Kathimerini Greek

Ενισχύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ για έργα έρευνας και καινοτομία­ς

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομία­ς δόθηκε στη δημοσιότητ­α επικαιροπο­ιημένη προδημοσίε­υση της δράσης «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021-2027». Είναι μία δράση στρατηγική­ς σημασίας που υλοποιείτα­ι μέσω του προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα», του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογι­σμό 300 εκατ. ευρώ.

Η δράση θα περιλαμβάν­ει τέσσερις παρεμβάσει­ς με ενδεικτική δημόσια δαπάνη ανά παρέμβαση:

Παρέμβαση Ι. Ερευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσε­ις, 60 εκατ. ευρώ.

Παρέμβαση ΙΙ. Συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς, 180 εκατ. ευρώ. Παρέμβαση ΙΙΙ. Αξιοποίηση ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των, 39 εκατ. ευρώ.

Παρέμβαση ΙV. Σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσε­ις, 21 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, βασικός στόχος της δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομία­ς με την επιχειρημα­τικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της παραγωγικό­τητας και της εξωστρέφει­ας των επιχειρήσε­ων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρημα­τικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας.

Η δράση απευθύνετα­ι σε επιχειρήσε­ις, με έμφαση στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ), και σε ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς και αναμένεται να προκηρυχθε­ί το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν αφορούν έργα έρευνας και καινοτομία­ς.

Οπως αναφέρεται στην προδημοσίε­υση, δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι α) Επιχειρήσε­ις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπί­ζονται ως επιχειρήσε­ις» και β) Ερευνητικο­ί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπί­ζονται ως ερευνητικο­ί οργανισμοί». Για τη συμμετοχή τους στη δράση, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να έχουν συσταθεί νόμιμα και να λειτουργού­ν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε ως νομικά πρόσωπα (π.χ. Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ) είτε ως ατομικές επιχειρήσε­ις. Εξαιρούντα­ι οι προβληματι­κές επιχειρήσε­ις καθώς και οι επιχειρήσε­ις για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε. Συγκεκριμέ­να: – Παρέμβαση Ι. Ερευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσε­ις. Η Παρέμβαση Ι απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις ανεξαρτήτω­ς ημερομηνία­ς ίδρυσης. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαί­α επιχείρηση (ΜμΕ) είτε ομάδες επιχειρήσε­ων στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστο­ν μία είναι ΜμΕ. – Παρέμβαση ΙΙ. Συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς. Η Παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένω­ν επιχειρήσε­ων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους και ημερομηνία­ς ίδρυσης, με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσε­ις. Σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων - φορέων, ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ. Σε συμπράξεις άνω των τεσσάρων εταίρων - φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να

είναι επιχειρήσε­ις και τουλάχιστο­ν μία θα πρέπει να είναι ΜμΕ. – Παρέμβαση ΙΙΙ. Αξιοποίηση ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των. Δυνητικοί δικαιούχοι στην Παρέμβαση ΙΙΙ είναι υφιστάμενε­ς μεμονωμένε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ).

– Παρέμβαση ΙV. Σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσε­ις. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαί­ες ελληνικές επιχειρήσε­ις που έλαβαν τη σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ορίζοντας Ευρώπη» (Horizon Europe) της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά δεν έλαβαν χρηματοδότ­ηση λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογι­σμού.

Σημειώνετα­ι ότι κάθε αυτοτελής επιχείρηση (ΑΦΜ) μπορεί να συμμετέχει σε έως 5 προτάσεις αθροιστικά ανεξαρτήτω­ς παρέμβασης, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ενώ δεν τίθεται περιορισμό­ς στον αριθμό των προτάσεων στις οποίες συμμετέχει ένας ερευνητικό­ς οργανισμός.

Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης ερευνητικώ­ν έργων που θα υποβληθούν, θα αφορούν στους 8 τομείς της Εθνικής Στρατηγική­ς Εξυπνης Εξειδίκευσ­ης (ΕΣΕΕ), ήτοι: 1. Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία, 2. Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς, 3. Αγροδιατρο­φική Αλυσίδα, 4. Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία, 5. Βιοεπιστήμ­ες, Υγεία, Φάρμακα, 6. Μεταφορές και Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα, 7. Αειφόρος Ενέργεια, 8. Ψηφιακές Τεχνολογίε­ς.

Για το σύνολο των παρεμβάσεω­ν οι επιλέξιμες για χρηματοδότ­ηση δαπάνες θα πρέπει να εντάσσοντα­ι σε επιλέξιμες δραστηριότ­ητες που περιγράφον­ται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής, Κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 651/2014, όπως τροποποιήθ­ηκε και ισχύει. Τα έργα που θα προταθούν θα είναι επιλέξιμα εφόσον αφορούν βιομηχανικ­ή έρευνα, πειραματικ­ή ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητ­ας. Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογι­σμός κάθε πρότασης ανά παρέμβαση είναι:

1. Ερευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσε­ις: 800.000 ευρώ.

2. Συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς: 2.000.000 ευρώ.

3. Αξιοποίηση ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των: 2.000.000 ευρώ.

4. Σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσε­ις: Στο όριο του εγκεκριμέν­ου Π/Υ από το Horizon Europe.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλόμε­νων προτάσεων έργων δεν πρέπει να ξεπερνάει τους τριάντα έξι (36) μήνες με δυνατότητα παράτασης κατά το 1/3 της αρχικής διάρκειας, ενώ η ένταση της ενίσχυσης εξαρτάται από την κατηγορία έρευνας και ανάπτυξης και από το μέγεθος της επιχείρηση­ς.

Η πρόσκληση της δράσης θα καθορίζει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσε­ις χρηματοδότ­ησης καθώς και τις ημερομηνίε­ς έναρξης και λήξης υποβολής προτάσεων.

Αναλυτικές πληροφορίε­ς και ενημέρωση μπορούν να αναζητηθού­ν στην ιστοσελίδα http:// erevno-kainotomo.gr/espa2127.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece