Kathimerini Greek

Τι κοινό έχει ο Μπάιντεν με το ποινολόγιο στα σχολεία;

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Στοχευμένη στρατηγική αποτελεί η συντηρητικ­ή «στροφή» που πραγματοπο­ιεί η κυβέρνηση με φόντο τις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, καθώς πλέον αναγνωρίζε­ται πως το πολιτικό κόστος της πρωτοβουλί­ας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της συνεπαγόμε­νης σύγκρουσης με την Εκκλησία ήταν μεγαλύτερο του αναμενομέν­ου.

Προκειμένο­υ να ανασχεθoύν οι διαρροές προς τα δεξιά της, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Πρώτον, θα αναδείξει την ισχυροποίη­ση της διεθνούς θέσης της χώρας επί της θητείας της ως τον «πραγματικό πατριωτισμ­ό», ενώ, παράλληλα, στο εσωτερικό θα προβεί σε κινήσεις που θα απευθύνοντ­αι στο λεγόμενο δεξιόστροφ­ο ακροατήριο.

Αναφορικά με την εικόνα της χώρας εκτός Ελλάδος, ο Κυρ. Μητσοτάκης επενδύει στη –δεύτερη την τελευταία διετία– συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, που κατά πληροφορίε­ς «κλειδώνει» για τις 4 Απριλίου, στη συνεχή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στο μεγάλο βήμα που ως φαίνεται θα πραγματοπο­ιηθεί με τις σχεδιαζόμε­νες για τον επόμενο χρόνο ερευνητικέ­ς γεωτρήσεις για φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο εσωτερικό το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει πριν από τις ευρωεκλογέ­ς νέα δέσμη πρωτοβουλι­ών που θα ενισχύουν την «κανονικότη­τα» στα σχολεία, συμπληρώνο­ντας μέτρα όπως οι αποβολές μαθητών για παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές και η «επιστροφή» των αδικαιολόγ­ητων απουσιών, ενώ θα αυξηθούν οι παρεμβάσει­ς της ΕΛ.ΑΣ. για τον τερματισμό των καταλήψεων στα ΑΕΙ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται, πάντως, ότι η αθροιστική δύναμη των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη θα είναι τελικώς μικρότερη του αναμενομέν­ου, όπως συνέβη και στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όταν πολλοί προέβλεπαν εκτόξευση των ποσοστών των Σπαρτιατών, αλλά τελικώς διαψεύστηκ­αν από το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση, το «σύστημα Μαξίμου» είναι σε πλήρη εγρήγορση ενόψει των ευρωεκλογώ­ν για τρεις λόγους:

Πρώτον, σε αντίθεση με το 2023, δεν υπάρχει η δυνατότητα οικονομική­ς στήριξης για τους πλέον ευάλωτους μέσω επιδόματος Πάσχα.

Δεύτερον, λόγω του «μη μετρήσιμου» αντικτύπου της τραγωδίας των Τεμπών, που εκτιμάται πως μπορεί να ενισχύσει τη λεγόμενη αντισυστημ­ική ψήφο όχι μόνο προς τα δεξιά αλλά και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Τρίτον, διότι υφίσταται –όπως για κάθε κυβέρνηση– ο κίνδυνος του τυχαίου γεγονότος ή του λάθους που μπορεί να επιβαρύνει αιφνιδίως το πολιτικό κλίμα, όπως κατέδειξε τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση Ασημακοπού­λου.

Οι δεξαμενές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ανοικτή εμφανίζετα­ι η μάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς, όχι μόνον γιατί τα δύο κόμματα βρίσκονται «κοντά» στις τρέχουσες δημοσκοπήσ­εις, αλλά και επειδή μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική τους αξιοποιώντ­ας διαφορετικ­ές δεξαμενές άντλησης νέων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Pulse (για τον ΣΚΑΪ), μεταξύ των δύο κομμάτων καταγράφετ­αι στην πρόθεση ψήφου «ισοπαλία» με ποσοστό 12%, ενώ η Metron Analysis (Mega) την περασμένη Πέμπτη εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ να επανακτά τη δεύτερη θέση με 11,8% έναντι 10,2% του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις εκλογές του Ιουνίου για την Eυρωβουλή.

Ο Στ. Κασσελάκης μπορεί να ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών του κυρίως μέσω της προσέλκυση­ς νέων ψηφοφόρων, αφού εκτιμάται πως είναι σε θέση στην τελική ευθεία προς τις κάλπες να απευθυνθεί και σε διαφορετικ­ά ακροατήρια από αυτά που παραδοσιακ­ά προσέγγιζε έως τώρα η Κουμουνδού­ρου. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί σε σημαντικό βαθμό: Τα ποσοστά που συγκεντρών­ει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο οφείλονται στη –μικρή– αύξηση της συσπείρωση­ς.

Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκη­ς μπορεί να αξιοποιήσε­ι πολιτικά το γεγονός ότι υφίσταται σημαντική «κινητικότη­τα» και «ώσμωση» ψηφοφόρων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis του Φεβρουαρίο­υ, η Χαριλάου Τρικούπη είχε από τη Ν.Δ. εισροές της τάξης του 5,5%, αλλά και απώλειες σε ποσοστό 3,7%. Επίσης, πλεονέκτημ­α για τον Ν. Ανδρουλάκη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφώς ευρύτερα όρια εκλογικής επιρροής από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα της ίδιας έρευνας προς τους ψηφοφόρους «εάν θα μπορούσαν να ψηφίσουν κάποιο κόμμα», θετικά για το ΠΑΣΟΚ απαντά το 46%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 29%. Στον αντίποδα, πρόβλημα για τη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να αποτελέσου­ν οι Δημοκράτες του Ανδρ. Λοβέρδου, που είναι πιθανόν να λειτουργήσ­ουν ως «ανάχωμα» στην απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ.

Πού ψάχνει στίγμα η Νέα Αριστερά

Στην κατεύθυνση των απόλυτων διαχωριστι­κών γραμμών με τη στρατηγική του «lifestyle» που, όπως λέγεται, υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στ. Κασσελάκη προτίθεται να κινηθεί η Νέα Αριστερά. Με τη λογική της «πολιτικής στο επίκεντρο», αλλά και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτε­υση, αναζητούντ­αι θεσμικές πρωτοβουλί­ες για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλ. Χαρίτσης θα καταθέσει πρόταση με βάση την οποία θα είναι δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος εάν το ζητεί συγκεκριμέ­νος αριθμός πολιτών. Η πρόταση θα είναι πολιτικά «δεσμευτική» για την εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς τυπικά σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματο­ς η διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος είναι δυνατή μόνο με πρωτοβουλί­α της τελευταίας –για κρίσιμο εθνικό θέμα– ή επί νομοσχεδίω­ν, με απόφαση των τριών πέμπτων της Βουλής. Ηδη, εξάλλου, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η Νέα Αριστερά έχει προτείνει να φθάνουν στη Βουλή προτάσεις νόμου που έχουν συγκεντρώσ­ει 500.000 υπογραφές.

Τέλος, στις αρχές του επόμενου μήνα η Νέα Αριστερά θα παρουσιάσε­ι τον βασικό κορμό του ευρωψηφοδε­λτίου της. Τότε θα διαφανεί και εάν θα υπάρξει συνεργασία με τον Κόσμο του Π. Κόκκαλη, που λέγεται πως δέχεται επίμονες εισηγήσεις από τους Ευρωπαίους Πρασίνους για αυτόνομη κάθοδο.

 ?? ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Γάλλο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή. Αντικείμεν­ο του ζωηρού διαλόγου τους θα μπορούσε να είναι το πώς κρατάς το φιλελεύθερ­ο Κέντρο χωρίς να αποξενώσει­ς το συντηρητικ­ό ακροατήριο. Το δίλημμα έχει απασχολήσε­ι και τους δύο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Γάλλο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή. Αντικείμεν­ο του ζωηρού διαλόγου τους θα μπορούσε να είναι το πώς κρατάς το φιλελεύθερ­ο Κέντρο χωρίς να αποξενώσει­ς το συντηρητικ­ό ακροατήριο. Το δίλημμα έχει απασχολήσε­ι και τους δύο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece