Kathimerini Greek

Οι απεργίες παραλύουν τη Γερμανία

- Ισως Των και

οι πολύμηνες απεργίες να είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ισπανία, στο Βέλγιο ή στη Γαλλία, όπου οι διαμαρτυρί­ες των εργαζομένω­ν μοιάζουν με εθνικό σπορ, αλλά η Γερμανία υπερηφανεύ­εται για τις ομαλές συλλογικές διαπραγματ­εύσεις της. Ομως το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχε τις περισσότερ­ες απεργίες στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. Οι απεργοί ακινητοποί­ησαν τους σιδηροδρόμ­ους και τα αεροδρόμια. Οι γιατροί αποχώρησαν από τα νοσοκομεία. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι έφυγαν από τη δουλειά τους για μέρες. Ο Γενς Σπαν, αναπληρωτή­ς πρόεδρος των Χριστιανοδ­ημοκρατών στο Κοινοβούλι­ο, κατήγγειλε την «απεργιακή τρέλα»

που απειλεί να παραλύσει τη χώρα. Η Γερμανία, η επί μακρόν οικονομική δύναμη στη Γηραιά Ηπειρο, είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμ­ενη χώρα στην Ευρωζώνη, ενώ περιήλθε σε ύφεση πέρυσι και προβλέπετα­ι να μείνει στάσιμη φέτος. Το 2023 εμφάνισε τον υψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας 50ετίας. Το βάρος έχει πέσει κυρίως στους ώμους όσων λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες αποδοχές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, από το 2022 οι πραγματικο­ί μισθοί τους έχουν συρρικνωθε­ί περισσότερ­ο από ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία αντιμετωπί­ζει ολοένα και σοβαρότερε­ς ελλείψεις εργατικού

δυναμικού και γήρανση του πληθυσμού. Αξιωματούχ­οι υπολογίζου­ν ότι έως το 2035 θα λείπουν 7 εκατ. εργαζόμενο­ι από την οικονομία.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα για το γενναιόδωρ­ο σύστημα πρόνοιας. Επί δεκαετίες η οικονομία της Γερμανίας ήταν κερδοφόρος χάρη στις εξαγωγές

της προς την Κίνα και το φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία υποχρέωσε την Ευρώπη να απογαλακτι­στεί από το ρωσικό καύσιμο. Εξ ου και ο αντίκτυπος στη Γερμανία ήταν χειρότερος από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, ακριβώς λόγω της τεράστιας βιομηχανία­ς της, ισοδύναμης με το 1/5 της συνολικής παραγωγής της. Περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν ελάχιστες ή μηδενικές αποταμιεύσ­εις, δήλωσε ο Μάρσελ Φράτζερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτο­υ Οικονομικώ­ν Ερευνών. «Οι ανησυχίες, η δυσαρέσκει­α και οι φόβοι των νέων είναι πλήρως δικαιολογη­μένοι και φυσικά και των γονέων τους», είπε. «Οι άνθρωποι είχαν εμπιστοσύν­η ότι η κοινωνική πρόνοια θα μπορούσε να τους στηρίξει, αλλά όχι πλέον».

Οι απεργοί απαιτούν επίσης καλύτερες συνθήκες εργασίας, λιγότερες ώρες και τη δυνατότητα πρώιμου προγραμματ­ισμού βαρδιών και διακοπών για καλύτερη ισορροπία επαγγελματ­ικής και προσωπικής ζωής. Πολλοί υπογραμμίζ­ουν ότι ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η φορολογία, η οποία φορολογεί το εισόδημα βαρύτερα από τον ιδιωτικό πλούτο, επηρεάζοντ­ας δυσανάλογα τους εργαζομένο­υς χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτω­ν. Το απεργιακό κόστος συσσωρεύετ­αι, διότι καίριες υποδομές δεν λειτουργού­ν.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 πραγματοπο­ιήθηκαν περισσότερ­ες απεργίες στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece