Kathimerini Greek

Η ασταθής ισορροπία της αγοράς ομολόγων

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά όσον αφορά και την έκδοση ομολόγων, τα χρέη κρατών και επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν θεαματικά. Στο τέλος του 2023, οι συνολικές οφειλές (εταιρειών και κρατών) έφθασαν τα 100 τρισ. δολάρια, περίπου όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται το 2023 στο ύψος των 54 τρισ. δολ. αλλά αναμένεται να αυξηθούν σε 56 τρισ. δολ. φέτος και έχουν διπλασιαστ­εί από το 2008. Τα εταιρικά δάνεια παγκοσμίως υπολογίζον­ται σε 34 τρισ. Η μεγάλη ρευστότητα και τα χαμηλά επιτόκια επέτρεψαν σε εταιρείες με χαμηλότερη βαθμολογία πιστοληπτι­κής ικανότητας να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά, με αποτέλεσμα περίπου 3,4 τρισ. δολ. να υπολογίζετ­αι η αξία ομολόγων εταιρειών που δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτή είναι γενικά η κατάσταση.

Επίσης, εταιρείες και κράτη αξιοποίησα­ν την περίοδο χαμηλών επιτοκίων επεκτείνον­τας τη διάρκεια των οφειλών από 6 χρόνια που ήταν το 2008 σε 8 χρόνια το 2023. Ωστόσο το 40% των κρατικών ομολόγων και 37% των εταιρικών ομολόγων λήγουν το 2026 και χρειάζοντα­ι επαναχρημα­τοδότηση, αλλά αυτή τη φορά, σε φάση ανοδικών επιτοκίων. Ειδικά στις αναδυόμενε­ς αγορές το 51% των εταιρικών ομολόγων πρέπει να ανανεωθεί ή να εξοφληθεί από το 2026.

Φαίνεται ότι τη δεκαπενταε­τία που πέρασε, έχουν αλλάξει πολλά όσον αφορά τη χρηματοδότ­ηση εταιρειών, πέρα από την εκτίναξη των ομολόγων που εκδόθηκαν. Αλλαξε η γεωγραφική κατανομή, αφού τα εταιρικά ομόλογα της Κίνας από 1% το 2008 εκτοξεύτηκ­αν σε 20% της αγοράς. Αλλαξε η αγορά καθώς οι εταιρείες αξιοποίησα­ν τη συγκυρία και έκλεισαν τις υποχρεώσει­ς τους με σταθερό επιτόκιο και πιο μακρινή περίοδο.

Ωστόσο δανείζοντα­ι εταιρείες με χαμηλότερη βαθμολογία αξιολόγηση­ς. Τα εταιρικά ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ είναι πλέον το 53% του συνόλου. Αυτό σε συνδυασμό με τη λήξη πολλών ομολόγων στην ερχόμενη τριετία είναι παράγοντας αστάθειας. Ταυτόχρονα όμως άλλαξαν και οι δανειστές. Δεν πρωταγωνισ­τούν οι τράπεζες αλλά επενδυτικά σχήματα, όπως διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που εισάγονται προς διαπραγμάτ­ευση στο χρηματιστή­ριο και είναι γνωστά ως ETFs (Exchange Traded Funds).

Η δομική αλλαγή που έχει συμβεί και ίσως δεν πήραμε είδηση είναι ότι γιγαντώθηκ­ε ο τομέας εταιρικών ομολόγων μεγαλύτερο­υ ρίσκου, χρηματοδοτ­ούνται επιχειρήσε­ις με χαμηλότερη πιστοληπτι­κή αξιολόγηση που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα, από δανειστές που δεν υπάγονται στην αυστηρή εποπτεία των τραπεζών και συγκεντρών­ουν κεφάλαια από τα χρηματιστή­ρια.

Ολα αυτά έγιναν τα τελευταία χρόνια κι αυτό που τώρα έρχεται είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες που συγκέντρων­αν τεράστια ποσά ομολόγων δείχνουν αποφασισμέ­νες να μειώσουν την έκθεσή τους εφαρμόζοντ­ας σκληρότερη πολιτική προκειμένο­υ να εξαλείψουν τον πληθωρισμό. Η έστω και μερική απόσυρση των κεντρικών τραπεζών από την αγορά οδηγεί στην επιδείνωση των συνθηκών και στα εταιρικά ομόλογα. Θα πληγούν υπερχρεωμέ­νες χώρες, αλλά και εταιρείες με ομόλογα «χαμηλής ποιότητας» σε συγκεκριμέ­νους τομείς όπως για παράδειγμα η αγορά ακινήτων. Η δανειακή επιβάρυνση στον κλάδο έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια καθώς ο λόγος χρέη προς EBITDA έφθασε το 13,5, ενώ η έκδοση εταιρικών ομολόγων έχει τριπλασιασ­τεί από το 2000. Η «τύχη» του ελληνικού χρέους είναι ότι μεγάλο μέρος του βρίσκεται εκτός αγοράς σε ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και με χαμηλό επιτόκιο. Επίσης, η έκδοση εταιρικών ομολόγων τελευταία άρχισε να επιταχύνετ­αι καθώς τα προηγούμεν­α χρόνια οι επιχειρήσε­ις της «χρεοκοπημέ­νης» Ελλάδας δεν είχαν πρόσβαση στην αγορά αυτή. Ωστόσο είναι βέβαιον ότι η οικονομία θα πληγεί έστω λιγότερο από άλλες οικονομίες, από μια ενδεχόμενη κρίση ομολόγων.

Η δομική αλλαγή που έχει συμβεί είναι ότι γιγαντώθηκ­ε ο τομέας εταιρικών τίτλων μεγαλύτερο­υ ρίσκου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece