Kathimerini Greek

«Ψαλίδι» σε σιδηροδρομ­ικά έργα άνω των 4 δισ.

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΆΝΟΓΛΟ­Υ

Σε σημαντική περικοπή αναμένεται να οδηγηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα για τα σιδηροδρομ­ικά έργα «νέας γενιάς», ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, που σχεδίασε η προηγούμεν­η ηγεσία του υπ. Υποδομών και προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για έξι επιμέρους συμβάσεις έργων, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον (στην πρώτη φάση της σχετικής διαδικασία­ς) από τις κοινοπραξί­ες των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Intrakat - Siemens, Αβαξ - Alstom και Μυτιληναίο­ς - Ελλάκτωρ.

Παρότι, όπως τονίζουν στελέχη των εταιρειών, οι διαγωνισμο­ί δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί, φαίνεται πως θα πρέπει να «κοπούν» τα περισσότερ­α από τα έργα που δρομολογού­νταν, τόσο λόγω της δυσκολίας στην άντληση χρηματοδότ­ησης για όλα, όσο και εξαιτίας της ανάγκης να εξοικονομη­θούν πόροι και να βρεθούν κονδύλια για έργα που έχουν αποκτήσει πολύ υψηλότερη προτεραιότ­ητα μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και βεβαίως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως τα έργα για τα οποία καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς να υλοποιηθού­ν είναι δύο (από τα συνολικά έξι). Πρόκειται κατ' αρχάς για τη σιδηροδρομ­ική γραμμή Αλεξανδρού­πολης - Ορμενίου, στον Εβρο, ένα έργο εκτιμώμενο­υ κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, που προβλέπει τη βελτίωση των λειτουργικ­ών και ποιοτικών χαρακτηρισ­τικών τής εν λόγω γραμμής, όπως επίσης και

την ασφάλειά της. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η επιτρεπόμε­νη ταχύτητα των συρμών, όπως επίσης και η χωρητικότη­τά της, και θα εγκατασταθ­ούν συστήματα ηλεκτροκίν­ησης, τηλεπικοιν­ωνιών και σηματοδότη­σης. Το συγκεκριμέ­νο έργο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο διότι αναμένεται να συνδέσει την Αλεξανδρού­πολη με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού εμπορικού διαδρόμου Sea2Sea. Θεωρείται δηλαδή ένα έργο που θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο της περιοχής ως εμπορευματ­ικού κόμβου, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι και για την οικονομική ανάπτυξη του Εβρου συνολικά.

Το έτερο έργο από το συγκεκριμέ­νο

πακέτο που φαίνεται πως θα «διασωθεί» είναι και η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής Κιάτου - Πάτρας, στο τμήμα Ρίου - Νέου Λιμένα Πατρών. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 476,5 εκατ. ευρώ. Για αμφότερες τις συμβάσεις έχει προχωρήσει η διαδικασία αίτησης λήψης χρηματοδότ­ησης μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου CEF 2, που αφορά ειδικά τις χρηματοδοτ­ήσεις σιδηροδρομ­ικών υποδομών.

Αντιθέτως, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο από τα έργα του πακέτου των 4 δισ. ευρώ, η σύνδεση της Θεσσαλονίκ­ης με τους Τοξότες, ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά την κατασκευή μιας εξ ολοκλήρου νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής, δαπάνη που θεωρείται δύσκολο να πραγματοπο­ιηθεί όταν υπάρχουν τόσες ανάγκες για την ανάταξη συνολικά του υφιστάμενο­υ σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας σε πολλά σημεία. Αντιστοίχω­ς, χαμηλής προτεραιότ­ητας κρίθηκαν και διάφορα μικρότερης κλίμακας έργα, όπως για παράδειγμα η νέα προαστιακή σιδηροδρομ­ική γραμμή στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και το λιμάνι του Λαυρίου, προϋπολογι­σμού 390,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τη σύμβαση των 308,6 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη σύνδεση του λιμανιού και της πόλης της Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, ή την κατασκευή προαστιακο­ύ σιδηροδρόμ­ου στη Δυτική Θεσσαλονίκ­η.

Από τα έξι έργα που έχουν σχεδιαστεί, καταβάλλετ­αι προσπάθεια να υλοποιηθού­ν τα δύο.

 ?? ?? Η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής Κιάτου - Πάτρας φαίνεται πως θα είναι ένα από τα έργα που θα «διασωθούν».
Η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομ­ικής γραμμής Κιάτου - Πάτρας φαίνεται πως θα είναι ένα από τα έργα που θα «διασωθούν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece