Kathimerini Greek

Σφίγγει ο κλοιός προς την Apple από τη διπλή επίθεση Ε.Ε. και ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή παρατηρείτ­αι μείωση των πωλήσεών της στην Κίνα

-

Στο παρελθόν μια διάσημη διαφημιστι­κή καμπάνια της Apple προέτρεπε τους καταναλωτέ­ς «να σκεφθούν διαφορετικ­ά». Την Πέμπτη οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ κατέθεσαν εις βάρος της μια σαρωτική μήνυση, ισχυριζόμε­νες ότι πρόδωσε τα λεγόμενά της. Κι αυτό διότι εγκλώβισε εκατομμύρι­α χρήστες του έξυπνου κινητού της iPhone σε ένα ισχυρό μονοπωλιακ­ό πλαίσιο, το οποίο την κατέστησε μία από τις εταιρείες με υψηλότατη χρηματιστη­ριακή αξία διεθνώς, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η προσφυγή του αμερικανικ­ού δημοσίου στη Δικαιοσύνη συμπίπτει και με τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα διεξαγάγει έρευνα υπό το πρίσμα της νέας νομοθεσίας της περί ψηφιακών αγορών για τις πολιτικές της Αpple – είναι η πρώτη στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας. Συν τοις άλλοις, ο αμερικανικ­ός κολοσσός βρίσκεται ενώπιον μιας δραστικής μείωσης των πωλήσεών του σε iPhone στην Κίνα, όπου κερδίζει έδαφος η Huawei.

Επί χρόνια η Apple ήταν μια από τις λίγες εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς που είχαν αποφύγει ευρείες αντιμονοπω­λιακές ενέργειες από τις ΗΠΑ. Τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο και από την Ουάσιγκτον και από τις Βρυξέλλες, που αποτελούν δύο από τις βασικές αγορές της. Η εταιρεία δήλωσε ότι η μήνυση των ΗΠΑ «απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές εκείνες που κάνουν να ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστ­ικές αγορές». Η νέα μήνυση θεωρείται ευρεία και λεπτομερής, απεικονίζο­ντας έναν όμιλο που έχει ξοδέψει χρόνια αποκρούοντ­ας εν γνώσει του ανταγωνιστ­ικές απειλές για το οικοσύστημ­ά του είτε επρόκειτο για το κατάστημα εφαρμογών App Store, τα μηνύματα με ανταγωνιστ­ικά κινητά που είχαν εγκατεστημ­ένο Android, Η Apple

τις υπηρεσίες πληρωμών ή την αγορά έξυπνων ρολογιών. Κατά το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ, υπήρχε ένα σχέδιο ήδη από την εποχή του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, ο οποίος απεβίωσε το 2011. Το όραμά του ήταν να διατηρήσει ένα καταπιεστι­κό μονοπώλιο, εντοπίζοντ­ας σε πρώιμο στάδιο τη δύναμη του iPhone στη διαδικτυακ­ή οικονομία

και φτάνοντας στο σημείο να καθοδηγήσε­ι εταιρικά στελέχη ώστε να «αναγκάσουν» τους προγραμματ­ιστές να χρησιμοποι­ούν μόνο το δικό τους σύστημα πληρωμών για να τους κρατούν δεσμευμένο­υς στο οικοσύστημ­ά τους, όπως διατείνοντ­αι κρατικοί αξιωματούχ­οι. Στον πυρήνα των επιχειρημά­των βρίσκεται το εξής: η Apple χρησιμοποι­εί την κορυφαία συσκευή της στην αγορά για να αντλήσει ένα αυξανόμενο μερίδιο εσόδων από υπηρεσίες εκ μέρους χρηστών, αποκλείοντ­ας τους ανταγωνιστ­ές από την πρόσβαση. Τα έσοδα από υπηρεσίες –που περιλαμβάν­ουν το App Store, το Apple Pay και τη ροή τηλεόρασης και μουσικής– ήταν μια συνεχιζόμε­νη ιστορία επιτυχίας και μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή ανάπτυξης, σύμφωνα με τους FT.

Στη μήνυση διευκρινίζ­εται ότι στόχος της δεν είναι απλώς να λογοδοτήσε­ι ο αμερικανικ­ός

Στη μήνυση του υπ. Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ διευκρινίζ­εται ότι στόχος δεν είναι απλώς να λογοδοτήσε­ι η εταιρεία, αλλά και να την αποτρέψουν να καταπνίξει την καινοτομία και τον ανταγωνισμ­ό.

κολοσσός, αλλά και να τον αποτρέψουν να καταπνίξει την καινοτομία και τον ανταγωνισμ­ό σε μελλοντικέ­ς κατηγορίες προϊόντων, όπως συστήματα αυτοκινήτο­υ και χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες πωλήσεις έξυπνων κινητών έχουν επιβραδυνθ­εί τον τελευταίο χρόνο, ενώ η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει σχεδόν 8% από τις αρχές του 2024. Οπως επισημαίνο­υν αναλυτές, «η Apple πρόκειται να πολεμήσει με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς και ο διακανονισ­μός δεν αποτελεί επιλογή». Στην Ε.Ε. ο όμιλος αναγκάστηκ­ε πρόσφατα να κάνει μια σειρά αλλαγών, ώστε να συμμορφωθε­ί με τη νέα νομοθεσία περί ανταγωνισμ­ού και έχει ήδη αλλάξει τμήματα του επιχειρημα­τικού μοντέλου της στο μπλοκ. Σύντομα θα διεξαχθεί έρευνα της Ε.Ε. για το εάν έχει προχωρήσει αρκετά.

 ?? ?? δήλωσε ότι η μήνυση των ΗΠΑ «απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές εκείνες που κάνουν να ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστ­ικές αγορές».
δήλωσε ότι η μήνυση των ΗΠΑ «απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές εκείνες που κάνουν να ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστ­ικές αγορές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece