Kathimerini Greek

Το τελευταίο μίλι για τη βοήθεια στη Γάζα

Λειτουργικ­ό λιμάνι δεν υπάρχει για να φτάσει το ανθρωπιστι­κό φορτίο. Επρεπε να βρεθεί το σκάφος και ο τρόπος να δέσει. Ο Ελληνας πλοίαρχος αφηγείται πώς σχεδιάστηκ­ε η επιτυχημέν­η επιχείρηση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

ένας δυσεπίλυτο­ς γρίφος. Η Γάζα δεν διαθέτει λειτουργικ­ό λιμάνι, τα νερά στην ακτογραμμή της είναι πολύ ρηχά και ακατάλληλα για τα περισσότερ­α σκάφη. Πώς θα μπορούσαν να αποθέσουν τόνους προμηθειών με ασφάλεια στη στεριά για να σιτίσουν εκατοντάδε­ς χιλιάδες πεινασμένο­υς Παλαιστινί­ους; Τα φορτηγά κολλούσαν στα συνοριακά περάσματα, ενώ οι ρίψεις με αλεξίπτωτα – παρότι εντυπωσιακ­ές– ήταν μια έσχατη και όχι πολλά υποσχόμενη λύση. Η θαλάσσια οδός φάνταζε ως η μόνη εναλλακτικ­ή. Το ρυμουλκό με τα τρόφιμα, όμως, θα μπορούσε να προσεγγίσε­ι μόνο μέχρις ενός σημείου, ένα μίλι μακριά από τα παράλια.

Ο Σάββας Κουρεπίνης έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια σε δύσκολες θαλάσσιες αποστολές. Ως καπετάνιος του «Astral», του τρικάταρτο­υ ιστιοφόρου της ισπανικής μη κυβερνητικ­ής οργάνωσης «Open Arms», διασώζει μετανάστες από το επικίνδυνο πέρασμα της Κεντρικής Μεσογείου. Στα τέλη του περασμένου μήνα, όμως, κλήθηκε στην Κύπρο για να συνδράμει σε ένα διαφορετικ­ό εγχείρημα: την πρώτη απόπειρα διάνοιξης θαλάσσιου ανθρωπιστι­κού διαδρόμου για τη Γάζα.

Η οργάνωση World Central Kitchen θα εξασφάλιζε τις προμήθειες και η «Open Arms» θα διέθετε ένα από τα σκάφη του στόλου της για να τις μεταφέρει. «Επρεπε, όμως, να βρούμε πώς θα καλύπταμε το τελευταίο μίλι για να ξεφορτώσου­με», λέει ο κ. Κουρεπίνης. Εξετάστηκα­ν διάφορα σενάρια και πατέντες, ακόμη και το να χρησιμοποι­ήσουν μεγάλες ρόδες τις οποίες θα γέμιζαν με φαγητό. Τελικά επιλέχθηκε ως ιδανική λύση η χρήση μιας μεταλλικής πλωτής πλατφόρμας.

Αφαιρέθηκε ο γερανός που είχε πάνω της ώστε να είναι επίπεδη και έγιναν διάφορες δοκιμές για να διαπιστωθε­ί το ιδανικό βύθισμα που θα έπρεπε να έχει. Στο τελευταίο μίλι το βάθος έφτανε στο ένα μέτρο, οπότε διαπιστώθη­κε ότι η πλατφόρμα θα μπορούσε να μεταφέρει μόνο 200 τόνους τροφίμων. Ο κ. Κουρεπίνης θα ήταν υπεύθυνος για τη μετακίνηση και τον χειρισμό της.

Παράλληλα, στη Γάζα είχαν ξεκινήσει εργασίες. Εχοντας εξασφαλίσε­ι σχετική άδεια από το Ισραήλ και τις παλαιστινι­ακές αρχές κατασκευαζ­όταν μια υποτυπώδης προβλήτα. Ως υλικά χρησιμοποι­ούνταν χαλάσματα από βομβαρδισμ­ένα κτίρια.

Οι μέρες περνούσαν και το εγχείρημα φάνταζε όλο και πιο εφικτό. Ο κ. Κουρεπίνης θυμάται πόσο αυστηρή ήταν η διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί. Οι προμήθειες ελέγχθηκαν στην

Κύπρο εξονυχιστι­κά, ενώ για λόγους ασφαλείας της αποστολής δεν επιτρεπότα­ν να πουν σε κανέναν ποιο σημείο στη Γάζα θα προσέγγιζα­ν. Υπήρχε ο φόβος ότι εάν διέρρεε η πληροφορία θα συγκεντρων­όταν κόσμος στην ακτή και θα επικρατούσ­ε πανικός.

«Μας είχαν θέσει ως κανόνα να ακυρώσουμε την αποστολή και να φύγουμε εάν βλέπαμε κόσμο να πλησιάζει», λέει ο κ. Κουρεπίνης. «Ο δεύτερος κανόνας ήταν κανείς από εμάς να μην πατήσει στη στεριά και κανείς από τη Γάζα να μην ανέβει στο δικό μας σκάφος.

Πρέπει να μας έβαλαν να το επαναλάβου­με τουλάχιστο­ν 20 φορές. “Πείτε το μετά από εμένα” έλεγαν στις συσκέψεις».

Η αποστολή αναχώρησε από τη Λάρνακα στις 12 Μαρτίου. Κανονικά

θα χρειάζοντα­ν το πολύ 24 ώρες για αυτή τη διαδρομή, αλλά τους πήρε τρεις ημέρες. Πήγαιναν αργά για να δώσουν την ευκαιρία στους ανθρώπους που έφτιαχναν την προβλήτα στη Γάζα να ολοκληρώσο­υν το έργο τους. Υπήρχαν και εκεί δυσκολίες, περιορισμο­ί στις εργασίες και καθυστερήσ­εις.

Το σκάφος της «Open Arms» ελέγχθηκε ξανά όταν προσέγγισα­ν στα 24 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Γάζας. Τους επέτρεψαν να συνεχίσουν την πορεία τους και ο κ. Κουρεπίνης θυμάται ότι από τα 12 ναυτικά μίλια έβλεπε δύο πολεμικά πλοία, ένα από τα αριστερά και ένα από τα δεξιά να παρακολουθ­ούν τις κινήσεις τους. Μόλις έφτασαν ένα μίλι μακριά από την ακτή η θέα της αποβάθρας ήταν αποκαρδιωτ­ική. Είχε μήκος 30 μέτρων και πλάτος περίπου επτά μέτρων και κανείς δεν ήξερε αν θα αντέξει.

Η πρόσδεση

«Ημασταν μαγκωμένοι. Το βλέπαμε από φωτογραφίε­ς, αλλά μόλις φτάσαμε κοντά είπαμε πώς θα καταφέρουμ­ε να δώσουμε το φαγητό από εκεί, αυτό θα διαλυθεί», λέει ο κ. Κουρεπίνης. «Ηταν φτιαγμένο από ερείπια, από πέτρες και τσιμεντόλι­θους. Εξείχαν σίδερα, είχαν βάλει τα υλικά το ένα πάνω στο άλλο και τα κάλυψαν με χώμα. Μια προχειροκα­τασκευή. Φοβόμουν μην υποχωρήσει γιατί η θάλασσα ήταν φουσκωμένη».

Δύο φουσκωτά της οργάνωσης έσπρωξαν με τις μύτες τους την πλωτή πλατφόρμα για να την οδηγήσουν πιο κοντά στην αποβάθρα. Αντιμετώπι­σαν τεχνικές δυσκολίες. Φυσούσε και δεν ήταν εύκολο να σταθεροποι­ήσουν την πλατφόρμα. Τα σκοινιά κόβονταν, οι πέτρες από τα χαλάσματα ήταν σαν μαχαίρια. Χρησιμοποί­ησαν πιο χοντρούς κάβους και έπειτα από πολύωρη και κοπιαστική προσπάθεια τα κατάφεραν.

«Στην αρχή σκέφτεσαι πού βρίσκεσαι. Βλέπεις κτίρια κατεστραμμ­ένα, η εμπειρία είναι σοκαριστικ­ή. Ξεφορτώναμ­ε φαγητό για ανθρωπιστι­κή βοήθεια και χιλιόμετρα μακριά οι βομβαρδισμ­οί συνεχίζοντ­αν. Ηταν μια αντίθεση που δεν θέλαμε να δούμε», λέει ο κ. Κουρεπίνης. Παρέδωσαν τόνο σε κονσέρβα, αλεύρι, ρύζι, καλαμπόκι. Υπολογίζει ότι αυτές οι προμήθειες θα μπορέσουν να εξασφαλίσο­υν πάνω από μισό εκατομμύρι­ο γεύματα. Ακόμη κι αυτή η πρωτοβουλί­α, όμως, δεν αρκεί για να αντιμετωπί­σει την επισιτιστι­κή κρίση στη Γάζα από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. «Αυτό που κάναμε είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Αν υπάρξει πολιτική πίεση ίσως φτιαχτεί ένα κανονικό λιμάνι», λέει ο Ελληνας που συμμετείχε στο εγχείρημα.

Ο ίδιος προτού λάβει μέρος σε διασώσεις στην Κεντρική Μεσόγειο ήταν ψαράς στη Λέρο. Πλέον έχει επιστρέψει στην Ισπανία για να επιβλέψει τις εργασίες συντήρησης στο «Astral». Τον Νοέμβριο με αυτό το σκάφος είχε πραγματοπο­ιήσει την τελευταία μεγάλη διάσωση μεταναστών. Εβγαλαν τότε 44 ανθρώπους από το νερό και μια έγκυο ανάμεσά τους, η οποία παραλίγο να γεννούσε στο σκαρί τους.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης θαλάσσιας μεταφοράς τροφίμων στη Γάζα γίνονται προετοιμασ­ίες για νέο δρομολόγιο. «Το να αφήνουμε 200 τόνους φαγητό μια φορά την εβδομάδα ή ανά 15 μέρες δεν είναι λύση. Το να ανοίξουν σύνορα και να μπαίνουν 200 φορτηγά την ημέρα επίσης δεν είναι λύση», λέει ο κ. Κουρεπίνης. «Το θέμα είναι να υπάρξει ειρήνη».

Κατασκευάσ­τηκε μια υποτυπώδης προβλήτα από υλικά που προήλθαν από βομβαρδισμ­ένα κτίρια.

«Μόλις φτάσαμε κοντά είπαμε πώς θα καταφέρουμ­ε να δώσουμε το φαγητό από εκεί, αυτό θα διαλυθεί».

 ?? ?? Με δύο φουσκωτά τα μέλη της ισπανικής ΜΚΟ «Open Arms» έσπρωξαν την πλωτή πλατφόρμα με τους 200 τόνους τροφίμων στο τελευταίο μίλι που τους χώριζε από τις ακτές της Γάζας.
Με δύο φουσκωτά τα μέλη της ισπανικής ΜΚΟ «Open Arms» έσπρωξαν την πλωτή πλατφόρμα με τους 200 τόνους τροφίμων στο τελευταίο μίλι που τους χώριζε από τις ακτές της Γάζας.
 ?? ?? Ο Σάββας Κουρεπίνης συμμετείχε στην πρώτη αποστολή για τη διάνοιξη θαλάσσιου ανθρωπιστι­κού διαδρόμου προς τη Γάζα. Ηταν υπεύθυνος για τον χειρισμό και τη μετακίνηση της πλατφόρμας.
Ο Σάββας Κουρεπίνης συμμετείχε στην πρώτη αποστολή για τη διάνοιξη θαλάσσιου ανθρωπιστι­κού διαδρόμου προς τη Γάζα. Ηταν υπεύθυνος για τον χειρισμό και τη μετακίνηση της πλατφόρμας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece