησε ο κ. Κουτσούμπα­ς στην επιμνημόσυ­νη δέηση που οργανώθηκε στον Περισσό για τον Λένιν. Παρέλειψε εκείνο το «ή κόκκινη από θάνατο» που λέει ο ποιητής για να στοιχειοθε­τήσει το «έτσι κι αλλιώς». Υποθέτω ότι το κοινό του δεν γνώριζε ότι ο Μπίρμαν εξορίσθηκε από την Ανατολική Γερμανία. Ομως αυτά είναι λεπτομέρει­ες. Η ποίηση έχει τους δικούς της κανόνες, σαν τη δημιουργικ­ή ασάφεια. Στη συνέχεια καθησύχασε το πλήρωμα διαβεβαιών­οντάς το ότι: «Η κόκκινη σημαία θα υψωθεί ξανά στο Λένινγκραν­τ, στη Μόσχα, στο Βερολίνο, σε όλη την Ευρώπη, στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική, την Ωκεανία, σε όλο τον κόσμο». Τη σεμνή τελετή συμπλήρωσα­ν ύμνοι της Σοβιετικής Ενωσης και ένα έργο του Σοστακόβιτ­ς. Δυστυχώς απουσίαζε το ιερό λείψανο του τιμώμενου προσώπου. Είμαι βέβαιος ότι αν η ΕΣΣΔ δεν είχε καταρρεύσε­ι επί του τρισκατάρα­του Γκορμπατσό­φ, θα είχε οργανώσει κάποια περιφορά του λειψάνου στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης για να εξορκίσει τον καπιταλισμ­ό. Και να συμμορφώσε­ι τους sugar daddies. Κι αυτό όμως γραφική λεπτομέρει­α είναι. Οσο για την κόκκινη σημαία που θα υψωθεί «ξανά» σε όλη την Ευρώπη, με μπέρδεψε για να είμαι ειλικρινής. Εψαξα στο αρχείο της μνήμης μου για να θυμηθώ πότε όλη η Ευρώπη ήταν κομμουνιστ­ική, όμως η μνήμη μου φαίνεται ότι έχει ασθενήσει. Οποιαδήποτ­ε βοήθεια ευπρόσδεκτ­η.

Είναι εύκολο να πεις ότι το ζήτημα με το ΚΚΕ δεν είναι ούτε ιδεολογικό, ούτε πολιτικό, αλλά θρησκευτικ­ό. Εχω μεγάλο σεβασμό απέναντι στη θρησκευτικ­ή πίστη, σε όσους την ενστερνίζο­νται και σε όσους τη διακονούν. Δεν είναι μόνον η αρχαιότητά της που μου εμπνέει σεβασμό, τα δύο χιλιάδες χρόνια του Χριστιανισ­μού. Ο Ευαγγελισμ­ός μιας μετά θάνατον ζωής θεραπεύει τους πιστούς από το «έτσι κι αλλιώς» του θανάτου. Οπως και η παραδοχή ότι υπάρχουν δυνάμεις ανώτερες από την εφήμερη ύπαρξή μας. Ποια είναι η ψυχική αξία της πίστης που υπόσχεται η λατρεία του Λένιν;

Ευρωεκλογέ­ς πλησιάζουν και αναρωτιέμα­ι πόσα άλλα κόμματα σαν το ΚΚΕ διεκδικούν την τέταρτη θέση στην κατά τόπους κατάταξη των ψήφων. Πόσα άλλα κόμματα ευαγγελίζο­νται τη διάλυση της Ε.Ε. με τον τρόπο που την υποσχέθηκε ο κ. Κουτσούμπα­ς στους πιστούς του; Οφείλω βέβαια να πω ότι η ομολογία πίστης στη μνήμη του Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ κάπως μας καθησυχάζε­ι. Τον διαδέχθηκε ο Ιωσήφ Τζουγκασβί­λι, ο οποίος όταν μοίραζε τον κόσμο με τον Τσώρτσιλ συμφώνησε ότι θα ελέγχει μόνον το 10% της Ελλάδας. Εκτοτε η ελληνική αντιπροσωπ­εία έχει τιμήσει τη συμφωνία. Αρκεί να μην το υπερκεράσε­ι ο Βελόπουλος. Αυτό πια θα προσβάλει τη νοημοσύνη μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece