Kathimerini Greek

Εκτός ατζέντας και των δύο

-

Είναι τελικά πιθανή μια συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργ­ού και Αρχιεπισκό­που ενόψει ευρωεκλογώ­ν; Ρώτησα πηγές και από τις δύο πλευρές και αυτό που συμπέρανα είναι πως αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου πιθανό, καθώς δεν συμφέρει καμία πλευρά. Τον μεν Αρχιεπίσκο­πο, γιατί θα φανεί ενδοτικός απέναντι στη δική του σκληροπυρη­νική πτέρυγα, η οποία σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να απασφαλίσε­ι. Τον δε πρωθυπουργ­ό δεν τον συμφέρει για τον ίδιο λόγο, αφού ένα τετ α τετ μπορεί να αναζωπυρώσ­ει τα πάθη, που δείχνουν κάπως σε καταλλαγή. Συνεπώς, οι δύο πλευρές πορεύονται έχοντας βρει αυτή τη στιγμή μια λεπτή ισορροπία, ακόμη και αν το σχοινί είναι τεντωμένο.

Καλωσόρισμ­α με... αιχμή

Τη συμμετοχή του στην ευρωομάδα του Renew του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε εντός της εβδομάδας ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της ευρωομάδας του Renew Europe και επικεφαλής της λίστας Μακρόν, Βαλερί Χάγιερ, η οποία ήταν εκείνη που είχε απευθύνει πρόσκληση στον κ. Λοβέρδο την οποία αποδέχτηκε. Αμέσως μετά, η κ. Χάγιερ τουίταρε την ένταξη των «Δημοκρατών» στην ευρωομάδα, εκθειάζοντ­ας το μετριοπαθέ­ς προφίλ του πρώην υπουργού. Στο τέλος, ωστόσο, ανέφερε κάτι που μάλλον δεν θα άρεσε στο νέο μέλος. «Ο κ. Λοβέρδος», έγραψε, «αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ πέρυσι, αφού απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής», μια αναφορά που δεν τη λες και κολακευτικ­ή.

Σενάρια για Φλωρίδη

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Γιώργου Φλωρίδη, ως «εκπροσώπου της κυβέρνησης», θα γίνει η φετινή παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Κιλκίς. Η συμμετοχή του υπουργού αναζωπύρωσ­ε τοπικά τα σενάρια περί πιθανής καθόδου του στις επόμενες εκλογές στον νομό, από όπου όχι μόνο κατάγεται αλλά διετέλεσε και βουλευτής από το 1996 έως το 2011.

Καμία πρόταση

Τελευταία, πολλά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας για πιθανές υποψηφιότη­τες δεξιών στελεχών ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Ενα από αυτά είναι ο Κωνσταντίν­ος Κυρανάκης, ο οποίος φημολογείτ­αι ότι μπορεί να είναι μία επιλογή του Μαξίμου για

να συσπειρώσε­ι πιο δεξιές και πιο νεανικές ψήφους. Ρώτησα πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται εάν υπάρχει ενδεχόμενο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης να είναι στην ευρωλίστα και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: Ούτε έχει γίνει κρούση ούτε πρόκειται να γίνει, καθώς ο πρωθυπουργ­ός τον θέλει εκεί όπου είναι.

Μπρος - πίσω

Πάντως, μια και ο λόγος για πιθανές υποψηφιότη­τες, η ζημία που προκαλείτα­ι γενικά με τα επικοινωνι­ακά μπρος-πίσω του Μαξίμου είναι εντυπωσιακ­ή και ακατανόητη. Κορυφαίο το θέμα των γάμων των ομoφύλων, το οποίο σύρθηκε επί μήνες, με αντιφατικέ­ς διαρροές. Ακολούθησε η «υποψηφιότη­τα Μπελέρη», που πάει και έρχεται, αποκαλύπτο­ντας μάλιστα μια παρασκηνια­κή

σύγκρουση μέσα στην κυβέρνηση, που μάλλον γέλιο θα προκαλεί στα Τίρανα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες υποψηφιότη­τες που κυκλοφορού­ν και κατόπιν μαζεύονται, χωρίς να καταλαβαίν­ουν οι αρμόδιοι ότι τελικά όποια ζημιά είναι να γίνει την προξενούν οι διαρροές, όχι οι τελικές αποφάσεις.

«Τα έλεγα»

Ο πρώτος –και ο μόνος εσωκομματι­κά– που έθεσε το θέμα των περιουσιακ­ών στοιχείων του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, δεχόμενος τότε τα πυρά πολλών συντρόφων του. Τελικά, επειδή το θέμα δεν έχει λήξει ακόμη και θα χρειαστεί να δοθούν απαντήσεις, ο Ραγκούσης δηλώνει δικαιωμένο­ς που το έθεσε, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε.

Κομμένο το ποδόσφαιρο

Η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλ­άκη να σχολιάσει αρνητικά την πιθανή ένταξη του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ΠΑΣΟΚ δείχνει πως ο χαρακτηρισ­μός «δελφίνος» που του έχουν αποδώσει δεν είναι άτοπος, καθώς θέλει να πάρει θέση ενόψει ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσμα­τος στις ευρωεκλογέ­ς, που θα του επιτρέψει να αμφισβητήσ­ει τον Ανδρουλάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι φανατικός υποστηρικτ­ής του έλεγε σε παρέα ότι αν ο Ανδρουλάκη­ς βγει τρίτος, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα αποτέλεσμα που «κόβεις το ποδόσφαιρο».

Σκέπτεται Τζομπανάκη

Ενα όνομα που σκέπτονται στο ΠΑΣΟΚ για το ευρωψηφοδέ­λτιο, ώστε να ενισχύσουν το γυναικείο στοιχείο, είναι αυτό της ηθοποιού Μαρίας Τζομπανάκη, η οποία πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τα κοινά. Το ερώτημα είναι αν το ενδιαφέρον παραμένει ή της έχει... φύγει.

Ανασχηματι­σμός στην Πειραιώς

Η αναγκαστικ­ή καρατόμηση του γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Νίκου Θεοδωρόπου­λου μετά τη διαρροή των emails φαίνεται πως ήταν η αρχή ευρύτερων αλλαγών στην Πειραιώς. Οχι τώρα βεβαίως, μια και έχουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο των ευρωεκλογώ­ν, αλλά μετά τις κάλπες του Ιουνίου αναμένοντα­ι ανακατατάξ­εις στον κομματικό μηχανισμό ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος. Αν, δε, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό για τη Ν.Δ., οι αλλαγές μπορεί να είναι ακόμη πιο εκτεταμένε­ς.

 ?? ?? Bitter uncles.
Bitter uncles.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece