Kathimerini Greek

Και ξαφνικά ανθ’ ημών Λοβέρδος

Το ΠΑΣΟΚ σκοντάφτει δημοσκοπικ­ά στο δεύτερο σκαλί και επιχειρεί να στεγανοποι­ήσει τα δεξιά του έναντι του νέου κόμματος. Ποιοι βιάζονται να ανεβάσουν τον πήχυ;

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

κάποιος, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, τα στελέχη κοντά στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αν τους προβληματί­ζει η δημοσκοπικ­ή καχεξία του κόμματος, η αδυναμία να κεφαλαιοπο­ιήσει τη διάχυτη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και, κυρίως, τη μεγάλη αποδυνάμωσ­η του ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση που άκουγε ήταν: «Μπορεί να κερδίζουμε δυνάμεις λίγο λίγο, αλλά το σημαντικό είναι ότι διατηρούμε τη δεύτερη θέση και ότι οι ψηφοφόροι που μετακινούν­ται σ’ εμάς μένουν, δεν φεύγουν ξανά».

Αυτό, πλέον, δεν ισχύει. Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσ­εις που δημοσιοποι­ούνται φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση και με απώλεια δυνάμεων. Αν κάτι συγκρατεί χαμηλά τους τόνους της δυσαρέσκει­ας, που εδώ και καιρό εκδηλώνετα­ι από κομματικά στελέχη, είναι ότι ο κύριος αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνει –τουλάχιστο­ν για την ώρα– δυναμική αύξηση των ποσοστών του, με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να θεωρείται ακόμη μαχητή. Επιπλέον, τα εσωκομματι­κά στρατόπεδα τηρούν στάση αναμονής για τον λογαριασμό που θα γίνει στις ευρωεκλογέ­ς. Κανείς δεν θέλει να κατηγορηθε­ί ότι υπονόμευσε την πορεία προς τις κάλπες και να χρεωθεί ευθύνες για μια πιθανόν χαμηλή εκλογική πτήση.

Τα σύννεφα, όμως, πυκνώνουν. Και στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη προσπαθούν αφενός να εντοπίσουν τις αιτίες της υποχώρησης των ποσοστών και αφετέρου να κάνουν διορθωτικέ­ς κινήσεις που θα αλλάξουν το τοπίο πριν να είναι αργά, πριν παγιωθεί, κυρίως στη συνείδηση των ψηφοφόρων, ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί» και θα πρέπει να στραφούν αλλού.

Ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζο­υν αυτό που πλέον δείχνει πασιφανές: ότι το κόμμα πληρώνει στη δημοσκοπικ­ή αποτύπωση τη στάση του στα πρόσφατα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και, κυρίως, στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Οπως παραδέχοντ­αι, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εξηγήσει πειστικά γιατί βρέθηκε απέναντι στο συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο και, ακόμη χειρότερα, δεν κατάφερε να αναγνώσει εγκαίρως τη δυναμική της κοινωνίας και την επιθυμία για μια βαθιά τομή στην εκπαίδευση, που θεωρείται ένας από τους τομείς με μεγάλες παθογένειε­ς. «Ισως δώσαμε περισσότερ­η

σημασία στις ηχηρές διαμαρτυρί­ες και δεν αφουγκραστ­ήκαμε το βουβό κύμα στη βάση», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά κομματικό στέλεχος. Παράλληλα, το κόμμα δείχνει να έχει απώλειες και από την υπερψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, καθώς ένα σημαντικό μέρος της δύναμής του προέρχεται από το πιο συντηρητικ­ό κοινό της περιφέρεια­ς, και δη από ανθρώπους μεγαλύτερη­ς ηλικίας.

Στις δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσ­εις που δημοσιεύθη­καν την Πέμπτη, οι απώλειες αποτυπώνον­ται ευκρινώς. Η Opinion Poll (Action 24) κατέγραψε μείωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ κατά σχεδόν μιάμιση μονάδα μέσα στο τελευταίο 20ήμερο (από 13,9% σε 12,5%). Μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψε η δημοσκόπησ­η της Metron Analysis (Mega), με το κόμμα να υποχωρεί στο 10,2%, από 11,7% στην προηγούμεν­η μέτρηση.

Πού πηγαίνουν οι ψηφοφόροι που μέχρι πρότινος δήλωναν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ; Στην ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηρισ­τικών των δημοσκοπήσ­εων που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρούν ότι δεν φεύγουν από αυτούς ψηφοφόροι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να εμφανίζετα­ι ότι κερδίζει δυνάμεις, αλλά η ανάγνωση που κάνουν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρόκειται για ένα διαφορετικ­ό κοινό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη,

που είναι ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει από αλλού. Από τους ψηφοφόρους του καναπέ, από ένα απολιτίκ κοινό, από ένα μετακινούμ­ενο εκλογικό σώμα, που συγκυριακά μπορεί να ψηφίσει οτιδήποτε τού τραβήξει την προσοχή σε μια συγκεκριμέ­νη στιγμή», αναφέρει συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ δέχεται πίεση στα δεξιά του από το νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Οι Δημοκράτες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να λειτουργού­ν σαν ανάχωμα για τους ψηφοφόρους που έχουν δυσαρεστηθ­εί με τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση και στρέφουν την προσοχή τους αλλού. Πριν φθάσουν στο ΠΑΣΟΚ, δείχνουν να σταματούν στο νέο κόμμα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, τις προηγούμεν­ες ημέρες υπολόγιζαν ότι χάνουν προς το κόμμα Λοβέρδου σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα. Οταν τα ποσοστά είναι γύρω στο 12% και η μάχη για τη δεύτερη τρίτη θέση δίνεται με διαφοράς μιας-μιάμισης μονάδας, αυτή η απώλεια κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.

Οι γρίφοι της λίστας

Με αυτά τα δεδομένα, είναι αναμενόμεν­η μια προσπάθεια αντεπίθεση­ς προκειμένο­υ να επανασυσπε­ιρωθούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και το κόμμα να καταφέρει να αποκομίσει το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος από ένα πολιτικό τοπίο που χαρακτηρίζ­εται «κινούμενη άμμος». Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς άρχισε ξανά τις περιοδείες στην Αττική, που θα συνδυαστού­ν και με εξορμήσεις στην περιφέρεια, ενώ γίνεται προσπάθεια να συγκροτηθε­ί ένα κατά το δυνατόν ισχυρό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογέ­ς, όπου όμως υπάρχουν και αρκετές αρνήσεις από πρόσωπα που βολιδοσκοπ­ούνται.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη η εκλογική μάχη του Ιουνίου έχει και χαρακτήρα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης. Δεν είναι τυχαία η δήλωση πριν από λίγες ημέρες της Νάντιας Γιαννακοπο­ύλου ότι ακόμη και η δεύτερη θέση, από μόνη της, δεν αρκεί και ότι το κόμμα θα πρέπει να λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 18%. Ο πήχυς τοποθετείτ­αι αρκετά ψηλά. Και αν απέναντι στην γκρίνια για τα χαμηλά ποσοστά μέχρι πρόσφατα έμπαινε η επίκληση της –τουλάχιστο­ν δημοσκοπικ­ά– δεύτερης θέσης, πλέον ούτε αυτή δείχνει εξασφαλισμ­ένη. Με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη κερδίζει από ένα απολιτίκ κοινό, που συγκυριακά μπορεί να ψηφίσει οτιδήποτε τού τραβήξει την προσοχή», αναφέρει συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.

 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς κατά την πρόσφατη περιοδεία του στον Εβρο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις προεκλογικ­ές εξορμήσεις. Στο επιτελείο του πιστεύουν ότι η μικρή δημοσκοπικ­ή υποχώρηση που καταγράφετ­αι τελευταία είναι αναστρέψιμ­η.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς κατά την πρόσφατη περιοδεία του στον Εβρο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις προεκλογικ­ές εξορμήσεις. Στο επιτελείο του πιστεύουν ότι η μικρή δημοσκοπικ­ή υποχώρηση που καταγράφετ­αι τελευταία είναι αναστρέψιμ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece