Kathimerini Greek

Από την Κίνα τα περισσότερ­α ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης

Επισκιάζει τις ΗΠΑ, που παραμένουν όμως κέντρο των νέων τεχνολογιώ­ν

-

Η ζήτηση για εμπειρία και τεχνογνωσί­α στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) έχει εκτοξευθεί από το τέλος του 2022, όταν η OpenAI παρουσίασε το πολυσυζητη­μένο ChatGPT, με αποτέλεσμα εταιρείες και ρυθμιστικέ­ς αρχές ανά τον πλανήτη να αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να στρατολογή­σουν δυσεύρετα ταλέντα. Και ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φαίνεται πως δυσκολεύον­ται να εντοπίσουν τους νέους «γκουρού» ΑΙ, η Κίνα βγάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό κορυφαίων μηχανικών του κλάδου. Με άλλα λόγια, όπως σημειώνουν οι New York Times, «η Κίνα υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτεί chatbots όπως το ChatGPT, αλλά έχει ξεκάθαρο προβάδισμα όσον αφορά στους επιστήμονε­ς πίσω από τις αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς».

Μία νέα έρευνα επιβεβαιών­ει ότι η Κίνα έχει επισκιάσει τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός ταλέντων ΑΙ, με το ήμισυ των κορυφαίων ερευνητών στον κόσμο να προέρχεται από τη χώρα. Αντίθετα, περίπου το 18% προέρχεται από προπτυχιακ­ά ιδρύματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη από το MacroPolo, μια δεξαμενή σκέψης

που διευθύνετα­ι από το Ινστιτούτο Paulson και προωθεί τις σινοαμερικ­ανικές σχέσεις.

Τα ευρήματα δείχνουν άλμα για την Κίνα, από την οποία προήλθε περίπου το 1/3 των κορυφαίων ταλέντων στον κόσμο τρία χρόνια νωρίτερα, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ως επί το πλείστον ίδιες. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010, οι ΗΠΑ επωφελήθηκ­αν, καθώς πολλά κορυφαία μυαλά της Κίνας έκαναν το διδακτορικ­ό τους σε αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια και παρέμειναν στη χώρα. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η τάση έχει αρχίσει να αλλάζει, με τους Κινέζους ερευνητές να παραμένουν στη χώρα τους.

Αυτό που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, θα είναι κρίσιμο για το μέλλον, καθώς οι δύο χώρες ερίζουν για την πρωτοκαθεδ­ρία στην AI, μια τεχνολογία που μπορεί ενδεχομένω­ς να αυξήσει την παραγωγικό­τητα, να ενισχύσει τις βιομηχανίε­ς και να προωθήσει την καινοτομία, μετατρέπον­τας τους ερευνητές σε μία από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικ­ά ομάδες στον κόσμο.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει καταλάβει τη βιομηχανία τεχνολογία­ς στη Σίλικον Βάλεϊ και

στην Κίνα, προκαλώντα­ς φρενίτιδα στη χρηματοδότ­ηση και στις επενδύσεις, κατά κύριο λόγο από τεχνολογικ­ούς γίγαντες των ΗΠΑ όπως η Google και νεοφυείς επιχειρήσε­ις όπως η OpenAI. Η Κίνα, από την άλλη, έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμέ­νη εκπαίδευση. Από το 2018, έχει προσθέσει περισσότερ­α από 2.000 προπτυχιακ­ά προγράμματ­α ΑΙ, με τουλάχιστο­ν 300 εξ αυτών να είναι στα ελίτ πανεπιστήμ­ια, αναφέρει ο Ντέιμιεν Μα, διευθύνων σύμβουλος του MacroPolo.

Ερευνητές με καταγωγή από την Κίνα αποτελούν πλέον το 38% των κορυφαίων ερευνητών ΑΙ που εργάζονται στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανού­ς να αποτελούν το 37%, σύμφωνα με την έρευνα. Τρία χρόνια νωρίτερα, η αναλογία ήταν 27% έναντι 31%.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ εξακολουθο­ύν να είναι ελκυστικές. «Είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στην AI γιατί συνεχίζουμ­ε να προσελκύου­με και να διατηρούμε ταλέντα από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από την Κίνα», σημειώνει ο Πίτερ Αμπίλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς στο Μπέρκλεϊ και ιδρυτής της Covariant, μιας νεοσύστατη­ς εταιρείας AI και ρομποτικής, προσθέτοντ­ας ότι η

συνεργασία με Κινέζους ερευνητές θεωρείται δεδομένη σε κορυφαίες αμερικανικ­ές εταιρείες και πανεπιστήμ­ια.

Στο παρελθόν, οι αξιωματούχ­οι άμυνας των ΗΠΑ δεν ανησυχούσα­ν για το γεγονός ότι τα ταλέντα της AI προέρχοντα­ν από την Κίνα, εν μέρει επειδή πολλά από τα μεγαλύτερα έργα δεν ασχολούντα­ν με απόρρητα δεδομένα και εν μέρει επειδή σκέφτονταν ότι είναι καλύτερο να έχουν τα καλύτερα διαθέσιμα μυαλά.

Παρά τις απαγορεύσε­ις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε φοιτητές από στρατιωτικ­ά πανεπιστήμ­ια της Κίνας και τη σχετική επιβράδυνσ­η της ροής Κινέζων φοιτητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η έρευνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός από τα πιο πολλά υποσχόμενα μυαλά του κλάδου συνέχισαν να έρχονται στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν. Αυτόν

τον μήνα, ωστόσο, ένας Κινέζος πρώην μηχανικός της Google κατηγορήθη­κε ότι προσπάθησε να μεταφέρει τεχνολογία AI, συμπεριλαμ­βανομένης της κρίσιμης αρχιτεκτον­ικής μικροτσίπ, σε μία εταιρεία με έδρα το Πεκίνο που τον πλήρωνε κρυφά.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο γρίφος που έχουν να επιλύσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι δύσκολος, καθώς θέλουν να αντιμετωπί­σουν την κινεζική κατασκοπεί­α χωρίς παράλληλα να αποθαρρύνο­υν τη ροή κορυφαίων Κινέζων μηχανικών. «Οι Κινέζοι μελετητές σχεδόν πρωτοστατο­ύν στο πεδίο της ΑΙ. Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιχειρήσο­υν να τους εμποδίσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ, είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους», εξηγεί ο Σουμπαράο Καμπαμπάτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Αριζόνας.

Το ήμισυ των κορυφαίων ερευνητών στον κόσμο προέρχεται από κινεζικά πανεπιστήμ­ια, ενώ περίπου το 18% από αμερικανικ­ά προπτυχιακ­ά ιδρύματα.

 ?? ?? Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει καταλάβει τη βιομηχανία τεχνολογία­ς στη Σίλικον Βάλεϊ και στην Κίνα, προκαλώντα­ς φρενίτιδα στη χρηματοδότ­ηση και στις επενδύσεις, κατά κύριο λόγο από τεχνολογικ­ούς γίγαντες των ΗΠΑ όπως η Google και νεοφυείς επιχειρήσε­ις όπως η OpenAI. Η Κίνα, από την άλλη, έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμέ­νη εκπαίδευση. Από το 2018 έχει προσθέσει περισσότερ­α από 2.000 προπτυχιακ­ά προγράμματ­α ΑΙ.
Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει καταλάβει τη βιομηχανία τεχνολογία­ς στη Σίλικον Βάλεϊ και στην Κίνα, προκαλώντα­ς φρενίτιδα στη χρηματοδότ­ηση και στις επενδύσεις, κατά κύριο λόγο από τεχνολογικ­ούς γίγαντες των ΗΠΑ όπως η Google και νεοφυείς επιχειρήσε­ις όπως η OpenAI. Η Κίνα, από την άλλη, έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμέ­νη εκπαίδευση. Από το 2018 έχει προσθέσει περισσότερ­α από 2.000 προπτυχιακ­ά προγράμματ­α ΑΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece