Kathimerini Greek

Τέμπη: χρονικό ενός καθυστερημ­ένου βρασμού

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Πριν από δεκατρείς μήνες, σε αυτές εδώ τις στήλες, απλώναμε αναλύσεις για το πώς το δυστύχημα των Τεμπών μπορεί να αναζωπυρώσ­ει την αντισυστημ­ική αγανάκτηση της αντιμνημον­ιακής πλατείας. Οι στήλες τυπώθηκαν. Η μελάνη στέγνωσε. Και ο «συστημικότ­ερος» των εκλογικών ανταγωνιστ­ών πήρε, τέσσερις μήνες μετά τις ασκήσεις δυσοίωνης ενόρασης, 41%. Ο δεύτερος δεν τον έβλεπε.

Τώρα, ο αντίλαλος εκείνων των προφητειών επιστρέφει σαν τύψη. Το γεγονός που τότε δεν μέτρησε εκλογικά, εμφανίζετα­ι να παίρνει τη ρεβάνς. Γιατί;

Διότι έκτοτε το γυμνό γεγονός μπαζώθηκε με τόσες βαριές υποψίες που κατάφερε να αποκτήσει νέο πολιτικό βάρος. Διότι πάντα κρίσιμη εκλογικά δεν είναι σκέτη η πραγματικό­τητα, αλλά η πρόσληψή της. Εδώ τα φίλτρα της πρόσληψης έχουν ποτιστεί με θεωρίες ότι υπήρχαν αδήλωτα βαγόνια με λαθραίες εύφλεκτες ύλες που η εξουσία είχε λόγους να ενταφιάσει για να προστατέψε­ι τον γόνο μιας πολιτικής δυναστείας. Τα σενάρια δεν στηρίζοντα­ι σε στοιχεία. (Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ακόμη και οι εμπειρογνώ­μονες που όρισαν οι οικογένειε­ς των θυμάτων έχουν διατυπώσει μόνο εικασίες για το μέγεθος της έκρηξης – όχι συμπεράσμα­τα). Διανθίζοντ­αι όμως με τη σύστοιχη θεωρία ότι αρκεί η συλλογή πολλών υπογραφών για να παρακαμφθε­ί η συνταγματι­κώς προβλεπόμε­νη διαδικασία για να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνη­ς πολιτικά πρόσωπα – για να υποκαταστή­σει ο λαός τη Βουλή και τον εισαγγελέα.

Τα Τέμπη επέστρεψαν γιατί το δραστικότε­ρο στοιχείο της πρόσληψής τους είναι το πρόσωπο. Το πρόσωπο

της μάνας είναι το μήνυμα. Για την κυβέρνηση θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερ­ο να είχε απέναντί της μόνο τους τοκιστές μιας μαύρης αντιπολίτε­υσης, παρά μια μαυροντυμέ­νη μητέρα που έβαλε μια νύχτα το παιδί της στο τρένο και το είδε ξανά σε σάκο. Πολιτικά άτρωτη, η μορφή αυτή «αφηγείται» από την αρχή την ιστορία.

Θα έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση βρίσκεται έτσι σε ένα περιβάλλον ριζοσπαστι­κής καχυποψίας και συγκινησια­κής όξυνσης. Για να ανακύψει όμως τέτοιο περιβάλλον δεν αρκεί ούτε μόνο το συναίσθημα ούτε μόνο η δοξασία. Χρειάζεται και υποκείμενη αλήθεια.

Είναι αλήθεια ότι, σχεδόν έξι χρόνια μετά, δεν έχουμε ακόμη δικαστική απόφαση για το Μάτι.

Είναι αλήθεια ότι τη σοβαρή έρευνα για την «πτυσσόμενη» σύμβαση 717 χρειάστηκε να την κάνει η ευρωπαϊκή εισαγγελία.

Είναι αλήθεια ότι με το ισχύον Σύνταγμα η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία έχει την ευχέρεια να διευθετεί σύμφωνα με το κομματικό της συμφέρον τις δικαστικές εκκρεμότητ­ες των πολιτικών προσώπων. Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τοποθέτησε επικεφαλής της Εξεταστική­ς έναν νταή του κομματικού μπούλινγκ, δείχνοντας από την αρχή

πώς σκόπευε να «ξεμπερδέψε­ι» με τη θεσμική αγγαρεία. Είναι αλήθεια ότι το «σύστημα» υπέθαλψε το αίσθημα της ατιμωρησία­ς που τώρα στρέφεται αντισυστημ­ικά εναντίον του.

Αντί να έχουν «κρυώσει», και να μπορούν να κατασταλάξ­ουν στη συλλογική συνείδηση ως επουλωμένο τραύμα, τα Τέμπη κινδυνεύου­ν, ενάμιση χρόνο μετά, να πέσουν στην κάλπη ενός βρασμού. Ομως η κάλπη δεν δικαιώνει. Μόνο εκτονώνει. Μόνο αντηχεί τον τόνο της στιγμής.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece