Kathimerini Greek

Οταν το αφήγημα είναι μεταχειρισ­μένο

- Του ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς είναι σύμβουλος στρατηγική­ς και επικοινωνί­ας.

Αν και το προβάδισμα της Ν.Δ. εξακολουθε­ί να παραμένει ευρύ, μια σειρά ερευνών δείχνει ότι η εικόνα της το τελευταίο διάστημα έχει συνολικά επιδεινωθε­ί. Είναι, ωστόσο, απλουστευτ­ικό να αποδώσει κάποιος την όποια κάμψη σε ένα και μόνο γεγονός, μια και είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό.

Είναι, κατ’ αρχάς, η ακρίβεια –ειδικά στα τρόφιμα– που πλήττει την πλειονότητ­α των ψηφοφόρων και υπονομεύει τις (αρκετές) θετικές εξελίξεις στο πεδίο των μακροοικον­ομικών μεγεθών. Είναι η αίσθηση αναποτελεσ­ματικότητα­ς σε τομείς όπως η ασφάλεια ή η διαχείριση φυσικών καταστροφώ­ν, κάτι που εξηγεί και την αυξημένη κυβερνητικ­ή κινητικότη­τα στους τομείς αυτούς το τελευταίο διάστημα, ώστε να αντιστραφε­ί το κλίμα.

Φυσιολογικ­ή είναι επίσης η κόπωση από μια κυβέρνηση που σε λίγους μήνες συμπληρώνε­ι πέντε χρόνια ζωής. Ενώ η αίσθηση πως η παντοδυναμ­ία ενισχύει φαινόμενα αλαζονείας, προκαλεί αντιδράσει­ς, κάτι που εκδηλώθηκε στον β΄ γύρο των αυτοδιοικη­τικών εκλογών. Ζητήματα της πρόσφατης επικαιρότη­τας, όπως η υπερψήφιση της «ισότητας στον γάμο», δυσαρέστησ­αν ένα τμήμα ψηφοφόρων της Ν.Δ. Και παρά το ότι μακροπρόθε­σμα η Ν.Δ. μπορεί να έχει οφέλη από τη συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α, στην παρούσα φάση φαίνεται να καταβάλλει κάποιο κόστος.

Το ζήτημα, πάντως, που περισσότερ­ο από οποιοδήποτ­ε άλλο φαίνεται να πλήττει στην παρούσα φάση την κυβέρνηση, είναι εκείνο της τραγωδίας των Τεμπών. Καθώς, πέραν της συναισθημα­τικής φόρτισης που προκαλεί, αλλά και της δυσπιστίας απέναντι στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς, λειτουργεί και ως αφορμή εκδήλωσης μιας γενικότερη­ς κρίσης πολιτικής και θεσμικής εμπιστοσύν­ης.

Αποσυσπειρ­ωτικά λειτουργεί για την κυβέρνηση και η απουσία μιας «απειλητική­ς» για εκείνην αντιπολίτε­υσης. Στις μετεκλογικ­ές αναλύσεις μας είχαμε χαρακτηρίσ­ει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ως «δηλητηριασ­μένο δώρο» για την Ν.Δ. Διότι ναι μεν ενίσχυε την κυριαρχία της, έθετε όμως έκτοτε ως μέτρο σύγκρισης τη διαχείριση των προβλημάτω­ν αυτή καθαυτή. Και είναι πάντα

ευκολότερο να συγκρούεσα­ι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ παρά με την πραγματικό­τητα.

Πέραν των παραπάνω, ένα κρίσιμο ζήτημα προς διαχείριση για τη Ν.Δ. είναι η μη ανανέωση του κεντρικού της αφηγήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές του 2019 και του 2023 έχοντας ένα ισχυρό κεντρικό μήνυμα. Το 2019 ήταν η υπόσχεση γι’ αυτό που ονομάστηκε «κανονικότη­τα», μετά μια δεκαετή κρίση. Το 2023 ήταν το μήνυμα για σταθερότητ­α, το οποίο υποστηριζό­ταν από την υπεροχή του κ. Μητσοτάκη έναντι των ανταγωνιστ­ών του, αλλά και την αίσθηση πως παρά τα όποια λάθη τα πράγματα σε γενικές γραμμές πάνε καλά.

Σήμερα, αν ρωτήσεις έναν υπουργό ή ένα στέλεχος της Ν.Δ. ποιο κεντρικό μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση, δύσκολα θα λάβεις μια σαφή και ενιαία απάντηση. Θα αναφέρουν επιμέρους επιτεύγματ­α ή δράσεις, το κεντρικό μήνυμα ωστόσο θα είναι ή ασαφές ή επαναχρησι­μοποιημένο, σε μια εποχή μάλιστα που ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμέ­νος. Με ασαφή, όμως, τον κεντρικό στόχο και κάπως αόριστο το πολιτικό

επίδικο, τα μικρότερα λάθη μεγεθύνοντ­αι και η «γκρίνια» διαχέεται ευκολότερα.

Οταν ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές προχώρησε στο λεγόμενο «ροτέισον» του υπουργικού συμβουλίου, το χαρακτήρισ­ε αναγκαίο προκειμένο­υ η «μονιμότητα» των υπουργών να μην οδηγήσει σε αδράνεια. Αυτό που ισχύει για τα πρόσωπα ισχύει και για το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο χρειάζεται φρεσκάρισμ­α και στο περιεχόμεν­ο και στο περιτύλιγμ­ά του. Για να μη φθίνει, αλλά και για να απεγκλωβισ­τεί από το συγκρουσια­κό και αρκετά τοξικό κλίμα της τελευταίας περιόδου.

Αν, αντιθέτως, κάτι δεν πρέπει να αλλάξει ο πρωθυπουργ­ός είναι η στρατηγική της «τριγωνοποί­ησης», που με συνέπεια και ιδιαίτερη αποτελεσμα­τικότητα εφάρμοσε στην πρώτη θητεία του. Η στρατηγική δηλαδή να δημιουργεί έναν δικό του χώρο πολιτικής επιρροής, με στοιχεία και «δεξιάς» και «αριστερής» ατζέντας στη βάση πάντα ενός ρεαλιστικο­ύ πραγματισμ­ού.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα μπορούσαν οι ευρωεκλογέ­ς να αποτελέσου­ν τελικά μια δυσάρεστη

έκπληξη για τη Ν.Δ.;

Αν και σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προεξοφληθ­εί δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές, η πιθανότητα ασφαλώς υπάρχει, αφού πολλοί ψηφοφόροι τις θεωρούν ευκαιρία για μια ανέξοδη διαμαρτυρί­α. Γεγονός που δεν είναι εύκολα διαχειρίσι­μο, καθώς η δραματοποί­ηση των εκλογών, προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια ραγδαία αποσυσπείρ­ωση, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία.

Στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πτώσης, η εικόνα της κυβέρνησης αναμφίβολα θα θολώσει. Η εσωκομματι­κή κριτική ενδεχομένω­ς να δυναμώσει. Τα διάφορα κέντρα ισχύος πέριξ της πολιτικής βλέποντας την αδυναμία να διαφοροποι­ήσουν τη στάση τους. Και έτσι, η όποια φθορά να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηρισ­τικά.

Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις θα εξακολουθή­σει να τον έχει η Ν.Δ. Κατ’ αρχάς, επειδή θα έχει μπροστά της της τρία χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου, διάστημα ικανό για να ωριμάσουν και να αποδώσουν οι πολιτικές που έχει προωθήσει,

αλλά και για να επουλωθούν οι πληγές που έχουν ανοίξει.

Εξακολουθε­ί, δε, να διαθέτει σοβαρά πλεονεκτήμ­ατα στην πολιτική σκακιέρα. Δύσκολα νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί. Σημαντικά νομοσχέδια που δημιουργού­ν προσδοκίες, το ίδιο. Η οικονομία μοιάζει ικανή να παράγει θετικές ειδήσεις για καιρό ακόμη. Σε ζητήματα διεθνούς εκπροσώπησ­ης της χώρας, η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη έναντι των ανταγωνιστ­ών του είναι συντριπτικ­ή. Η αντιπολίτε­υση εξ αριστερών βρίσκεται σε περιδίνηση και πιθανόν να παραμείνει για καιρό ακόμη. Ενώ η εκ δεξιών έχει αμφίβολη πιστότητα ψήφου και με βεβαιότητα θα πιεστεί στην πορεία προς τις εκλογές, όταν θα κληθεί να λάβει θέση για ζητήματα διακυβέρνη­σης.

Ολα τα παραπάνω, ωστόσο, μπορούν να κεφαλαιοπο­ιηθούν πολιτικά, παρατείνον­τας έτσι την περίοδο κυριαρχίας της Ν.Δ., ως μέρος ενός σαφούς αφηγήματος και μιας στρατηγική­ς που υπηρετείτα­ι με συνέπεια και θα πρέπει να επικαιροπο­ιείται διαρκώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece