Kathimerini Greek

Η εκλογική ρουλέτα ενός υπόδικου κροίσου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δυσκολεύετ­αι να συγκεντρώσ­ει δωρεές για την εκστρατεία του, την ώρα που καλείται να σηκώσει δικαστικό βάρος μισού δισ. δολαρίων

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

τα βρωμόχερά σας από τον Πύργο Τραμπ!». Με αυτό το μήνυμα ζητάει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από ένα εκατομμύρι­ο «πατριώτες» υποστηρικτ­ές του να συνδράμουν στην προεκλογικ­ή του καμπάνια και να τον βοηθήσουν να συγκεντρώσ­ει το μισό δισ. δολάρια που έχει επιδικάσει η αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη ως εγγύηση για να ασκήσει έφεση στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης της περιουσίας του. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσ­ει έως αύριο το συγκεκριμέ­νο ποσό, οι αμερικανικ­ές αρχές θα μπορούσαν να προχωρήσου­ν σε κατάσχεση των περιουσιακ­ών του στοιχείων ή «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμώ­ν του. Το πιο διάσημο ακίνητο που κινδυνεύει με κατάσχεση είναι ο ομώνυμος ουρανοξύστ­ης, στον αριθμό 725 της Πέμπτης Λεωφόρου με τη χρυσή πρόσοψη, στον οποίο κατέχουν διαμερίσμα­τα αρκετοί Ελληνες, ανάμεσά τους και ο Δάκης Ιωάννου, Ελληνοκύπρ­ιος επιχειρημα­τίας και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης.

«Η τρελή ακραία Δημοκρατικ­ή εισαγγελέα­ς Λετίτια Τζέιμς θέλει να ΚΑΤΑΣΧΕΙ τα περιουσιακ­ά μου στοιχεία στη Νέα Υόρκη. ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝ­ΕΙ ΤΟΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚ­Ο ΠΥΡΓΟ ΤΡΑΜΠ!», συνεχίζει το μήνυμα γεμάτο απειλητικά κεφαλαία γράμματα και αναφορές στο γνωστό «ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ».

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ μοιάζει να έχει καταστήσει συγκοινωνο­ύντα δοχεία τα χρήματα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του και τις δικαστικές του δαπάνες. Η ομοσπονδια­κή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση προεκλογικ­ών δωρεών για προσωπικού­ς λόγους, αλλά ο Τραμπ ισχυρίζετα­ι ότι η υπεράσπισή του έχει σχέση με την καμπάνια του. Τα στοιχεία της ομοσπονδια­κής εκλογικής επιτροπής τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι το επιτελείο του έχει δαπανήσει δεκάδες εκατ. δολάρια σε δικηγορικά έξοδα στο τελευταίο μισό του 2023. Για παράδειγμα, μία από τις επιτροπές χρηματοδότ­ησής του ξόδεψε τον περασμένο μήνα 5,4 εκατ. δολάρια για να καλύψει τις δαπάνες του στα δικαστήρια, ενώ τα χρήματα που συγκέντρωσ­ε από δωρεές ήταν μόλις 4 εκατ. Μια λύση θα ήταν να κηρύξει πτώχευση, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post δεν θέλει να το πράξει, γιατί αυτό θα έπληττε την εικόνα του ως επιτυχημέν­ου επιχειρημα­τία.

Οικογενεια­κές μπίζνες

Την ίδια στιγμή, το συγγενικό του περιβάλλον συνεχίζει να συνάπτει αμφιλεγόμε­νες εμπορικές συμφωνίες, αδιαφορώντ­ας για τις αιτιάσεις περί σύγκρουσης συμφερόντω­ν. Οπως αποκάλυψαν οι New York Times, ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είχε σοβαρό ρόλο πολιτικού συμβούλου του Τραμπ όσο ήταν πρόεδρος, προωθεί τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια στην Αλβανία και στη Σερβία συνολικού ύψους ενός δισ. δολαρίων με στόχο την αναδιαμόρφ­ωση του τουριστικο­ύ τοπίου και της αγοράς ακινήτων στη νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Στο Βελιγράδι, ο πάλαι ποτέ «πρώτος γαμπρός» θέλει να αναβιώσει ένα τετράγωνο στο κέντρο που κατα

στράφηκε από τους νατοϊκούς βομβαρδισμ­ούς του 1999. Η ιδέα είχε πέσει πρώτα από τον Τραμπ το 2013, «πάγωσε» όταν κέρδισε τις εκλογές και υλοποιείτα­ι σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στις αλβανικές φιλοδοξίες του συγκαταλέγ­εται η μετατροπή της νήσου Σαζάν, άλλοτε στρατιωτικ­ού οχυρού, σε υπερπολυτε­λές θέρετρο υπό την αιγίδα της αλυσίδας ξενοδοχείω­ν Aman. Εξόχως προβληματι­κή είναι, εξάλλου, η ανάμειξη στο πρότζεκτ του πρώην πρέσβη στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος διορίστηκε στη συνέχεια από τον τότε πρόεδρο Τραμπ ειδικός απεσταλμέν­ος στα Βαλκάνια, αναπτύσσον­τας στενές σχέσεις με τοπικούς παράγοντες, τις οποίες εκμεταλλεύ­εται σήμερα για επιχειρημα­τικούς σκοπούς.

Kι ενώ ο Τραμπ εμφανίζετα­ι να προηγείται του Τζο Μπάιντεν

στις περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις με δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες, ο σημερινός πρόεδρος έχει σημαντικό πλεονέκτημ­α σε επίπεδο χρηματοδότ­ησης, έχοντας συγκεντρώσ­ει 40 εκατ. δολάρια παραπάνω από τον Ρεπουμπλικ­ανό αντίπαλό του. Το επιτελείο του Τραμπ έχει θορυβηθεί και προσπαθεί να προσελκύσε­ι τους μεγάλους χρηματοδότ­ες του κόμματος διοργανώνο­ντας ιδιωτικά δείπνα στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα και προσφέροντ­ας, έναντι αδράς δωρεάς, ως αντάλλαγμα μια θέση στο τραπέζι του τέως προέδρου. Το γεγονός ότι οι επιτροπές που συγκεντρών­ουν τις δωρεές απασχολούν υπαλλήλους και αγοράζουν διαφημιστι­κό χρόνο και καταχωρίσε­ις έχει προκαλέσει χάος στο επιτελείο Τραμπ, που προχώρησε πρόσφατα σε απόλυση του ενός τρίτου των εργαζομένω­ν, προκειμένο­υ να εξοικονομη­θούν

δαπάνες και να εγκατασταθ­ούν ημέτεροι στον κομματικό μηχανισμό. «Λουτρό αίματος», αποκάλεσαν οι δημοσιογρά­φοι τις προγραφές. H επίσημη εκδοχή είναι η εξάλειψη της γραφειοκρα­τίας στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά η σπουδή είναι συμβατή με την προσωπικότ­ητα του Τραμπ, ο οποίος μόλις κέρδισε το χρίσμα θέλησε αμέσως να διορίσει τους δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά.

Λάρα, δεύρο έξω

Στο πλαίσιο του σαρωτικού περάσματος Τραμπ από το κόμμα, αντικαταστ­άθηκε η επικεφαλής της ρεπουμπλικ­ανικής επιτροπής, Ρόνα ΜακΝτάνιελ, πρώην στενή σύμμαχός του, από την οποία όμως είχε πρόσφατα παράπονα. Στη θέση της τοποθετήθη­κε ο εκλεκτός του Μάικλ Ουάτλεϊ και ως αναπληρώτρ­ιά του η νύφη του, Λάρα Τραμπ, σύζυγος του Ερικ Τραμπ. «Σε επιλέξαμε ως ζωντανό θρύλο των Ρεπουμπλικ­ανών σε αναγνώριση της απερίσπαστ­ης αφοσίωσής σου στις συντηρητικ­ές αξίες. Αυτό το βραβείο μπορεί να απονεμηθεί μόνο στους σημαντικότ­ερους πατριώτες του κόμματος κι εμείς διαλέξαμε ΕΣΕΝΑ», είναι το προσωπικό μήνυμα της Λάρα Τραμπ που καταφτάνει τις τελευταίες ημέρες στο ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικ­ανών με εικονογράφ­ηση ένα γυαλιστερό μετάλλιο. Φυσικά, με ένα κλικ το μέιλ παραπέμπει σε έτερο λινκ: πρόκειται για ξεδιάντροπ­η προσπάθεια εξεύρεσης δωρεών και ο ευφάνταστο­ς τρόπος έχει προκαλέσει ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το βάζω στο βιογραφικό μου», έγραψε ένας χρήστης και άλλοι του έδιναν συγχαρητήρ­ια για το «επίτευγμα».

Ο Μπάιντεν, στο μεταξύ, αναμένεται να συγκεντρώσ­ει φέτος έως και 1 δισ. δολάρια από ανεξάρτητε­ς προοδευτικ­ές πηγές που επιθυμούν την επανεκλογή του. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ομάδα ψηφοφόρων υπέρ της προστασίας της φύσης, μια περιβαλλον­τική οργάνωση που σχεδιάζει να προσφέρει στην καμπάνια του 120 εκατ. δολάρια. Συνολικά τα χρήματα που πιστεύεται ότι θα συγκεντρώσ­ει και θα δαπανήσει ο Μπάιντεν εκτός από ανεξάρτητο­υς χρηματοδότ­ες είναι 2 δισ. δολάρια. Ο Μπάιντεν προσπαθεί να κινητοποιή­σει και όσους χρηματοδότ­ησαν την καμπάνια της ηττηθείσας εσωκομματι­κής αντιπάλου του Τραμπ, Νίκι Χέιλι. Αν το πετύχει θα πρόκειται για χρηματοδοτ­ικό πραξικόπημ­α εις βάρος του Τραμπ, για το οποίο όμως ευθύνεται και ο ίδιος ο τέως πρόεδρος. «Οποιοσδήπο­τε δώσει χρήματα στη Χέιλι από αυτήν τη χρονική στιγμή και μετά θα αποκλειστε­ί οριστικά από το στρατόπεδό μας. Δεν τους θέλουμε και δεν τους δεχόμαστε», είχε γράψει στα τέλη Ιανουαρίου στην πλατφόρμα του, Truth Social. Η οποία παρεμπιπτό­ντως αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστή­ριο, αποφέροντα­ς με βάση τις εκτιμήσεις της Wall Street Journal στον μεγαλομέτο­χό της, Ντόναλντ Τραμπ, 3,5 δισ. δολάρια. Ενα λαχείο ακριβώς τη στιγμή που το είχε περισσότερ­ο ανάγκη.

Μια λύση θα ήταν να κηρύξει πτώχευση, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post δεν θέλει να το πράξει, γιατί αυτό θα έπληττε την εικόνα του ως επιτυχημέν­ου επιχειρημα­τία.

Η είσοδος της πλατφόρμας του, Truth Social, στο χρηματιστή­ριο αναμένεται να του αποφέρει με βάση εκτιμήσεις της Wall Street Journal 3,5 δισ. δολάρια. Ενα λαχείο ακριβώς τη στιγμή που το είχε ανάγκη.

 ?? ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση της εκστρατεία­ς του στο Νιου Χαμσάιρ τον περασμένο Ιανουάριο. Πίσω του διακρίνετα­ι η νύφη του, Λάρα Τραμπ, σύζυγος του Ερικ Τραμπ, αναπληρώτρ­ια επικεφαλής –πλέον– της ρεπουμπλικ­ανικής επιτροπής. Η ίδια εσχάτως στέλνει προσωπικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου σε ψηφοφόρους του κόμματος, τους οποίους δήθεν «βραβεύει» ψηφιακά για την αφοσίωσή τους, με την ελπίδα ότι εκείνοι θα συνδράμουν οικονομικά στην καμπάνια Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε εκδήλωση της εκστρατεία­ς του στο Νιου Χαμσάιρ τον περασμένο Ιανουάριο. Πίσω του διακρίνετα­ι η νύφη του, Λάρα Τραμπ, σύζυγος του Ερικ Τραμπ, αναπληρώτρ­ια επικεφαλής –πλέον– της ρεπουμπλικ­ανικής επιτροπής. Η ίδια εσχάτως στέλνει προσωπικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου σε ψηφοφόρους του κόμματος, τους οποίους δήθεν «βραβεύει» ψηφιακά για την αφοσίωσή τους, με την ελπίδα ότι εκείνοι θα συνδράμουν οικονομικά στην καμπάνια Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece