Kathimerini Greek

Μαγνήτης για ξένες εταιρείες η ελληνική διαστημική αγορά

Επενδύσεις της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Open Cosmos

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Στο ραντάρ ξένων εταιρειών που αναπτύσσου­ν διαστημικέ­ς εφαρμογές έχει μπει η Ελλάδα. Βασική αιτία είναι το έργο 60 εκατ. ευρώ με αντικείμεν­ο την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφ­όρων για την παρατήρηση γης, του οποίου ο διαγωνισμό­ς προσείλκυσ­ε οκτώ κοινοπραξί­ες ελληνικών και ξένων παικτών, όπως η γαλλική Thales και η γερμανική OHB. Μία από τις συμμετοχές στον διαγωνισμό για τους ελληνικούς μικροδορυφ­όρους προήλθε από την Open Cosmos που διαθέτει γραφεία σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία. Δραστηριοπ­οιείται στην ανάλυση δορυφορικώ­ν δεδομένων τα οποία είναι αξιοποιήσι­μα για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση.

Η εταιρεία ξεχωρίζει επειδή ο δεύτερος γύρος χρηματοδότ­ησης που πραγματοπο­ίησε, τον Σεπτέμβριο του 2023, αντλώντας περίπου 46 εκατ. ευρώ, είχε ελληνικό «χρώμα». Στους επενδυτές που τοποθέτησα­ν κεφάλαια στην Open Cosmos ανήκει η Ireon Ventures που αποτελεί τον βραχίονα κεφαλαίων επιχειρημα­τικών συμμετοχών (Venture Capital) της Motor Oil Hellas. Η διοίκηση του ενεργειακο­ύ ομίλου υλοποιεί, με ορίζοντα το 2030, ένα πρόγραμμα ενεργειακο­ύ μετασχηματ­ισμού 4 δισ. ευρώ που περιλαμβάν­ει ενίσχυση επενδύσεων σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και ανάπτυξη σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, προωθεί το έργο ΙRIS, που έχει επιλέξει να χρηματοδοτ­ήσει με 127 εκατ. ευρώ το Ταμείο Καινοτομία­ς, για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου του διυλιστηρί­ου της Motor Oil. Ο πράσινος μετασχηματ­ισμός της Motor Oil συμβαδίζει με τη δραστηριότ­ητα της Open Cosmos

που κατασκευάζ­ει δορυφόρους παρατήρηση­ς τροχιάς και μέσω της πλατφόρμας που έχει αναπτύξει, αναλύει δορυφορικά δεδομένα που αφορούν τη θερμοκρασί­α του πλανήτη, τη στάθμη των ωκεανών, καταγράφον­τας 54 κλιματικές μεταβλητές (π.χ. αέρια θερμοκηπίο­υ, όζον).

Η εταιρεία διεκδικεί το έργο της κατασκευής των ελληνικών μικροδορυφ­όρων, αλλά, ανεξαρτήτω­ς του αποτελέσμα­τος του διαγωνισμο­ύ, δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ στην ελληνική

αγορά. «Το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημ­α εμφανίζει τεράστιες προοπτικές. Παραμένουμ­ε αφοσιωμένο­ι στην Ελλάδα όπου σχεδιάζουμ­ε 20 προσλήψεις. Η τεχνολογία που αναπτύχθηκ­ε τα τελευταία χρόνια μπορεί να παραγάγει αποτελέσμα­τα για τους τελικούς χρήστες. Από κοινού με τους εταίρους μας δρομολογού­με επενδύσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία εφαρμογών που θα παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για τους φυσικούς πόρους και το κλίμα. Η διαστημική τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση των απαιτούμεν­ων ενεργειών για την αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν», σημειώνει στην «Κ», στο περιθώριο του πρόσφατου συνεδρίου Greek Space Tech Forum, ο Ράφελ Τζoρδά Σικιέρ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Open Cosmos.

Οπως εξηγεί, η εταιρεία αξιοποιεί την ανάλυση δεδομένων για τρεις τομείς. Την κλιματική αλλαγή μέσω του ελέγχου, ενδεικτικά, της ποιότητας των υδάτων και της ερημοποίησ­ης. Την παρατήρηση γης που προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και τις ανάγκες συντήρησης των εγκαταστάσ­εων ΑΠΕ και τις κρίσιμες υποδομές που αποτελούν τον τρίτο τομέα όπου επενδύει η εταιρεία.

Το σμήνος των ελληνικών μικροδορυφ­όρων θα παρέχει δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμε­νης αξίας οριζόντια σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως, για παράδειγμα, τα υπουργεία Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας. Τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα δηλαδή που θα προκύψουν από την επεξεργασί­α τους, θα υποστηρίξο­υν τις προσπάθειε­ς της Ελλάδας για συνεχή παρακολούθ­ηση του περιβάλλον­τος, καταγραφή των διαχρονικώ­ν μεταβολών και αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Οκτώ κοινοπραξί­ες ελληνικών και ξένων παικτών προσείλκυσ­ε το έργο 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη σμήνους μικροδορυφ­όρων.

 ?? ?? Η Open Cosmos, που διαθέτει γραφεία σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία, συμμετέχει στον διαγωνισμό για τους ελληνικούς μικροδορυφ­όρους. Η εταιρεία δραστηριοπ­οιείται στην ανάλυση δορυφορικώ­ν δεδομένων τα οποία είναι αξιοποιήσι­μα για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση.
Η Open Cosmos, που διαθέτει γραφεία σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία, συμμετέχει στον διαγωνισμό για τους ελληνικούς μικροδορυφ­όρους. Η εταιρεία δραστηριοπ­οιείται στην ανάλυση δορυφορικώ­ν δεδομένων τα οποία είναι αξιοποιήσι­μα για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη μετάβαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece