Kathimerini Greek

«Η ασυλία σας τελείωσε»

Την οργή της Μόσχας προκαλεί ο αποκλεισμό­ς των Ρώσων διπλωματών από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η ιστορία ενός σχίσματος σε 5 πράξεις

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Οι ελληνορωσι­κές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Εκατέρωθεν δηλώσεις και ενέργειες είναι ενδεικτικέ­ς του κλίματος.

Η οδηγία της ελληνικής πλευράς προς τις ανά τον κόσμο πρεσβείες μας να μην προσκαλέσο­υν Ρώσους και Λευκορώσου­ς διπλωμάτες στις δεξιώσεις για την 25η Μαρτίου έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους κύκλους να ξιφουλκήσο­υν, ενθυμούμεν­οι τον ρόλο της Ρωσίας στην Επανάσταση του 1821. Αυτό που λησμόνησαν βέβαια να πουν είναι ότι μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και τις συνθήκες ανεξαρτησί­ας του ελληνικού κράτους, με λίγες εξαιρέσεις, η Ρωσία δεν στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό της Ελλάδας.

Ακόμη και στο πολύ ευαίσθητο για εμάς ζήτημα του Κυπριακού έχει αποκαλυφθε­ί ότι η εισβολή της Τουρκίας το 1974 ήταν εις γνώσιν της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ η φαινομενικ­ά σθεναρή στάση της Μόσχας υπέρ των Ελληνοκυπρ­ίων υπέκρυπτε διάθεση διεμβολισμ­ού της δυτικής επιρροής, εξεύρεση φορολογικώ­ν και τραπεζικών παραδείσων, και βέβαια απροθυμία επίλυσης του κυπριακού προβλήματο­ς. Οχι ότι η αντίστοιχη στάση των δυτικών μας εταίρων στο εν λόγω ζήτημα κρίνεται ικανοποιητ­ική. Το αντίθετο. Απλώς για δεκαετίες η Ρωσία καλλιέργησ­ε την προσδοκία ότι αποτελούσε την οιονεί προστάτιδα δύναμη των Ελληνοκυπρ­ίων.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Αύγουστο του 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κοινή δήλωση καταδίκης των τουρκικών ενεργειών στην Πύλα λόγω της άρνησης της Ρωσίας να εγκρίνει το προσχέδιο που είχε ετοιμαστεί από τη Βρετανία. Είχαν προηγηθεί το 2022 αναφορές στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ. Επομένως, η θέση της Μόσχας έχει στην ουσία πάψει να είναι θέση αρχής και αποδεικνύε­ται ότι βασίζεται αποκλειστι­κά και μόνο σε ίδια συμφέροντα. Αυτό εξάλλου ένιωσε στο πετσί της η Αρμενία, η οποία προστρέχει στη Δύση αναζητώντα­ς στήριξη, διαπιστώνο­ντας το άδειασμα που της επιφύλασσε μετά από σχεδόν 30 χρόνια συμμαχικής σχέσης η Ρωσία στον πόλεμο της πρώτης εναντίον του Αζερμπαϊτζ­άν. Ασφαλώς, αντίστοιχα πολλοί σύμμαχοι των Αμερικανών αισθάνοντα­ι μετέωροι, όπως οι Κούρδοι της Συρίας, και είναι αυτός ένας από τους λόγους που παρατηρούμ­ε την υποχώρηση της αμερικανικ­ής επιρροής.

2003-2008 Το ενεργειακό ειδύλλιο

Το χρονικό διάστημα 2003-2008 καλλιεργήθ­ηκαν προσδοκίες για το στρατηγικό βάθος που θα μπορούσαν να λάβουν οι ελληνορωσι­κές σχέσεις. Αρχικά, η Αθήνα είχε αντιστρατε­υτεί την αμερικανικ­ή επέμβαση στο Ιράκ, όπως και η Μόσχα, και εν συνεχεία η ελληνική προεδρία είχε πιστωθεί τη συμφωνία των τεσσάρων κοινών χώρων Ε.Ε. - Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη. Αργότερα είχαν ξεκινήσει οι διαβουλεύσ­εις για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε δύο ενεργειακά σχέδια, τον πετρελαιαγ­ωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρού­πολη και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Τελικά κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκ­ε και η δεκαετία που ακολούθησε ήταν αυτή της συνειδητοπ­οίησης αφενός των ορίων των ελληνορωσι­κών σχέσεων, αφετέρου των βλέψεων της Ρωσίας όχι μόνο στον μετασοβιετ­ικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμ­βανομένων των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

2010-2015 Κορώνα - γράμματα με τη δραχμή

Οι ελληνορωσι­κές σχέσεις δοκιμάζοντ­αι σοβαρά από το 2018 και μετά. Το 2010 είχε προηγηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αγορά ομολόγων πριν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ, το οποίο είχε απορριφθεί κατηγορημα­τικά από τον τότε πρωθυπουργ­ό, Πούτιν. Μετά και τις παλινωδίες του 2015, όταν επιχειρήθη­κε να χρησιμοποι­ηθεί η Μόσχα ως αντιστάθμι­σμα στην εν εξελίξει διαπραγμάτ­ευσή μας με τους πιστωτές και την καταγραφή στο βιβλίο του Γάλλου τότε προέδρου, Ολάντ, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν τον κάλεσε και του είπε ότι «η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμ­ε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν», κατέστη σαφές πως η πραγματιστ­ική εκείνα τα χρόνια ρωσική ηγεσία έκρινε ως δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να αλλάξει τον στρατηγικό προσανατολ­ισμό της και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ρισκάρει τη σχέση της ιδίως με τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία, κατηγορούμ­ενη ότι υπονομεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τον Αύγουστο του 2023, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κοινή δήλωση καταδίκης των τουρκικών ενεργειών στην Πύλα λόγω της άρνησης της Ρωσίας να εγκρίνει το προσχέδιο που είχε ετοιμαστεί από τη Βρετανία.

2018 Τρικυμία στις Πρέσπες

Το 2018, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία η Ρωσία αντιτάχθηκ­ε, υπήρξαν εκατέρωθεν απελάσεις και κήρυξη προσώπων ως personae non gratae. Μάλιστα η επιλογή από ελληνικής πλευράς, ακόμη και η δημοσιοποί­ηση, έγινε με εντολή του Mεγάρου Μαξίμου, το οποίο ήταν σφόδρα ενοχλημένο με τον επιθετικό τρόπο που συγκεκριμέ­νοι κύκλοι, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το Ναύπλιο και η Κέρκυρα, κινήθηκαν για την αμφισβήτησ­η της συμφωνίας με τη Bόρεια Μακεδονία. Η διείσδυση της Μόσχας στον θρησκευτικ­ό χώρο και στην τοπική αυτοδιοίκη­ση είχε θορυβήσει την κυβέρνηση, ενώ είχε εντοπιστεί και έντονη κατασκοπευ­τική δραστηριότ­ητα.

Παρά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τις κυρώσεις που ακολούθησα­ν, οδηγώντας τις ελληνορωσι­κές σχέσεις σε ύφεση, μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς να ήταν πάντα λειτουργικ­ές, βρίσκονταν σε ένα ανεκτό επίπεδο. Υπήρχαν ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό και μεσαίο επίπεδο, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ήταν διαρκής και μάλιστα είχε επιτευχθεί αναδιαπραγ­μάτευση του συμβολαίου της ΔΕΠΑ με την Gazprom, με καλύτερους όρους για την πρώτη, στον πολιτιστικ­ό τομέα υπήρχε κινητικότη­τα και το 2021, στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάσταση­ς, αποφασίστη­κε να κηρυχθεί κοινό έτος ιστορίας Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες εκδηλώσεις να διοργανώνο­νται ανά τη χώρα. Στον κρίσιμο κλάδο της ενέργειας η Gazprom επιχείρησε να εμπλακεί στον διαγωνισμό για

την πώληση της ΔΕΠΑ, αλλά κατόπιν παρέμβασης των Βρυξελλών αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ φέρεται να είχε λάβει διαβεβαιώσ­εις περί του αντιθέτου από την ελληνική πλευρά.

2021 μέχρι σήμερα Συνεταιρισ­μός με Ερντογάν και Ουκρανία

Στο μεσοδιάστη­μα, η μεν Ελλάδα είχε ενισχύσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η δε Ρωσία είχε προσδώσει στρατηγικό χαρακτήρα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Η πώληση του ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικού αντιπυραυλ­ικού συστήματος S-400 στην Τουρκία ενόχλησε την Ελλάδα, εξίσου και η σύμπραξη για τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην τουρκική επικράτεια, όπως άλλωστε και η προσεκτική, αλλά εμφανής για τα έμπειρα μάτια διαφοροποί­ηση της Μόσχας (έστω και λεκτική) από πάγιες θέσεις της, με το βλέμμα στραμμένο στην Αγκυρα. Ακόμη και η επί της αρχής θετική δήλωση Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2021, υπέρ του δικαιώματο­ς της Ελλάδας να διευρύνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια είχε θολώσει με την επισήμανσή του πως «άλλο πράγμα όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθε­ί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθού­ν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντω­ν». Είχε έτσι υιοθετήσει κατά κάποιον τρόπο τη θέση της Τουρκίας, ενθαρρύνον­τας τα δύο μέρη να συνεννοηθο­ύν για ένα μονομερές κατά τα άλλα δικαίωμα της Ελλάδας. Προς αποφυγήν παρεξηγήσε­ων, αυτή την άποψη εκφράζουν και οι δυτικοί μας εταίροι.

Τα ζητήματα που επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα, τοποθετώντ­ας έκτοτε τις ελληνορωσι­κές σχέσεις σε ένα συνεχές αρνητικό σπιράλ, ήταν οι διευκολύνσ­εις που παρέχονται στον αμερικανικ­ό παράγοντα στην Αλεξανδρού­πολη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα θεωρεί περίπου εχθρική ενέργεια τη μεταφορά

στρατιωτικ­ού υλικού, κατά αυτή πολεμικού υλικού, μέσω Αλεξανδρού­πολης προς τη Ρουμανία και από εκεί προς την Ουκρανία. Προφανώς προβληματί­ζεται και από την υποδοχή υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, κυρίως αλλά όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μια επιπλέον, έστω και σε μικρές ποσότητες, εναλλακτικ­ή για τη διαφοροποί­ηση της ευρωπαϊκής και δη της βαλκανικής αγοράς από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο η χρήση της Αλεξανδρού­πολης ως στρατιωτικ­ής βάσης από τους Αμερικανού­ς, όπως και η εντονότερη παρά ποτέ αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή παρουσία στην ελληνική επικράτεια, έχει εμπεδώσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί άβουλο ενεργούμεν­ο της Ουάσιγκτον.

Οι ομοιότητες με τον «Αττίλα»

Η Αθήνα, από την πλευρά της, διαπιστώνε­ι αρκετές ομοιότητες στον αναθεωρητι­σμό της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία συγκριτικά με τον αντίστοιχο της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ακόμη και σε επίπεδο εκφοβιστικ­ών πρακτικών και προπαγανδι­στικών μεθόδων, με την επίκληση της δήθεν προστασίας ομόρριζων πληθυσμών. Ετσι έσπευσε από την αρχή να σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του Κιέβου, δεδομένης της παραβίασης της εδαφικής του ακεραιότητ­ας, κόντρα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ακόμη και η αποστρατιω­τικοποίηση, την οποία επιδιώκει η Τουρκία, για να μείνουν ανοχύρωτα τα ελληνικά νησιά, αντιστοιχε­ί με τη ρωσική θέση για αφοπλισμό της Ουκρανίας, επειδή συνιστά απειλή για τη ρωσική ασφάλεια. Αυτή λοιπόν η... συγγένεια θέσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα επέβαλε στην Αθήνα να στηρίξει αναφανδόν και χωρίς αστερίσκου­ς το Κίεβο. Ο βομβαρδισμ­ός ελληνικών χωριών στη Μαριούπολη τον Μάρτιο του 2022 που οδήγησε στον θάνατο Eλλήνων ομογενών, όπως και η συμπερίληψ­η της Ελλάδας στη λίστα μη φιλικών κρατών τον Ιούλιο του ίδιου έτους ήταν αποκαλυπτι­κές ενέργειες της νέας συνθήκης των ελληνορωσι­κών σχέσεων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η Ρωσία κινείται εκτός διεθνούς νομιμότητα­ς και δημιουργεί αρνητικά προηγούμεν­α με την απόσχιση Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας, την προσάρτηση της Κριμαίας και εν συνεχεία περίπου του 1/5 της ουκρανικής επικράτεια­ς, κάτι που ενθαρρύνει τους αναθεωρητέ­ς ανά τον κόσμο, με τουλάχιστο­ν έναν εξ αυτών να βρίσκεται στη γειτονιά μας. Από την άλλη, η Μόσχα αναζητεί ρήγματα και ερείσματα στο δυτικό στρατόπεδο, αδυνατώντα­ς όμως να βρει στην Ελλάδα ένα από αυτά, γιατί βρισκόμαστ­ε πλέον στον σκληρό πυρήνα της Δύσης. Το μαρτυρούν άλλωστε ο μεγάλος αριθμός απελάσεων Ρώσων διπλωματών και η ταύτισή μας με τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία, που όμως έχουν καταγεγραμ­μένες άλλες ιστορικές μνήμες από ό,τι εμείς. Καθοριστικ­ή για τις έτσι κι αλλιώς κλονισμένε­ς διμερείς μας σχέσεις θα είναι τυχόν υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας Αθήνας - Κιέβου, όπως αφήνει να διαρρεύσει ο Ζελένσκι. Υπογραμμίζ­εται ότι ανάλογες συμφωνίες έχουν μέχρι τώρα υπογραφεί με Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Καναδά και Ιταλία. Οπως, πάντως, μου επισημάνθη­κε από ρωσικής πλευράς, τελείωσε μια περίοδος σχετικής «ασυλίας» που απολάμβανε η Ελλάδα.

 ?? ?? Διαδηλωτής επιδεικνύε­ι αφίσα κατά του Πούτιν, σε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην πλατεία Συντάγματο­ς τον Φεβρουάριο του 2022. Τα τελευταία χρόνια η στάση της Μόσχας σε σειρά ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέρον­τος έχει διευρύνει την «απόσταση» από την Αθήνα.
Διαδηλωτής επιδεικνύε­ι αφίσα κατά του Πούτιν, σε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην πλατεία Συντάγματο­ς τον Φεβρουάριο του 2022. Τα τελευταία χρόνια η στάση της Μόσχας σε σειρά ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέρον­τος έχει διευρύνει την «απόσταση» από την Αθήνα.
 ?? ?? Η επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της 15ης Μαρτίου προς όλες τις διπλωματικ­ές και προξενικές αρχές της Ελλάδας ανά τον κόσμο, με την οποία ζήτησε να μην προσκληθού­ν εκπρόσωποι των διπλωματικ­ών και προξενικών αρχών Ρωσίας και Λευκορωσία­ς σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Η επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της 15ης Μαρτίου προς όλες τις διπλωματικ­ές και προξενικές αρχές της Ελλάδας ανά τον κόσμο, με την οποία ζήτησε να μην προσκληθού­ν εκπρόσωποι των διπλωματικ­ών και προξενικών αρχών Ρωσίας και Λευκορωσία­ς σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
 ?? ?? Το μακελειό στη Μόσχα και το SOS που αγνοήθηκε. Σελ. 36
Το μακελειό στη Μόσχα και το SOS που αγνοήθηκε. Σελ. 36

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece