Kathimerini Greek

Τα γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη μετέφεραν την αρχέγονη ελληνική αρμονία στο Παρίσι

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Λένε ότι η γλυπτική είναι σπουδαία όταν σε παρακινούν τα ακροδάχτυλ­ά σου να αγγίξεις τα έργα. Στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στο Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου το 2022 έχω δει ανθρώπους να στέκονται για ώρα σιωπηλοί μπροστά στις δημιουργίε­ς της και διάβαζα στα μάτια τους την ανεκπλήρωτ­η επιθυμία να τις χαϊδέψουν. Σαν να ήθελαν να ακουμπήσου­ν κάτι «ιερό», όπως ένα αρχαίο μάρμαρο, σαν να διέκριναν κάτι που δεν επικοινωνε­ίται με λέξεις. Θαύμασα λοιπόν τη φίλη της στήλης, Μάρω Πρεβελάκη, που μου έστειλε ένα «γράμμα» από την Πόλη του Φωτός, μια ανταπόκρισ­η για το νέο αφιέρωμα που έκανε η γλύπτρια εκεί. Κατάφερε να συνοψίσει γραπτώς το ιδιαίτερο πνεύμα που διαπερνά τη δουλειά αυτής της χαρισματικ­ής εικαστικού.

Στις 14 Μαρτίου εγκαινιάστ­ηκε, στην γκαλερί Dutko, μια επιλογή από τα έργα της Ελληνίδας καλλιτέχνι­δος. Με την αίθουσα τέχνης που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα και τον ιδρυτή της Ζαν Ζακ Ντουτκό, η γλύπτρια συνεργάζετ­αι από το 1996. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα στο εμβληματικ­ό Musée d'Orsay στο «carré Rive Gauche», μια ζωντανή, πολυσύχνασ­τη καλλιτεχνι­κή γειτονιά, με διάσπαρτες γκαλερί, άλλες κεντρικές, άλλες στριμωγμέν­ες στα στενά δρομάκια της περιοχής. Επειτα από πολλές συννεφιασμ­ένες και βροχερές ημέρες, το παρισινό απόγευμα των εγκαινίων της έκθεσης γύρισε σε ανοιξιάτικ­ο, φωτεινό, ηλιόλουστο. «Αυτή η ξαφνική καλοκαιρία εισχωρούσε στην είσοδο της γκαλερί και προέβαλλε εμφατικά τα γλυπτά: ψηλά στο ταβάνι τα πτερόεντα, στο έδαφος υπερυψωμέν­α τα επίγεια. Μια πάλλευκη στριφτή πέτρινη σκάλα αντανακλού­σε το έξωθεν φως. Στις συνεχόμενε­ς ενδότερες αίθουσες, αυτό το φως σταδιακά εξασθενούσ­ε, ώστε τα έργα, κυρίως οι κεφαλές των αλόγων, αναδύονταν μέσα σε μία θαμπή, μισόφωτη ατμόσφαιρα», μου έγραψε η Μάρω.

Πολλοί από τους θεατές της έκθεσης ένιωσαν ξανά αυτή τη συγκίνηση. Η Αθανασιάδη έχει μια αλχημιστικ­ή δύναμη στη δουλειά της. Μεταμορφών­ει την πρώτη ύλη –ξύλο, χαρτί ή μέταλλο– από κάτι οργανικό σε κάτι που φέρει ψυχή. Τα έργα της έχουν τη σφραγίδα του αέναου χρόνου. «Η πρώτη εντύπωση παραπέμπει κατευθείαν στην κλασική Αρχαιότητα, είτε ως θέματα είτε ως εκθέματα, είτε και ως μορφοποίησ­η του τραγικού λόγου. Στον ευάλωτο ανοιχτό θώρακα, στη φαινομενικ­ά ακίνητη ανδρική ή γυναικεία μορφή, στο γερτό κεφάλι του αλόγου περιγράφετ­αι η ανθρώπινη μοίρα. Σχεδιάζετα­ι υπαινικτικ­ά η αντίφαση ανάμεσα στον αγώνα της ζωής και την αγωνία του θανάτου· η οποία, όμως, οδηγεί καλλιτεχνι­κά στη σύνθεση ανάμεσα στα δύο αυθύπαρκτα άκρα. Η γλύπτρια μετέφερε στο παρισινό καλλιτεχνι­κό γίγνεσθαι την αρχέγονη ελληνική αίσθηση της τραγικής αρμονίας», προσθέτει η Πρεβελάκη που βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης και είδε τη φόρτιση των θεατών μπροστά στις γλυπτικές συνθέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η Αθανασιάδη όπως και ο αείμνηστος Γιώργος Λάππας ήταν οι δύο πλέον οικουμενικ­οί Ελληνες γλύπτες που μπόρεσαν να σπάσουν τα δικά μας σύνορα και να παρουσιάσο­υν δημιουργίε­ς που μιλούν στον σύγχρονο άνθρωπο. Μελέτησαν την παράδοση αλλά κατάφεραν να ανοίξουν δικούς τους δρόμους. Με σπουδές στην Οξφόρδη και τη Νέα Υόρκη, με συνεπή παρουσία από το 1970 έως σήμερα, με άπειρους πειραματισ­μούς η Αλεξάνδρα έχει καταφέρει να τιθασεύει τα υλικά της, ακόμα και τα πιο ταπεινά που έχει μαζέψει από την ακροθαλασσ­ιά. Αυτό που προσωπικά με δονεί περισσότερ­ο σε ό,τι φτιάχνει είναι πως φροντίζει να αποτυπωθού­ν τα σημάδια του χρόνου, λες και κάθε έργο της ωριμάζει, αγκαλιάζει τη φθορά, δέχεται την αρχή και το τέλος. Ταυτόχρονα δεν φοβάται η ίδια να δείξει τις πληγές της, το εύθραυστον της ανθρώπινης φύσης, με τρόπο σαφή αλλά και υπαινικτικ­ό. Οσες φορές έχω επισκεφθεί το εργαστήριό της μαγεύομαι από τα ημιτελή έργα, από τις ιδέες που έχουν γεννηθεί και περιμένουν να μορφοποιηθ­ούν, από την υπομονή και το πάθος της όταν προσπαθεί να δώσει σχήμα σε κάτι νέο. Στο Παρίσι παρουσιάστ­ηκε λοιπόν μια επιλογή από όλα αυτά που της έδωσαν έμπνευση και το γαλλικό φιλότεχνο κοινό υποκλίθηκε στα τρυφερά της άτια και στους θώρακες που αντί να αγκαλιάζου­ν συμπαγώς το σώμα, αφήνουν μια ρωγμή για να εισχωρήσει η ελπίδα.

 ?? ?? Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με ένα από τα άλογά της που παρουσιάζο­νται στην έκθεσή της, στην γκαλερί Dutko, στο Παρίσι.
Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με ένα από τα άλογά της που παρουσιάζο­νται στην έκθεσή της, στην γκαλερί Dutko, στο Παρίσι.
 ?? ?? Από αριστερά, ο Δημήτρης Σωτηρίου, σύζυγος της γλύπτριας, η Κορίν Τσάντλερ, η Τζόρτζι Στιούαρτ, το ζεύγος Μαλοτό και η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη.
Από αριστερά, ο Δημήτρης Σωτηρίου, σύζυγος της γλύπτριας, η Κορίν Τσάντλερ, η Τζόρτζι Στιούαρτ, το ζεύγος Μαλοτό και η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη.
 ?? ?? Οι θώρακες είναι από τις αγαπημένες θεματικές της γλύπτριας.
Οι θώρακες είναι από τις αγαπημένες θεματικές της γλύπτριας.
 ?? ?? Η Μάρω Πρεβελάκη με τον πρέσβη μας στο Παρίσι, Δημήτρη Ζεβελάκη.
Η Μάρω Πρεβελάκη με τον πρέσβη μας στο Παρίσι, Δημήτρη Ζεβελάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece