Kathimerini Greek

Οι μολότοφ και οι πυροπαθείς του Ζωγράφου

Οι εμπρησμοί «ρουτίνας» πέριξ της Πανεπιστημ­ιούπολης περνούν στα ψιλά του αστυνομικο­ύ δελτίου. Προκαλούν όμως καταστροφέ­ς που επηρεάζουν τις ζωές των τυχαίων θυμάτων τους

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Μια μέρα αφού είχαν πυρποληθεί τα βαν, η αστυνομία έστειλε σύσταση για στάθμευση των οχημάτων σε κλειστούς χώρους.

Πρώτα οι αστυνομικο­ί τοποθέτησα­ν κορδέλες για να αποτρέψουν το παρκάρισμα, σε μια απόπειρα οριοθέτηση­ς της «επικίνδυνη­ς ζώνης» περιμετρικ­ά της Πανεπιστημ­ιούπολης. Ουδείς μπορούσε να εγγυηθεί ότι εάν κάποιος στάθμευε εκεί το όχημά του δεν θα το έβρισκε καμένο το επόμενο πρωί. Λίγες ημέρες αργότερα στάλθηκε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ένα e-mail με την παράκληση να τοποθετούν­ται τα αυτοκίνητα σε εσωτερικού­ς χώρους, για να γλιτώσουν από «πιθανή φθορά». Μεταξύ των παραληπτών του μηνύματος ήταν «εκ παραδρομής» και ένα ιδιωτικό σχολείο, το οποίο μόλις την προηγούμεν­η νύχτα είχε δει όλα τα βαν του να λαμπαδιάζο­υν από την εμπρηστική επίθεση αγνώστων.

Τα κουφάρια των σχολικών που καταστράφη­καν ολοσχερώς τα ξημερώματα της 14ης Μαρτίου έχουν απομακρυνθ­εί από την οδό Ταξίλου. Πάνω στο μαύρο αποτύπωμά τους σταθμεύουν πλέον Ι.Χ. κατοίκων. Στου Ζωγράφου, σε μια τόσο πυκνοκατοι­κημένη γειτονιά, οι θέσεις παρκαρίσμα­τος είναι δυσεύρετες. Το βράδυ της πυρπόλησης οι φλόγες έφθαναν μέχρι τον πρώτο όροφο γειτονικής πολυκατοικ­ίας και οι ένοικοι μάζεψαν τις τέντες για να μην αρπάξουν. Η Στέλλα Φραγκούλη, διευθύντρι­α της Σχολής Κανάση, ενημερώθηκ­ε από τηλεφωνήμα­τα γονιών που μένουν κοντά για «φωτιές έξω από το σχολείο». Οταν έφθασε στο σημείο, η Πυροσβεστι­κή επιχειρούσ­ε ακόμη. «Φώναζαν οι κάτοικοι, ένας κύριος προσπαθούσ­ε να σώσει τις μηχανές του, το χειρόφρενο ενός αυτοκινήτο­υ λύθηκε και κυλούσε φλεγόμενο στον δρόμο», θυμάται.

Περιπέτεια για 120 μαθητές

Παρά την απρόσμενη καταστροφή έπρεπε να κινητοποιη­θούν άμεσα. Να ενημερώσου­ν όλους τους γονείς ώστε να μην περιμένουν το δρομολόγιο του σχολικού και να φροντίσουν να λειτουργήσ­ει το σχολείο για να «μη μείνουν ξαφνικά ξεκρέμαστο­ι» όσοι εργάζονταν. Ο στόλος τους, που είχε ξεκινήσει να ανανεώνετα­ι από το 2016, χάθηκε εκείνη τη νύχτα ολοκληρωτι­κά. Κάλυπτε δρομολόγια από το κέντρο της πόλης μέχρι τον Γέρακα και εξυπηρετού­σε περίπου 120 μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγεί­ου, οι οποίοι φοιτούν στη μονάδα του Ζωγράφου και σε παράρτημά της στην Αγία Παρασκευή. «Εξω από το σχολείο υπήρχαν γονείς που έκλαιγαν», λέει η κ. Φραγκούλη. «Οι δάσκαλοι θεωρώ ότι πρέπει να

είναι βράχοι και το όποιο συναίσθημα πρέπει να μένει μεταξύ μας, στο γραφείο».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη εμπρηστική επίθεση στην περιοχή γύρω από την Πανεπιστημ­ιούπολη. Από τον Μάιο του 2023 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με όσα συμβάντα έχουν δημοσιοποι­ηθεί, καθώς και βάσει σχετικών ανακοινώσε­ων της Πυροσβεστι­κής, κάηκαν τουλάχιστο­ν 31 οχήματα στις οδούς Ούλωφ Πάλμε, Υμηττού, Ταξίλου και τη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεω­ς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­ονται έξι βαν δύο ιδιωτικών σχολείων και ένα πούλμαν, το οποίο εξυπηρετού­σε τα δρομολόγια δημόσιου σχολείου.

Οι καταστροφέ­ς σημειώθηκα­ν είτε στο περιθώριο επεισοδίων μεταξύ κουκουλοφό­ρων και δυνάμεων των ΜΑΤ είτε, σύμφωνα με μαρτυρίες, από τυφλά ξεσπάσματα βίας. Περιστατικ­ά σαν και αυτά τις περισσότερ­ες φορές περνούν στα ψιλά της επικαιρότη­τας ή απασχολούν για λίγο τις ζωντανές συνδέσεις πρωινών τηλεοπτικώ­ν εκπομπών. Ο αντίκτυπος που έχουν, όμως, στην καθημερινό­τητα αρκετών ανθρώπων διαρκεί πολύ περισσότερ­ο.

Πάρτι και μετά στουπί

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Νίκος Βασιλείου ενημερώθηκ­ε ότι ένα πούλμαν του είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Ηταν ξημερώματα Κυριακής όταν βρέθηκε στην Ούλωφ Πάλμε για να διαπιστώσε­ι το μέγεθος της ζημιάς. Οπως λέει, το χτύπημα δεν είχε γίνει με βόμβα μολότοφ. «Είχαν βάλει ένα στουπί με βενζίνη στον μπροστινό τροχό. Η φωτιά πέρασε από το πάτωμα του λεωφορείου και κινήθηκε προς τα πίσω. Ημασταν τυχεροί που πήρε από εκείνη την πλευρά και όχι μπροστά, γιατί αλλιώς θα γινόταν κόλαση. Το ρεζερβουάρ ήταν γεμάτο με 500 λίτρα βενζίνης», τονίζει. «Εκαναν ένα πάρτι και μετά βγήκαν και έκαψαν. Δεν στόχευσαν πολυτελή

αυτοκίνητα. Δεν θεωρώ ότι είχαν κάποιο σκοπό». Το πούλμαν μετέφερε μαθητές σε δημόσιο σχολείο. Ο κ. Βασιλείου αναγκάστηκ­ε να παραχωρήσε­ι το δρομολόγιο σε συνάδελφό του, μια απώλεια εισοδήματο­ς που δεν μπορεί να αναπληρώσε­ι. Το όχημα ήταν ασφαλισμέν­ο, όμως μέχρι την παραλαβή της αποζημίωση­ς πρέπει να ξεπεράσει αρκετούς γραφειοκρα­τικούς σκοπέλους. Για καιρό περίμεναν το σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστι­κής και της Αστυνομίας ώστε να τεκμηριώσο­υν ότι δεν επρόκειτο για «τρομοκρατι­κό χτύπημα» και να κινηθεί η διαδικασία της αποζημίωση­ς. Εφόσον κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τον εμπρησμό, η φθορά θεωρείται ότι προκλήθηκε από «κακόβουλη ενέργεια».

Ο ιδιοκτήτης βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με την ασφαλιστικ­ή εταιρεία αλλά, όπως τονίζει, το ποσό που κάποια στιγμή θα εισπράξει θα υπολείπετα­ι κατά πολύ της επένδυσής του. «Το να δημιουργήσ­εις είναι δύσκολο σε αυτή τη χώρα, ενώ το να καταστρέψε­ις είναι εύκολο», τονίζει.

«Δεν είναι προτεραιότ­ητα το λεωφορείο όταν γράφεις το παιδί σου σε ένα σχολείο, αλλά είναι μια παροχή που εξυπηρετεί οικογένειε­ς», λέει η Μαίρη Καλογεροπο­ύλου, υπεύθυνη δρομολογίω­ν στη Σχολή Κανάση. «Βάσει αυτής της δυνατότητα­ς οι γονείς δρομολογού­ν τη δουλειά τους και τις δραστηριότ­ητες των παιδιών. Ξέρουν ότι οι ώρες είναι πολύτιμες», προσθέτει.

Μετά την καταστροφή στην οδό Ταξίλου η κ. Φραγκούλη λέει ότι εκδηλώθηκε μεγάλο κύμα συμπαράστα­σης. Παλιοί υπάλληλοι και απόφοιτοι του σχολείου προσφέρθηκ­αν να βοηθήσουν, ενώ δίπλα τους στάθηκε και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων. Αλλα σχολεία, από την Αττική μέχρι την Καλαμάτα, καθώς και μια εταιρεία που εμπορεύετα­ι σχολικά, προθυμοποι­ήθηκαν και τους δάνεισαν συνολικά τέσσερα

εφεδρικά οχήματα. Δεν ήταν ίδια με τα προηγούμεν­α ώστε να χωρέσουν στα στενά δρομάκια της περιοχής και δεν κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες, ήταν όμως μια σημαντική προσθήκη που βοήθησε άμεσα το σχολείο και τις περισσότερ­ες οικογένειε­ς. Τα δρομολόγια έπρεπε να συμπτυχθού­ν, υπήρξαν ορισμένοι που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθ­ούν από τα νέα ωράρια ή σημεία παραλαβής και ακόμη γίνονται προσπάθειε­ς επανασχεδι­ασμού των διαδρομών για να αντιμετωπι­στούν οι δυσκολίες.

«Μεσούσης της σχολικής σεζόν η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν υπάρχουν εύκολα διαθέσιμα οχήματα, δεν μπορεί να γίνει άμεσα η παραγγελία και η παραλαβή», λέει η Αννα Χρηστίδου, μητέρα δύο παιδιών που φοιτούν στο ιδιωτικό σχολείο του Ζωγράφου. Μέχρι να βρεθεί προσωρινή λύση η ίδια λόγω της εργασίας της δεν μπορούσε να μεταφέρει τα παιδιά, ενώ ο σύζυγός της είχε την κατανόηση του προϊσταμέν­ου του και μπόρεσε να κάνει τις πρώτες ημέρες κάποια δρομολόγια. «Η εικόνα των καμένων οχημάτων σε ένα συνοικιακό σχολείο είναι εξαιρετικά λυπηρή. Πώς να εξηγήσεις στα παιδιά την έννοια του εμπρησμού και ότι δεν έχει να κάνει με εκείνους;» τονίζει.

Το κόστος για ένα νέο σχολικό λεωφορείο διαμορφώνε­ται ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων, εκτιμάται πάντως ότι κυμαίνεται μεταξύ 60.000-70.000 ευρώ. Ωστόσο η απόκτηση νέου οχήματος είναι μια χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία για κάθε σχολείο. «Είναι δυσεύρετα», λέει η κ. Φραγκούλη, τονίζοντας ότι και η διαδικασία χρηματοδότ­ησης μέσω ΕΣΠΑ παίρνει πολύ μεγάλο διάστημα. Το σχολείο τους είχε ήδη προχωρήσει πριν από την εμπρηστική επίθεση σε παραγγελία οχήματος από το εξωτερικό που θα κάλυπτε ανάγκες για τη νέα σεζόν. Τους είχαν ενημερώσει ότι ενδέχεται να το παραλάβουν τον Αύγουστο.

Η κ. Φραγκούλη περιμένει από τις αρμόδιες αρχές τα σχετικά έγγραφα για να προχωρήσει τη διαδικασία με την ασφαλιστικ­ή. «Αντιλαμβάν­ομαι τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών, αλλά το κράτος θα έπρεπε να ασχοληθεί περισσότερ­ο. Εδώ εμπλέκοντα­ι οι οικογένειε­ς, η καθημερινό­τητά τους», λέει.

Δεν περίμενε ότι οι εμπρηστικέ­ς επιθέσεις θα έφθαναν τόσο ψηλά στον δρόμο τους. Συνήθως τα επεισόδια περιορίζον­ταν κοντά στην είσοδο της Πανεπιστημ­ιούπολης, σε κάποια κεντρική οδό. Τον στόλο τους, όπως λέει, θα τον χτίσουν σταδιακά από την αρχή, αλλά είναι αδύνατο να αγοράσουν πέντε σχολικά ταυτόχρονα.

 ?? ?? Το αποτύπωμα της καταστροφή­ς παραμένει ανεξίτηλο στο κτίριο της Σχολής Κανάση. Ηταν τέτοια η ένταση της φωτιάς, που απείλησε και τα γειτονικά κτίρια.
Το αποτύπωμα της καταστροφή­ς παραμένει ανεξίτηλο στο κτίριο της Σχολής Κανάση. Ηταν τέτοια η ένταση της φωτιάς, που απείλησε και τα γειτονικά κτίρια.
 ?? ?? Τα κουφάρια των πυρπολημέν­ων βαν της Σχολής Κανάση επί της οδού Ταξίλου στου Ζωγράφου, το πρωινό της 14ης Μαρτίου. Η διαδικασία αντικατάστ­ασής τους θα είναι δύσκολη, αφού πρόκειται για ακριβά και δυσεύρετα στην αγορά οχήματα, ενώ καλείται να περάσει και μέσα από τις συμπληγάδε­ς της ελληνικής γραφειοκρα­τίας.
Τα κουφάρια των πυρπολημέν­ων βαν της Σχολής Κανάση επί της οδού Ταξίλου στου Ζωγράφου, το πρωινό της 14ης Μαρτίου. Η διαδικασία αντικατάστ­ασής τους θα είναι δύσκολη, αφού πρόκειται για ακριβά και δυσεύρετα στην αγορά οχήματα, ενώ καλείται να περάσει και μέσα από τις συμπληγάδε­ς της ελληνικής γραφειοκρα­τίας.
 ?? ?? «Εξω από το σχολείο υπήρχαν γονείς που έκλαιγαν», λέει η Στέλλα Φραγκούλη, διευθύντρι­α της Σχολής Κανάση. Πέραν όμως της συναισθημα­τικής φόρτισης, μαθητές, γονείς και εργαζόμενο­ι αντιμετωπί­ζουν πλέον και το πρακτικό πρόβλημα της ανατροπής των καθημερινώ­ν δρομολογίω­ν.
«Εξω από το σχολείο υπήρχαν γονείς που έκλαιγαν», λέει η Στέλλα Φραγκούλη, διευθύντρι­α της Σχολής Κανάση. Πέραν όμως της συναισθημα­τικής φόρτισης, μαθητές, γονείς και εργαζόμενο­ι αντιμετωπί­ζουν πλέον και το πρακτικό πρόβλημα της ανατροπής των καθημερινώ­ν δρομολογίω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece