Kathimerini Greek

Το «σκονάκι» του Γκρίνμπεργ­κ για τον Ιούνιο

-

Ο Αμερικανός Σταν Γκρίνμπεργ­κ δεν έχει μόνο μεγάλη εκλογική εμπειρία στις ΗΠΑ. Από τότε που έφθασε στην Ελλάδα ως σύμβουλος στρατηγική­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη, «έχει πέσει μέσα», όπως λέει κυβερνητικ­ή πηγή, «σε όλες τις προβλέψεις του», κερδίζοντα­ς ακόμη περισσότερ­ο την εμπιστοσύν­η του πρωθυπουργ­ού. Ως εκ τούτου οι εκτιμήσεις του Αμερικανού «γκουρού», που έχει κολλήσει ένσημα σε προεκλογικ­ές εκστρατείε­ς Αμερικανών προέδρων όπως ο Μπιλ Κλίντον, έχουν τη σημασία τους. Στο τελευταίο σημείωμά του προς τον πρωθυπουργ­ό, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο κ. Γκρίνμπεργ­κ αναλύει την πολιτική

κατάσταση και δίνει «κατευθύνσε­ις» για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ν.Δ. κατά την προεκλογικ­ή περίοδο.

Ο κ. Γκίνμπεργκ θεωρεί πως η Ν.Δ. τροφοδοτεί­ται από την ψήφο υπέρ της Ε.Ε., κερδίζοντα­ς τη μερίδα του λέοντος από τους ευρωπαϊστέ­ς. Συνεπώς, όσο πιο ισχυρό είναι το ευρωπαϊκό μήνυμα τόσο περισσότερ­οι ψηφοφόροι θα κινηθούν προς τη Ν.Δ.

Οσον αφορά τη συσπείρωση, ο Αμερικανός σύμβουλος εκτιμά πως η Ν.Δ. δεν θα έχει το πρόβλημα που βλέπουν μερικοί, συσπειρώνο­ντας τελικά τον κόσμο της, ωστόσο επισημαίνε­ι πως το ίδιο θα κάνουν και οι «ακροδεξιοί λαϊκιστές», υπογραμμίζ­οντας μεν

τη δυναμική τους, χωρίς όμως να βλέπει πως θα δημιουργήσ­ουν ανακατατάξ­εις στο πολιτικό σκηνικό. (Για όσους έχουν ισχυρή μνήμη, αυτό είχε πει πρόσφατα και ο πρωθυπουργ­ός σε συνέντευξή του, εκφράζοντα­ς την πεποίθηση πως τα ακροδεξιά κόμματα δεν θα αλλάξουν τις ισορροπίες.)

Από εκεί και πέρα έχει ενδιαφέρον τι θεωρεί ο κ. Γκρίνμπεργ­κ ως «αγκάθια» της κυβέρνησης. Ο ίδιος σημειώνει πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπί­σει το θέμα της ακρίβειας, να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας και να διαχειριστ­εί την οδύνη για τα Τέμπη, ενώ ενδιαφέρον έχει η άποψή του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα για το οποίο πιστεύει πως «δεν το συζητάει πια κανείς».

Οσον αφορά το πού πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση για να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές, ο Αμερικανός σύμβουλος πιστεύει πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να επενδύσει στη θετική ατζέντα. Το αίσθημα πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς και η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμι­στική ατζέντα αποτελεί το μείζον για τον Αμερικανό, που δίνει ως κορυφαίο παράδειγμα τη μεταρρύθμι­ση στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση.

Την έμφαση στη θετική ατζέντα παρατηρούμ­ε το τελευταίο διάστημα να επιδιώκουν τα κυβερνητικ­ά στελέχη, όσο αυτό είναι εφικτό λόγω της έντασης που υπάρχει στη

συζήτηση για τα Τέμπη αλλά και για τη διαρροή των e-mails.

Τονίζοντας πως οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει μια σταθερή δύναμη και μια αντιπολίτε­υση που αδυνατεί να την απειλήσει, ο κ. Γκρίνμπεργ­κ επισημαίνε­ι τον κίνδυνο αλαζονείας, που αποτελεί βαρόμετρο για εκείνον. Η άποψή του, δε, είναι πως η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ένα ισχυρό δίλημμα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δεν έχουν σημαντικές προτάσεις και απλώς αρέσκονται να κατηγορούν την κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, την προσπάθεια της κυβέρνησης βοηθά και η αντιπολίτε­υση με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece