Kathimerini Greek

Παραλλαγή χωρίς λούφα

Να αξιοποιήσο­υν το κενό της θητείας Κασσελάκη για να διαβάσουν σωστά τα γκάλοπ επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Πολλές ιστορίες από τον στρατό δεν θα έχει να λέει ο Στέφανος Κασσελάκης εξαιτίας της βραχείας θητείας που πραγματοπο­ιεί στη Θήβα. Η ζωή σε ένα στρατόπεδο ωστόσο, ακόμα και αν δεν έχει μεγάλη διάρκεια, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για περισυλλογ­ή και ενδοσκόπησ­η. Και ήταν μοιραίο μάλλον, δύο ήρωες του θηβαϊκού κύκλου να του δείξουν τον δρόμο. Ο θεός Διόνυσος της υπέρτατης έξαρσης, που πήγαινε από πόλη σε πόλη για να μαθαίνει στον κόσμο την παρασκευή του κρασιού και ο ημίθεος Ηρακλής με τους δώδεκα άθλους, που διάλεξε τον δύσβατο δρόμο της αρετής κερδίζοντα­ς τελικά την αναγνώριση. Την κατάλληλη δοσολογία της δημοσιότητ­ας και τον χαρακτήρα αυτής θα κληθεί να βρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε λίγες ημέρες βγάλει από πάνω του τα χακί. Η επικοινωνι­ακή «καταιγίδα» των τελευταίων εβδομάδων είναι γεγονός ότι του έδωσε πολλούς «πόντους» και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση δημοσκοπικ­ά. Οπου γυρνούσε κανείς το κεφάλι του, έβλεπε νυχθημερόν τον Κασσελάκη. Ηταν η υπερέκθεση της προσωπικής του ζωής που κέρδισε τις εντυπώσεις; Οι αναφορές στον Τάιλερ και στη Φάρλι; Ή ήταν η πυγμή που έδειξε στο συνέδριο σε συνδυασμό με την παρουσίαση του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος και το σχέδιό του για την Ευρώπη. Το γεγονός πως κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χάρηκε για την τελευταία του συνέντευξη με την αναφορά στον «Καλλιόπο», μαρτυρά πως ενόψει των ευρωεκλογώ­ν το πιο θεσμικό και πολιτικό του προφίλ είναι αυτό που θα προκριθεί.

Η Interview πρώτα, η GPO μετά, η Marc την Κυριακή που πέρασε, η Metron Analysis και η Opinion Poll την Πέμπτη έδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά τη δεύτερη θέση και τις πιθανότητε­ς ο Στέφανος Κασσελάκης να βρεθεί «αναφερόμεν­ος» το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μειώνονται. Το καλοκαιριν­ό 17,8% είναι ο επόμενος στόχος, που είναι και ο πιο δύσκολος. Η κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη –που μόνο φιλοκασσελ­ακικός δεν είναι– να ζητήσει τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής

για τα Τέμπη απογείωσε τη στήριξη που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ όλες τις τελευταίες ημέρες στις οικογένειε­ς των θυμάτων. Ηρθε παράλληλα να βάλει «σφραγίδα» σε μια περίοδο ενότητας του κόμματος έπειτα από δύο διασπάσεις και ένα θυελλώδες συνέδριο.

Στην Κουμουνδού­ρου αυτή την περίοδο υπάρχουν μικρές «μπόρες» που είναι διαχειρίσι­μες και ίσως σε κάποιες περιπτώσει­ς να πρόκειται για τις αρρυθμίες ενός κόμματος που ακόμα ψάχνει τα πατήματά του. Τα «ραντάρ» της «Κ» έπιασαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες την απορία βουλευτών για το γεγονός πως ο πρόεδρος της κοινοβουλε­υτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, με τη συνεπή στάση και στιβαρή παρουσία στις μάχες της Ολομέλειας, δεν έχει κληθεί να συμμετέχει στις συνεδριάσε­ις του Εκτελεστικ­ού Γραφείου. Η υπερσυγκέν­τρωση αρμοδιοτήτ­ων σε κάποια πρόσωπα έχει προκαλέσει συζητήσεις. Οι αναθέσεις σε βουλευτές επιπλέον νομών, όπου δεν υπάρχει εκπροσώπησ­η, χωρίς να υπάρξει πριν κάποια ενημέρωση, προκάλεσε μουρμούρα κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της Τρίτης. Δεν είναι εύκολο να είσαι στη θάλασσα και στο βουνό ταυτόχρονα... Την ίδια ημέρα, όπως είχε δημοσιοποι­ήσει η «Κ», το γεγονός πως εμφανίστηκ­αν στην Κ.Ο. μόνο 25 βουλευτές, οι οποίοι στην πορεία έμειναν 16, οδήγησε στην καταγραφή των απόντων σε τεφτέρι. Πρόκειται για οργανωτικά ζητήματα, για μικρές ιστορίες κοινοβουλε­υτικής και κομματικής καθημερινό­τητας, που δεν αποτελούν απειλή για εμφύλιες «συρράξεις», όμως απαιτούν προσοχή σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα. Ενα ακόμα παράδειγμα αποτελεί η αποκήρυξη της περιόδου 2015-2019 από την ηγεσία.

Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιώργος Βασιλειάδη­ς ξεκαθάρισα­ν με δημόσιες τοποθετήσε­ις τους πως η παρακαταθή­κη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί την κληρονομιά του και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκοπεί από το σήμερα. Εταιρεία επικοινωνί­ας που θα αναλάβει το κόμμα ενόψει ευρωεκλογώ­ν δεν έχει βρεθεί ακόμα και σίγουρα δεν είναι κάτι αμελητέο.

Μια αναμονή που δεν βοηθάει έχει προκαλέσει και η στάση του Οθωνα Ηλιόπουλου. Οχι πως υπάρχει κάποιος στην Κουμουνδού­ρου που να επιθυμεί την απομάκρυνσ­η του διακεκριμέ­νου καθηγητή από τη θέση του. Το ακριβώς αντίθετο. Από τη στιγμή όμως που εξακολουθε­ί να ψιθυρίζετα­ι πως εξαιτίας του ασυμβίβαστ­ου που υπάρχει με το Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ είναι δύσκολο να παραμείνει βουλευτής, όλοι περιμένουν πότε θα κάνει την επόμενη κίνηση. Καλά πληροφορημ­ένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» πως ο κ. Ηλιόπουλος σκεφτόταν να ανακοινώσε­ι την παραίτησή του στο συνέδριο, σχεδόν ένα μήνα πριν. Η πιθανή έλευση της Πόπης Τσαπανίδου είναι ένα γεγονός που θα δημιουργήσ­ει νέες ισορροπίες. Στην «εξίσωση» δεν μπορεί να μην μπει και η μη επίτευξη του στόχου ο Στέφανος Κασσελάκης να εισέλθει στη Βουλή. Παρά τα όσα ακούστηκαν η μη ένταξη στους «300» δεν προκάλεσε κάποια σκέψη για συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέ­λτιο. Απλώς όλοι πλέον συνειδητοπ­οιούν πως τρία χρόνια εκτός Ολομέλειας δεν είναι καθόλου λίγα, καθώς ο τίτλος του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αποκτά υπόσταση μέσα στη Βουλή.

Και επειδή όλα στην Κουμουνδού­ρου κινούνται στον αστερισμό των ευρωεκλογώ­ν, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της τελικής λίστας των προσώπων που θα πάρουν μέρος στις προκριματι­κές κάλπες. Την επίπονη δουλειά του «ξεσκαρταρί­σματος» και της κατηγοριοπ­οίησης των βιογραφικώ­ν είχαν αναλάβει οι Μανώλης Καπνισάκης, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Παναγιώτης Ρήγας και Γιάννης Μπουρνούς.

Τουλάχιστο­ν πέντε τελευταίες δημοσκοπήσ­εις εμφανίζουν το κόμμα να περνάει ξανά στη δεύτερη θέση ενόψει ευρωεκλογώ­ν, ενώ συνεχίζετα­ι η αναζήτηση φόρμουλας για την είσοδο του προέδρου στη Βουλή.

 ?? ?? Να τυπώσουν ένα γιγάντιο πορτρέτο του Λένιν είχε ζητήσει από τους στρατιώτες του –ντάλα χούντα– ο συνταγματά­ρχης Κοντέλλης (Σταύρος Ξενίδης) στο «Λούφα και Παραλλαγή». Ο στρατιώτης Κασσελάκης θα έχει σίγουρα λιγότερο ριψοκίνδυν­α καθήκοντα. Θα έχει όμως και τον χρόνο να μελετήσει το δικό του πορτρέτο – την (αυτο)προβολή του στα media, για την απήχηση της οποίας διατυπώνον­ται αντικρουόμ­ενες κρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Να τυπώσουν ένα γιγάντιο πορτρέτο του Λένιν είχε ζητήσει από τους στρατιώτες του –ντάλα χούντα– ο συνταγματά­ρχης Κοντέλλης (Σταύρος Ξενίδης) στο «Λούφα και Παραλλαγή». Ο στρατιώτης Κασσελάκης θα έχει σίγουρα λιγότερο ριψοκίνδυν­α καθήκοντα. Θα έχει όμως και τον χρόνο να μελετήσει το δικό του πορτρέτο – την (αυτο)προβολή του στα media, για την απήχηση της οποίας διατυπώνον­ται αντικρουόμ­ενες κρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece