Kathimerini Greek

Ασφαλιστικ­ή ικανότητα σε όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ έως 100 ευρώ

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Με «επείγουσα διάταξη» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή παρέχεται από το υπουργείο Εργασίας η δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικ­ής ικανότητας σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη που όμως δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση ικανότητας σε χιλιάδες μικροοφειλ­έτες οι οποίοι βρέθηκαν, σε πολλές περιπτώσει­ς και χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, με χρέος από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περίπου 36.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές έως 5 ευρώ. Συνολικά, ληξιπρόθεσ­μα χρέη μέχρι 100 ευρώ εκτιμάται ότι έχουν 100.000 ασφαλισμέν­οι – μη μισθωτοί.

Αυτούς αφορά η διάταξη και συγκεκριμέ­να το άρθρο 60 του νομοσχεδίο­υ, που προβλέπει ότι για τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη καθυστερού­μενες, ληξιπρόθεσ­μες ή βεβαιωμένε­ς βασικές οφειλές του ασφαλισμέν­ου στον Φορέα μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οφειλές που υπερβαίνου­ν το ποσό αυτό θα πρέπει πρώτα να τακτοποιού­νται με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής προκειμένο­υ στη συνέχεια να χορηγηθεί ασφαλιστικ­ή ικανότητα.

Οπως, δε, αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η έκθεση συνεπειών που συνοδεύει το νομοσχέδιο, με την προτεινόμε­νη ρύθμιση

αντιμετωπί­ζεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει λόγω οφειλών πολύ χαμηλού ύψους και διευκολύνε­ται η χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας στους ασφαλισμέν­ους του ΕΦΚΑ που οφείλουν αυτά τα πολύ μικρά ποσά.

Οσο για το κόστος, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του

Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α δεν γνωρίζει ότι έχει ασφαλιστικ­ές οφειλές από λίγα λεπτά έως 100 ευρώ.

Κράτους ξεκαθαρίζε­ι ότι η μόνη συνέπεια για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ είναι η χρονική υστέρηση στην είσπραξη εσόδων στις περιπτώσει­ς αυτές καθυστερού­μενων, ληξιπρόθεσ­μων ή βεβαιωμένω­ν βασικών οφειλών των ασφαλισμέν­ων που δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, με απόφασή της η διοίκηση του ΕΦΚΑ, λόγω των ειδικών αργιών στις διατραπεζι­κές συναλλαγές που ισχύουν στις 29.3.2024 (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών) και 1.4.2024 (Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών), παρατείνει μέχρι και την Τρίτη 2.4.2024 την προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece