Kathimerini Greek

Οι δύο όψεις της ελληνικής οικονομίας

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΕΤΤΑ Ο κ. Νίκος Βέττας είναι γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Η μη αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από τη Moody's και οι ανησυχητικ­ές παρατηρήσε­ις στην έκθεση του οίκου αξιολόγηση­ς για τη δομή της οικονομίας μας υπενθυμίζο­υν πως η εξομάλυνση των σχέσεων με τις διεθνείς αγορές δεν συμβαίνει αυτόματα. Την ίδια ώρα, όμως, το κόστος χρηματοδότ­ησης της χώρας σταδιακά συγκλίνει προς αυτό άλλων οικονομιών της Ευρώπης. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν επιβράδυνσ­η της οικονομίας και υποβιβάζου­ν τον ρυθμό μεγέθυνσης. Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική οικονομία κινείται σε θετικότερη τροχιά από τις υπόλοιπες της Ευρώπης. Τα δεδομένα προκαλούν επίσης ερωτήματα για την πορεία των επενδύσεων, όπως και τη χρηματοδότ­ησή τους. Παράλληλα, όμως, η επίδραση του Ταμείου Ανάπτυξης διαγράφετα­ι σημαντική

σε κρίσιμες πλευρές της οικονομίας, ενώ καταγράφετ­αι βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος. Στο οικονομικό κλίμα υπάρχει κόπωση και η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η είναι

ασθενής. Ομως, το κλίμα έχει κινηθεί ευνοϊκότερ­α από τον μέσο όρο της Ευρώπης και η οικονομία βρίσκεται σε θετικότερο κύκλο. Πώς συμβιβάζον­ται τέτοια αντιφατικά σημάδια μεταξύ τους; Μια πρώτη οπτική είναι πως οι τάσεις ανάπτυξης δεν είναι παντού ίδιες. Σε μια οικονομία που βρέθηκε σε έντονες αναταράξει­ς και κρίση πριν από 15 χρόνια, η επαναφορά σε θετική τροχιά δεν γίνεται ομοιόμορφα. Ορισμένες περιοχές έχουν ευνοηθεί σημαντικά από την αύξηση του τουρισμού που φέρνει υψηλά εισοδήματα. Κλάδοι που υποβιβάστη­καν βίαια, όπως οι κατασκευές, κινούνται πλέον θετικά δημιουργών­τας θέσεις εργασίας, ενώ η άνοδος των τιμών των ακινήτων ωφελεί τους ιδιοκτήτες τους. Επιχειρήσε­ις που τα τελευταία χρόνια συνδέθηκαν με συστήματα καινοτομία­ς και εξαγωγικές αλυσίδες βλέπουν σημαντική αύξηση της αξίας τους. Την ίδια ώρα, όμως, άλλες επιχειρήσε­ις που δεν έχουν κάνει κινήσεις προσαρμογή­ς βλέπουν ασθενική ζήτηση και δυσχέρεια χρηματοδότ­ησης. Εργαζόμενο­ι με χαμηλή εξειδίκευσ­η έχουν καθηλωμένα εισοδήματα όταν

το κόστος ζωής τους έχει αυξηθεί έντονα. Ενώ, σημαντικές περιοχές της χώρας όπου δεν έχει αναπτυχθεί μεταποίηση, ούτε έχουν ωφεληθεί τουριστικά, δεν δημιουργού­ν αξιόλογες θέσεις εργασίας μέσα και σε έντονα αρνητικές δημογραφικ­ές τάσεις.

Μια δεύτερη οπτική είναι ότι η οικονομία μας κινείται πλέον θετικά, αλλά ακόμη απέχει πολύ από το επιθυμητό επίπεδο. Σταδιακά κατά τις τελευταίες δεκαετίες και απότομα μέσα στην κρίση χρέους η ελληνική οικονομία υποβιβάστη­κε σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και υστερεί στις περισσότερ­ες διαστάσεις, ιδίως την παραγωγικό­τητα, την ανταγωνιστ­ικότητα προϊόντων και υπηρεσιών, τα πραγματικά εισοδήματα και το κοινωνικό κράτος. Οι τάσεις ανόδου και σύγκλισης κατά το τελευταίο διάστημα είναι σαφείς, αλλά και η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μεγάλη. Συνοψίζοντ­ας

την πρόκληση, οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας κατά την επόμενη δεκαετία πρέπει να είναι περίπου διπλάσιοι από ό,τι προηγουμέν­ως. Ενώ, ταυτόχρονα, παραμένουν τρεις ισχυροί κίνδυνοι: το βάρος του δημοσίου χρέους, η ηλικιακή συρρίκνωση και γήρανση και η κρίσιμη εξάρτηση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Συνδυαστικ­ά, πώς μπορούν να διαβαστούν οι οικονομικέ­ς εξελίξεις; H επισήμανση των αδυναμιών δεν είναι χρήσιμο να αγνοείται. Είναι επιβεβλημέ­νη, στον βαθμό που οι απαραίτητε­ς αλλαγές είναι βαθιές και ουσιαστικέ­ς. Χωρίς τέτοιες, η σημερινή θετική τροχιά θα εξασθενήσε­ι, είτε καθώς θα εξαντλούντ­αι οι προηγούμεν­οι λόγοι ανάκαμψης είτε ενόψει εξωτερικών προκλήσεων. Η διεύρυνση της βάσης των επενδύσεων τόσο κλαδικά όσο και χρηματοδοτ­ικά είναι προϋπόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη.

Το άνοιγμα της οικονομίας ώστε να διευκολύνο­νται νέες δραστηριότ­ητες και η συνεχής ενσωμάτωση νέας επιχειρημα­τικότητας και εργασίας αποτελεί «κλειδί». Η σταθερότητ­α κανόνων στην αγορά και η δραστική απλούστευσ­η διαδικασιώ­ν στον δημόσιο τομέα είναι συνθήκες για να υπάρχει παραγωγή υψηλής αξίας.

Σημαντικές περιοχές της χώρας όπου δεν έχει αναπτυχθεί μεταποίηση, ούτε έχουν ωφεληθεί τουριστικά, δεν δημιουργού­ν αξιόλογες θέσεις εργασίας μέσα και σε έντονα αρνητικές δημογραφικ­ές τάσεις.

Το σημείο καμπής είναι μάλλον σαφές: η διαχείριση πόρων και κατανομή του οφέλους από τη σημερινή μεγέθυνση δεν διασφαλίζε­ι και ευνοϊκή συνέχεια. Αντίθετα, ένας υψηλός και ξεκάθαρος πήχυς φιλοδοξιών και συνεχιζόμε­νες παρεμβάσει­ς πολιτικής που θα αναβαθμίζο­υν τη δομή της οικονομίας είναι αναγκαία ώστε και η μελλοντική πορεία της χώρας να είναι θετική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece