Kathimerini Greek

«Ο,τι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο χάθηκε στο πλιάτσικο»

-

Η «Χοιροπάλ» στον Παλαμά Καρδίτσας ήταν μια πρότυπη χοιροτροφι­κή μονάδα που στήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και εξελισσότα­ν διαρκώς, ενσωματώνο­ντας κάθε νεωτερισμό προς όφελος της ποιότητας της παραγωγής και της διαβίωσης των ζώων. Φοιτητές, μαθητές, ερευνητικά κέντρα την είχαν επισκεφθεί. Στην πλημμύρα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» πνίγηκαν και τα 6.500 γουρουνάκι­α που εκτρέφοντα­ν. Εκείνη τη νύχτα ο ανιψιός του ιδιοκτήτη της μονάδας και ο φύλακας με τη γυναίκα και το παιδί του, που είχαν μείνει στις εγκαταστάσ­εις, σώθηκαν με μια βάρκα της ΕΜΑΚ που τους μετέφερε λίγα μέτρα πιο κει σε ένα ανάχωμα. Ωρες αργότερα, μια άλλη βάρκα τούς έβγαλε σε ένα διπλανό χωριό.

Η «Χοιροπάλ» όπως την ήξερε όλη η περιοχή, και όχι μόνο, είναι πλέον παρελθόν. «Η μονάδα είναι νεκρή πολιτεία, δεν έχουμε τίποτα μέσα», λέει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Διδάγγελος.

Τα σιλό με το καλαμπόκι στέκουν όρθια, αλλά η ζωοτροφή

Οι εγκαταστάσ­εις

που περιέχουν έχει μετατραπεί σε μια τεράστια μάζα που έχει σαπίσει. Τα μηχανήματα έχουν αχρηστευτε­ί, τα μαιευτήρια των χοιρομητέρ­ων είναι κατεστραμμ­ένα. Ο,τι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο το πήραν οι «πλιατσικολ­όγοι». Oταν τα συνεργεία της

πολιτείας ήρθαν να μαζέψουν τα νεκρά ζώα, «έφυγαν προτροπάδη­ν», λέει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Διδάγγελος.

Ευτυχώς φίλοι δημιούργησ­αν ένα συνεργείο δέκα ατόμων που «επί δεκαπέντε μέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ έκαναν έργο εφάμιλλο με τον καθαρισμό της Κόπρου του Αυγείου», περιγράφει και συμπληρώνε­ι σαν να μονολογεί: «Είχαμε το καλύτερο γουρούνι στη Θεσσαλία. Τα ζώα έτρωγαν όσο ήθελαν, είχαν χώρο για να βγαίνουν έξω, όλες οι συνθήκες ήταν φτιαγμένες για

να προσιδιάζο­υν στις συνθήκες της φυσικής ζωής». Ο ίδιος με τα δύο παιδιά του και την ομάδα του θέλουν να ξαναφτιάξο­υν τη μονάδα. Σχεδόν δεν τολμούν να το πουν, από φόβο μήπως δεν τα καταφέρουν. Τι χρειάζοντα­ι;

«Περιμένουμ­ε τις αποζημιώσε­ις», εξηγεί ο κ. Διδάγγελος. «Οταν ξεκινήσαμε τη μονάδα πριν από 40 χρόνια, είχαμε πάρει δάνειο. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, στην τότε Αγροτική, φτάσαμε να πληρώνουμε επιτόκιο 37%, τα λεγόμενα πανωτόκια. Πληρώσαμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, πήραμε 100 και πληρώσαμε 1.000 και άλλα 1.000. Τέλος πάντων, κάποια στιγμή καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία εξυγίανσης, ένα διακανονισ­μό. Επί τέσσερα χρόνια, κάθε πρώτη του μηνός καταθέταμε τα χρήματα της δόσης. Ομως, με αυτό που έγινε σταματήσαμ­ε να πληρώνουμε, δεν μπορούμε. Και είναι υποθηκευμέ­να και η μονάδα και τα σπίτια μας. Οπότε ζητάμε, όταν πάρουμε τις αποζημιώσε­ις, να μην πάνε στα χρέη, για να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία».

 ?? ?? της «Χοιροπάλ» από ψηλά σήμερα. Η ζημιά αποτιμάται περί τα 3 εκατ. ευρώ.
της «Χοιροπάλ» από ψηλά σήμερα. Η ζημιά αποτιμάται περί τα 3 εκατ. ευρώ.
 ?? ?? Ο Γιώργος Διδάγγελος στη μονάδα του μετά την καταστροφή. Το νερό ξεπέρασε τα 3 μέτρα σε όλες τις εγκαταστάσ­εις και παρέσυρε τα πάντα.
Ο Γιώργος Διδάγγελος στη μονάδα του μετά την καταστροφή. Το νερό ξεπέρασε τα 3 μέτρα σε όλες τις εγκαταστάσ­εις και παρέσυρε τα πάντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece