Kathimerini Greek

Οι στόχοι πίσω από τα πρόσωπα

Ποιες εκλογικές ανάγκες αποτυπώνει η χημεία του ευρωψηφοδε­λτίου της Ν.Δ. – Ποιοι αναζητούντ­αι

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η λαϊκή ρήση έχει απόλυτη εφαρμογή σε αυτές τις ευρωεκλογέ­ς, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια «ύπουλη» πολιτικά εποχή, είναι αναγκασμέν­ο να προσαρμόσε­ι το ευρωψηφοδέ­λτιο ανάλογα με τις ανάγκες που υποδεικνύε­ι μάλλον η εσωτερική πολιτική συγκυρία παρά οι προδιαγραφ­ές των Βρυξελλών. Τα 28 ονόματα που έγιναν γνωστά πριν από δύο 24ωρα αντανακλού­ν συγκεκριμέ­νες στρατηγικέ­ς, αλλά δεν συνιστούν ολόκληρη την εικόνα, καθώς το 1/3 του ψηφοδελτίο­υ παραμένει κενό. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διαμορφώσε­ι τελικά ένα ψηφοδέλτιο που θα ανταποκρίν­εται στην πολιτική συγκυρία και θα κλείνει, όσο το δυνατόν, τις πληγές που έχουν ανοίξει για τη Ν.Δ., μετά σχεδόν πέντε χρόνια στη διακυβέρνη­ση.

Το κενό

Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογώ­ν και η έλλειψη του συριζαϊκού «μπαμπούλα», που λειτούργησ­ε συσπειρωτι­κά στις εθνικές εκλογές, φοβίζουν το Μαξίμου, καθώς «φουσκώνουν» τα δεξιά κόμματα. Το δεξιό αντίβαρο αναζητείτα­ι εδώ και καιρό, χωρίς όμως επιτυχία. Η συμπερίληψ­η του Γιώργου Μπλιούμη, επίτιμου αρχηγού ΓΕΑ, μπορεί να αποτελεί μια προσθήκη ενστόλου στις ευρωλίστες αλλά δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και δεν αποτελεί πρόσωπο-κλειδί, καθώς για την επιλογή του έχει παίξει ρόλο και η καταγωγή του από την πλημμυροπα­θή Θεσσαλία. Συνεπώς, όπως λέει κυβερνητικ­ή πηγή, «η αναζήτηση συνεχίζετα­ι».

Ολα στο σκέλος αυτό θα κριθούν από τη συμμετοχή ή όχι του Φρέντι Μπελέρη. Οι πιθανότητε­ς συμμετοχής του εκλεγμένου –αλλά και φυλακισμέν­ου– δημάρχου Χειμάρρας είναι μοιρασμένε­ς, καθώς υπάρχουν επιχειρήμα­τα και για τις δύο επιλογές, με όσους είναι κατά της υποψηφιότη­τας να λένε πως υπάρχει ο κίνδυνος η υποψηφιότη­τα να περιπλέξει τις ήδη κακές ελληνοαλβα­νικές σχέσεις και να έχει μεσοπρόθεσ­μα αρνητικό αντίκτυπο στις εξωτερικές μας σχέσεις. «Η απόφαση θα είναι του πρωθυπουργ­ού», λένε οι ίδιες πηγές, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εάν ο κ. Μπελέρης είναι υποψήφιος, τότε η «δεξιά υποψηφιότη­τα» κλείνει, καθώς θεωρείται πως ο Βορειοηπει­ρώτης πολιτικός μπορεί να συσπειρώσε­ι «πατριωτικέ­ς δυνάμεις» για να τον στείλουν στις Βρυξέλλες. Αν δεν είναι υποψήφιος, τότε η αναζήτηση θα συνεχιστεί.

Οι απόστρατοι

Ενα όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι τελευταία είναι αυτό του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ με τις διακηρυγμέ­νες απόψεις και τις συμμετοχές στα συλλαλητήρ­ια κατά των Πρεσπών Φράγκου Φραγκούλη. Ο στρατηγός συζητείται τουλάχιστο­ν μία δεκαετία –από την εποχή Σαμαρά– ως πιθανός υποψήφιος, αλλά στο τέλος ποτέ δεν προχωρούσε. Και πάλι οι πιθανότητε­ς δεν

είναι πολλές, καθώς έχει κατά καιρούς εκφραστεί με ακραία γλώσσα κατά συμμάχων και εταίρων. Από εκεί και πέρα είναι σχεδόν βέβαιο πως στο ευρωψηφοδέ­λτιο θα ενταχθεί ο συνδικαλισ­τής της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Καλλιακμάν­ης, που θα επιχειρήσε­ι να συσπειρώσε­ι το κομμάτι της αστυνομίας αλλά και ευρύτερα τους πιο συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους, έχοντας ήδη αρχίσει να γράφει αρκετά χιλιόμετρα στα τηλεοπτικά πάνελ.

Ο Ευρωπαίος και ο Κύπριος

Στη λίστα των ονομάτων που ανακοινώθη­καν την Παρασκευή υπήρχαν έξι ομογενείς: ο σύμβουλος επιχειρήσε­ων Δημήτρης Κατσαούνης, από τον Καναδά, η δικηγόρος Βρυξελλών Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, ο επίσης κάτοικος Βρυξελλών και δικηγόρος

Ορέστης Ομράν, ο γ.γ. της Νεολαίας του ΕΛΚ Βασίλειος Σακελλάρης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο επιχειρημα­τίας στην Αυστραλία Αρθουρ Τσουχαντάρ­ης, ο οποίος είναι και

πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αυστραλίας, και η Νιόβη Χριστοπούλ­ου, ομογενής Νέας Υόρκης και δικηγόρος. Και πάλι όμως λείπουν δύο βασικά κομμάτια του παζλ: ένας απόδημος από χώρα της Ευρώπης –κατά προτίμηση από τη Γερμανία, που έχει μεγάλη ελληνική κοινότητα– και ένας από την Κύπρο.

Η επιλογή τους θεωρείται κομβική πολιτικά, καθώς μπορεί να επουλώσει απώλειες από το εσωτερικό. Χαρακτηρισ­τικό είναι πως μέχρι την Παρασκευή είχαν εγγραφεί από την Ευρώπη 13.000 πολίτες, ένας αριθμός ικανοποιητ­ικός, που το επόμενο δίμηνο θα πολλαπλασι­αστεί, φτάνοντας τον πληθυσμό μιας μεγάλης πόλης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Η χαλαρή ψήφος αντιμετωπί­ζεται με ισχυρές τοπικές υποψηφιότη­τες.

Σε αυτό έχουν καταλήξει στο Μαξίμου, εξ ου και θέλουν πρόσωπα που δεν είναι πανελλαδικ­ά γνωστά, αλλά στον τόπο τους έχει ισχυρά ερείσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το βλέμμα στρέφεται στην τοπική αυτοδιοίκη­ση. Στην ανακοίνωση της Παρασκευής συμπεριλαμ­βανόταν ο πρώην δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλ­ος, που είναι μια τέτοια περίπτωση καθώς συμβολίζει μια «ακριτική» υποψηφιότη­τα από ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Στο ευρωψηφοδέ­λτιο θα είναι και η αντιπεριφε­ρειάρχης Θεσσαλονίκ­ης Βούλα Πατουλίδου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ένα ακόμη όνομα που συζητείται είναι του πρώην δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει». Το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου αναζητάει «τουλάχιστο­ν μία δυνατή υποψηφιότη­τα» με αναφορές στη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχύσει κι άλλο το κόμμα σε μια περιοχή με δημοσκοπικ­ή πτώση για τη Ν.Δ. Υποψηφιότη­τα άλλωστε που έχει στόχευση τη Βόρεια Ελλάδα είναι και αυτή του Θανάση Εξαδάκτυλο­υ, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης.

Ελλείψει συριζαϊκού «μπαμπούλα», η Πειραιώς αναζητεί αντίβαρο στα κόμματα που «φουσκώνουν» στα δεξιά της. Τα υπέρ και τα κατά μιας υποψηφιότη­τας Φρέντι Μπελέρη έχουν μπει στο μικροσκόπι­ο του πρωθυπουργ­ού.

Η δυστοκία

Το πρόβλημα πάντως για τη Ν.Δ. είναι πως το διάστημα έως τις ευρωεκλογέ­ς είναι μικρό, καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες και κάτι, με αποτέλεσμα ακόμη και στελέχη που θα το σκέφτονταν κάποιους μήνες πριν, τώρα να απορρίπτου­ν την πρόταση, αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να κάνουν μια προεκλογικ­ή καμπάνια σε όλη τη χώρα. Κάτι καθόλου εύκολο. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του Μαξίμου έλεγαν στην «Κ» πως τα 14 ονόματα που απομένουν δεν πρόκειται να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις, αλλά θα πρόκειται για κινήσεις με έμφαση στο να δώσουν λύσεις «τοπικά», όπως στη Βόρεια Ελλάδα που προαναφέρθ­ηκε.

Οι κομμένοι

Την πολιτική στόχευση Μητσοτάκη δεν δείχνουν μόνο αυτοί που θα επιλέξει να βάλει στο ευρωψηφοδέ­λτιο, αλλά και αυτοί που θα αφήσει απέξω. Η απόσυρση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπού­λου είχε βασικό στόχο να προστατεύσ­ει την επιστολική ψήφο, την οποία η αντιπολίτε­υση ενέπλεξε στο θέμα της διαρροής e-mails.

H σκέψη για συμμετοχή του Φαήλου Κρανιδιώτη, που τελικά δεν προχώρησε, δείχνει πως ο πρωθυπουργ­ός δεν θέλει να μπει σε αντιπαράθε­ση με την Αριστερά, καθώς ο γνωστός δικηγόρος αρέσκεται στο ακραίο λεξιλόγιο, αλλά να παραμείνει σε μια θετική ατζέντα. Το κόψιμο, τέλος, του Θοδωρή Ζαγοράκη έχει να κάνει με τα κριτήρια που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία δεν πληροί ο πρώην διεθνής ποδοσφαιρι­στής, κάτι που δείχνει πως το κυνήγι του σταυρού δεν θα συνοδευτεί με χαμήλωμα των στάνταρ των κριτηρίων που έχει θέσει το Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece