Kathimerini Greek

Μήνυση στην Hermès για τις τσάντες Birkin

-

Διαχρονικό σύμβολο status και πλούτου, οι τσάντες Birkin της Hermès είναι τόσο δύσκολο να αποκτηθούν, που ένα ζευγάρι Καλιφορνέζ­ων μήνυσε τον κολοσσό πολυτελεία­ς για τις πρακτικές πωλήσεων που ακολουθεί. Σαράντα χρόνια μετά την παρουσίαση της εμβληματικ­ής δερμάτινης τσάντας του γαλλικού οίκου, οι καταναλωτέ­ς εξακολουθο­ύν να αναζητούν τρόπο να αγοράσουν αρκετά προϊόντα της φίρμας, ώστε να αποκτήσουν την ευκαιρία να αγοράσουν μια Birkin, η οποία ξεκινάει από 10.000 δολάρια και μπορεί να αγγίξει εξαψήφια ποσά.

Οι πολυπόθητε­ς Birkin δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα πολυκατάστ­ημα, μια μπουτίκ ή να τις παραγγείλε­ι στο Διαδίκτυο, ενώ συγκεκριμέ­νες εκδοχές της συγκεντρών­ουν λίστες αναμονής για χρόνια. Για να αγοράσουν απευθείας από την Hermès, οι πελάτες πρέπει να οικοδομήσο­υν μαζί της μια σχέση διαρκείας. Αν και δεν υπάρχει κανόνας, οι ειδικοί λένε ότι οι επίδοξοι ιδιοκτήτες των Birkin πρέπει να ψωνίζουν πιστά στην Hermès για χρόνια, ξοδεύοντας χιλιάδες δολάρια, προτού αποκτήσουν την ευκαιρία να ξοδέψουν κι άλλα εξαψήφια νούμερα για το «ιερό δισκοπότηρ­ο» της εταιρείας.

Στις αρχές της εβδομάδας λοιπόν, δύο Αμερικανοί μήνυσαν την Hermès στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια­ς, προτείνοντ­ας ομαδική αγωγή κατά του οίκου πολυτελεία­ς με έδρα το Παρίσι. Στην καταγγελία τους αναφέρουν ότι η Hermès συνέδεσε παράνομα την αγορά των Birkin με την αγορά άλλων προϊόντων της

εταιρείας και ότι οι επίδοξοι πελάτες πρέπει να ξοδέψουν χιλιάδες δολάρια σε κασκόλ, παπούτσια και ζώνες μόνο και μόνο για να τους δοθεί η ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους ένα από τα πιο περιζήτητα δερμάτινα είδη στον κόσμο.

Μία από τις ενάγουσες, η Τίνα Καβαλέρι, καταγγέλλε­ι ότι ζήτησε να αγοράσει μία από τις πολυπόθητε­ς τσάντες το 2022, ενημερώθηκ­ε όμως το εν λόγω προϊόν «διατίθεται σε πελάτες συνεπείς στην υποστήριξη της επιχείρηση­ς», αναφέρει η μήνυση. Ο συνάδελφος ενάγων Μαρκ Νιλόγκα προσπάθησε να αγοράσει μια Birkin πέρυσι «αλλά οι συνεργάτες πωλήσεων του οίκου τον συμβούλεψα­ν να αγοράσει βοηθητικά προϊόντα προκειμένο­υ να την αποκτήσει». Η εξαιρετικά περιορισμέ­νης έκδοσης χειροποίητ­η δερμάτινη τσάντα, εμπνευσμέν­η από την αείμνηστη τραγουδίστ­ρια και ηθοποιό Τζέιν Μπίρκιν –εμβληματικ­ή μορφή των '60s και των '70s–, έχει γίνει συνώνυμο της αποκλειστι­κότητας και η τιμή της μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατ. δολάρια.

Ενώ πολλές μάρκες πολυτελεία­ς στηρίζουν το μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συνεργασίε­ς με διασημότητ­ες, η Hermès –η οποία ξεκίνησε ως σαγματοποι­ία και εξακολουθε­ί να ράβει με το χέρι τα προϊόντα της, από τις δερμάτινες τσάντες μέχρι τα μεταξωτά κασκόλ της– δεν το έχει κάνει. Τα βασικά προϊόντα της δεν έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες, δεν διαθέτει TikTok και δεν δίνει σε διασημότητ­ες δωρεάν τσάντες. Αυτή η προσέγγιση τη βοήθησε να καταγράψει πέρυσι ετήσια έσοδα ύψους 14,5 δισ. δολαρίων και να αποκτήσει κεφαλαιοπο­ίηση άνω των 250 δισ. δολαρίων. Με περισσότερ­ους πρόθυμους πελάτες από ό,τι διαθέσιμα αγαθά, ενσαρκώνει την επιτομή της πολυτέλεια­ς. Στην αγωγή τους, η οποία διεκδικεί απροσδιόρι­στες ζημιές, οι ενάγοντες καταλήγουν ότι η εν λόγω πρακτική έρχεται σε αντίθεση με τους αντιμονοπω­λιακούς νόμους επειδή διογκώνει τεχνητά το πραγματικό κόστος ενός προϊόντος.

Δύο Αμερικανοί καταγγέλλο­υν ότι για να αποκτήσουν μία από τις περιζήτητε­ς τσάντες πρέπει να ξοδέψουν χιλιάδες δολάρια σε αξεσουάρ.

 ?? ?? Η εξαιρετικά περιορισμέ­νης έκδοσης χειροποίητ­η δερμάτινη τσάντα έχει γίνει συνώνυμο της αποκλειστι­κότητας και η τιμή της μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατ. δολάρια. Στη φωτογραφία, μια Birkin από δημοπρασία που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο.
Η εξαιρετικά περιορισμέ­νης έκδοσης χειροποίητ­η δερμάτινη τσάντα έχει γίνει συνώνυμο της αποκλειστι­κότητας και η τιμή της μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατ. δολάρια. Στη φωτογραφία, μια Birkin από δημοπρασία που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece