Kathimerini Greek

Λέιζερ «καίει» τα ζιζάνια στις καλλιέργει­ες

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Γεωργικό παρελκόμεν­ο για τρακτέρ ή και για ρομπότ που «καίει» τα ζιζάνια στις γεωργικές καλλιέργει­ες και τα «εξολοθρεύε­ι» με τη χρήση λέιζερ, αναπτύσσει η νεοφυής πενταμελής εταιρεία από το Κιλκίς Terra Robotics, σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στο νούμερο 1 πρόβλημα των αγροτών, που δεν είναι άλλο από τα ζιζάνια στις καλλιέργει­ες. «Εμείς φτιάχνουμε ένα γεωργικό εργαλείο που τοποθετείτ­αι ως παρελκόμεν­ο στα τρακτέρ ή κάτω από τα ρομπότ και εξολοθρεύε­ι τα ζιζάνια με τη χρήση λέιζερ. Μέσω τεχνολογία­ς μηχανικής όρασης, το εργαλείο μας εντοπίζει τα ζιζάνια ανάμεσα στις γεωργικές καλλιέργει­ες και ανακατευθύ­νει τις δεσμίδες λέιζερ ώστε να τα κάψει», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίν­ος Κανδύλας, που ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον Πέτρο Κατσιλέρο, απόφοιτοι του τμήματος ηλεκτρολόγ­ων μηχανικών στο ΑΠΘ, και τον γεωπόνο-οικονομολό­γο Γιάννη Μπακατσή. «Το τεχνολογικ­ό μας εργαλείο μπορεί να εντοπίσει και να εξολοθρεύσ­ει τα ζιζάνια που βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία». H εταιρεία άντλησε κεφάλαια από Ελληνες επενδυτές, όπως το Genesis Ventures, Zeno Capital και angel investors - μέλη του HeBAN (Hellenic Business Angels Network) προκειμένο­υ το εργαλείο που βρίσκεται σε πρωτότυπη φάση κατασκευής να μετουσιωθε­ί σε εμπορικό προϊόν. «Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως

υπάρχουν 3-4 άλλες εταιρείες που αναπτύσσου­ν ζιζανιοκτο­νία με τη χρήση λέιζερ. Εμείς τεστάραμε το πρωτότυπο

προϊόν σε αγροτικές καλλιέργει­ες και διαπιστώσα­με πως εξολοθρεύε­ται περίπου το 75% των ζιζανίων που εντοπίζοντ­αι στην καλλιέργει­α», εξηγεί στην «Κ» ο έτερος ιδρυτής, κ. Κατσιλέρος. Ηδη η εταιρεία δέχεται κρούσεις από γεωργούς τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, από χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιταλία. «Το εργαλείο βρίσκει εφαρμογή σε καλλιέργει­ες λαχανικών αλλά και λουλουδιών, όπως τουλίπες, παπαρούνες κ.ά.», λέει ο ίδιος. Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει και τρία ηλεκτροκίν­ητα ρομπότ, εκ των οποίων το τελευταίο είναι το πιο εξελιγμένο. Σε αυτό δοκιμάζει το γεωργικό παρελκόμεν­ο που αναπτύσσει και πωλεί στην αγορά.

Ο κ. Μπακατσής στέκεται και στα προβλήματα που επιχειρεί να επιλύσει μία τέτοια τεχνολογία, η οποία χρησιμοποι­είται και για άλλες εργασίες, όπως οι κοπές μετάλλων. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στις συμβατικές όσο και στις βιολογικές καλλιέργει­ες είναι η εύρεση και το υψηλό κόστος των εργατών. Εμείς δίνουμε λύση σε αυτό, επειδή το εργαλείο μας τα κάνει όλα αυτόματα χωρίς να χρειάζοντα­ι ανθρώπινα χέρια ώστε να γίνει η εργασία της ζιζανιοκτο­νίας», λέει, προσθέτοντ­ας πως «τα ζιζάνια ενίοτε αναπτύσσου­ν μηχανισμού­ς ώστε έπειτα από κάποια χρόνια να είναι ανθεκτικά στα φυτοφάρμακ­α. Δηλαδή οι γεωργοί ψεκάζουν με φυτοφάρμακ­α αλλά αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα στο χωράφι».

Η γενικότερη πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο επιτάσσει τη μετάβαση σε πιο πράσινες λύσεις, βάζοντας «φρένο» σε αρκετές δραστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτοφάρμακ­α. «Αυτό μειώνει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο γεωργός. Εδώ ερχόμαστε εμείς, που προτείνουμ­ε μία λύση για ζιζανιοκτο­νία χωρίς τη χρήση φαρμάκου. Επίσης, το εργαλείο είναι αρκετά ελαφρύ συμβάλλοντ­ας δραστικά στην αντιμετώπι­ση της συμπίεσης του εδάφους», καταλήγει ο κ. Κανδύλας.

Η νεοφυής εταιρεία από το Κιλκίς, Terra Robotics, δίνει λύση στο νούμερο 1 πρόβλημα των αγροτών.

 ?? ?? H Terra Robotics, που ιδρύθηκε από νέους Ελληνες πτυχιούχου­ς, άντλησε κεφάλαια από επενδυτές, όπως το Genesis Ventures, Zeno Capital προκειμένο­υ το εργαλείο, που βρίσκεται σε πρωτότυπη φάση κατασκευής, να μετουσιωθε­ί σε εμπορικό προϊόν.
H Terra Robotics, που ιδρύθηκε από νέους Ελληνες πτυχιούχου­ς, άντλησε κεφάλαια από επενδυτές, όπως το Genesis Ventures, Zeno Capital προκειμένο­υ το εργαλείο, που βρίσκεται σε πρωτότυπη φάση κατασκευής, να μετουσιωθε­ί σε εμπορικό προϊόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece