Kathimerini Greek

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ρωσική κεντρική τράπεζα

-

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, εν μέσω των αυξανόμενω­ν πληθωριστι­κών κινδύνων που σχετίζοντα­ι και με τις επιθέσεις σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν το βασικό τους επιτόκιο στο 16%, σε ευθυγράμμι­ση με τις προβλέψεις των οικονομολό­γων που συμμετείχα­ν στην έρευνα του Bloomberg. Επίσης, όπως είχε κάνει και τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Ρωσίας δεν έδωσε κανένα σήμα σχετικά με την πιθανή κατεύθυνση της επόμενης κίνησής της.

«Μεσοπρόθεσ­μα, οι πληθωριστι­κοί κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί», αναφέρεται στη δήλωση που συνοδεύει την απόφαση. «Η επιστροφή του πληθωρισμο­ύ στον στόχο του 4% το 2024 και η περαιτέρω σταθεροποί­ησή του σε αυτά τα επίπεδα προϋποθέτο­υν διατήρηση των περιοριστι­κών νομισματικ­ών συνθηκών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Περιοχές όπως το Μπέλγκορον­τ και το Κουρσκ έχουν αντιμετωπί­σει επιθέσεις με μη

επανδρωμέν­α αεροσκάφη και πυραύλους τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της εκστρατεία­ς της Ουκρανίας με στόχο υποδομές και βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις, συμπεριλαμ­βανομένων πετρελαϊκώ­ν εγκαταστάσ­εων, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσε­ι την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Παραδοσιακ­ά, προσιτά βασικά είδη διατροφής, όπως το κοτόπουλο, μπορεί να γίνουν πιο ακριβά, καθώς συνεχίζοντ­αι οι επιθέσεις στο Μπέλγκορον­τ, μια σημαντική γεωργική περιοχή που αντιπροσωπ­εύει το 14% της συνολικής παραγωγής ζώων και πουλερικών της Ρωσίας.

Επιπλέον, τουλάχιστο­ν εννέα μεγάλα διυλιστήρι­α έχουν δεχτεί επιθέσεις φέτος με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 11% της συνολικής δυναμικότη­τας της χώρας να βρίσκεται σήμερα εκτός λειτουργία­ς. Παρόλο που υπήρξε μικρή αύξηση του κόστους στην αντλία εντός της Ρωσίας, ο καταιγισμό­ς των επιθέσεων προκάλεσε αύξηση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ στο Διεθνές Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων του St. Petersburg.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece