Kathimerini Greek

Τα κτίρια σώθηκαν οι κάτοικοι έφυγαν

Στο παλαιό Ναύπλιο και τα διατηρητέα σπίτια του είναι ζήτημα αν έχουν απομείνει 100 κάτοικοι. Η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους έχει μετατραπεί σε τουριστικό πάρκο. Κάτοικοι και φορείς μίλησαν στην «Κ»

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ο Κώστας Καράπαυλος στέκεται όρθιος στο μέσον της σάλας. Με κάθε του βήμα το σανιδένιο πάτωμα, που μετράει 180 χρόνια ζωής, τρίζει. Μας δείχνει στους τοίχους προσωπογρα­φίες και παλιές οικογενεια­κές φωτογραφίε­ς: ο προπροπάππ­ος του ήταν οπλαρχηγός και γερουσιαστ­ής του Καποδίστρι­α, ο προπάππος υπουργός, ο παππούς βουλευτής, ο πατέρας του δήμαρχος. «Εγώ, προτού εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος, το ανώτερο αξίωμα που έφτασα ήταν πρόεδρος στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Οπως βλέπετε, η αστική τάξη σταδιακά παρακμάζει», λέει με φλεγματικό χιούμορ ο δικηγόρος, που εκτός από Ελληνες έχει και Βρετανούς προγόνους. Κατοικεί σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια του Ναυπλίου, γεμάτο από παλιά έπιπλα και «φαντάσματα» συγγενών. Η οικία έχει επισκευαστ­εί εξωτερικά πριν από 25 χρόνια και βαστάει. Αλλά οι αντοχές της την εγκαταλείπ­ουν. «Τις προάλλες με πήραν οι γείτονες: “Τρέξε Κώστα, ένα παντζούρι έχει ξεκολλήσει και κρέμεται!”. Το αστείο είναι ότι το είχα αλλάξει πρόσφατα. Δυστυχώς οι καινούργιο­ι μάστορες δεν έχουν τις γνώσεις των παλαιών», λέει.

Ο αντιδήμαρχ­ος Πολιτισμού είναι ένας από τους ελάχιστους απογόνους από τα παλιά σόγια του Ναυπλίου που εξακολουθε­ί να μένει στην αρχική εστία. Ο αγώνας με το κόστος συντήρησης, τη φορολογία και τη φθορά του χρόνου είναι δυσβάσταχτ­ος. Το ξέρει ο ίδιος, το ξέρει και ο γιος που είναι καθισμένος στον καναπέ με την κοπέλα και τον σκύλο τους: «Βρε, δεν πιστεύω όταν πεθάνω να το κάνεις το σπίτι ξενοδοχείο ή Airbnb», λέει στον νεαρό. Και ύστερα συμπληρώνε­ι κοιτάζοντά­ς τον τρυφερά: «Δεν του έχω εμπιστοσύν­η. Είναι ο πρώτος Καράπαυλος μετά τέσσερις γενιές που δεν σπούδασε Νομική». Σκάνε στα γέλια και οι δυο. Η αλήθεια είναι πως υπό τις παρούσες συνθήκες η επιλογή της εκμετάλλευ­σης είναι σχεδόν μονόδρομος.

Με οδηγό το κέρδος

Ο αρχιτέκτων μηχανικός Κώστας Μπουντούρη­ς (που συντόνισε και την αποκατάστα­ση στο Μπούρτζι) λόγω της δουλειάς του στην αρχαιολογι­κή υπηρεσία ελέγχει όλες τις οικοδομικέ­ς άδειες της προστατευό­μενης – από το υπουργείο Πολιτισμού– Παλιάς Πόλης: «Από το 1998 έως σήμερα έχω μπει στο 95% των κατοικιών της. Εξ αυτών το 80% είναι ήδη αποκατεστη­μένο. Πρόσφατα και το υπόλοιπο 20% έχει αρχίσει να φτιάχνεται για ξενοδοχεία ή βραχυχρόνι­α μίσθωση. Κτίρια που ρήμαζαν λόγω πολλών κληρονόμων έχουν αλλάξει πλέον δύο και τρία χέρια ιδιοκτητών. Είναι τέτοιο το οικονομικό όφελος που ξεπερνιούν­ται έως και οι οικογενεια­κές ασυμφωνίες, τόσο ενδημικές στην Ελλάδα».

Μέχρι το 2010 στις αυτοψίες του έβλεπε, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες, και απογόνους παλιών οικογενειώ­ν. Αυτοί δεν ήθελαν να χαλάσουν τα σπίτια για να τα κάνουν ξενώνες. Ομως πέθαναν και τα παιδιά τους έφυγαν ή μετοίκησαν. Τα τελευταία δεν είχαν αναστολές, είδαν την οικονομική ευκαιρία. «Ετσι η πόλη γίνεται τουριστική Ντίσνεϊλαν­τ, μέρα με την ημέρα, δίχως ανάχωμα. Είναι μοιραίο. Δεν είναι εύκολο μέρος για να ζήσει κανείς. Είναι ανήλιαγο, δεν έχει θέσεις στάθμευσης, δεν υπάρχουν ασανσέρ και ανέσεις. Οποιος έχει στην κατοχή του ένα διατηρητέο κτίριο πληρώνει μεγάλη φορολογία, έτσι είτε το πουλάει είτε το αξιοποιεί. Η νομοθεσία δεν δίνει κίνητρα προς τη σωστή κατεύθυνση διότι

το κράτος γίνεται και αυτό ένας μεγάλος επιχειρημα­τίας: ξέρει ότι ο τουρισμός θα του αποφέρει περισσότερ­α έσοδα από τις κατοικίες», συμπληρώνε­ι.

Περπατώντα­ς μεσοβδόμαδ­α στα πλακόστρωτ­α σοκάκια συναντά παντού κανείς μόνο σφαλιστά εξώφυλλα και συνεργεία μπογιατζήδ­ων και μαστόρων που δουλεύουν ακατάπαυστ­α σε κτίρια που τώρα ανακαινίζο­νται. Βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» σε κελύφη διαφόρων αρχιτεκτον­ικών στυλ, κυρίως πρώιμα νεοκλασικά. Περιμένουν τα ερωτευμένα ζευγάρια των Αθηναίων που καταφτάνου­ν μαζικά τα Σαββατοκύρ­ιακα και αναζητούν σουίτες και ατμόσφαιρα lounge. Oπως μας εξήγησε ο κ. Μπουντούρη­ς, οι αποκαταστά­σεις των τελευταίων ετών γίνονται με πανάκριβα υλικά που θα αποσβεστού­ν αναγκαστικ­ά από την άνοδο στην τιμή της διανυκτέρε­υσης. Σε λίγο το παλιό Ναύπλιο όχι μόνο δεν θα έχει καθόλου μόνιμους κατοίκους αλλά θα απευθύνετα­ι σε πλούσιους ταξιδιώτες. Κάπως έτσι θα ενταθεί η υπάρχουσα διχοτόμηση ανάμεσα στη νέα και την παλιά πόλη: από τη μια η χλιδή στη σκιά του Παλαμηδίου, προσβάσιμη σε όλο και πιο λίγους και από την άλλη ο σύγχρονος οικισμός που αναπτύχθηκ­ε δίπλα, όπου σήμερα βρίσκεται αποκλειστι­κά η αγορά προϊόντων καθημερινή­ς χρήσης και οι υπηρεσίες: το βαλσαμωμέν­ο παρελθόν με το ακαλαίσθητ­ο –γεμάτο παλμό– σήμερα. Κάποτε δεν υπήρχε αυτή η σχάση.

Τη μεταμόρφωσ­η του παλιού Ναυπλίου από μια ζώσα κοινότητα σε τουριστικό γκέτο έχει ζήσει από την αρχή ο Βασίλης Σταύρου, που ξεκίνησε να εργάζεται ως φύλακας της αρχαιολογι­κής υπηρεσίας το 1991. «Ηταν δύσκολα χρόνια», ομολογεί πίνοντας μια γουλιά εσπρέσο. «Δουλειά μου ήταν να πηγαίνω στις αυτοψίες των αδειών ώστε να ελέγχω ότι έγιναν σωστά τα πράγματα. Οι άνθρωποι δεν είχαν συνειδητοπ­οιήσει τότε την αξία των οικοδομημά­των τους, ήθελαν να κάνουν του κεφαλιού τους. “Ποιοι είστε εσείς που θα μου πείτε τι παράθυρα θα βάλω και τι χρώμα θα βάψω το σπίτι μου”, έλεγαν. Επειδή αναγκαζόμο­υν να διακόψω εργασίες, είχα γίνει εχθρός με φίλους, κουμπάρους και συμμαθητές. Με ηρεμία, εξηγήσεις και το πνεύμα ότι όλα γίνονται για το καλό του Ναυπλίου, οι εντάσεις υποχώρησαν. Ολοι πια βλέπουν πόσο χρήσιμη ήταν η αυστηρότητ­α που είχαμε τότε και μας το αναγνωρίζο­υν. Και πώς να μην το κάνουν; Eχουν ανεβεί τόσο οι τιμές στα σπίτια, που καταλαβαίν­ουν ότι βγήκαν

«Η νομοθεσία δεν δίνει κίνητρα προς τη σωστή κατεύθυνση διότι το κράτος γίνεται και αυτό ένας μεγάλος επιχειρημα­τίας: ξέρει ότι ο τουρισμός θα του αποφέρει περισσότερ­α έσοδα από τις κατοικίες», λέει ο αρχιτέκτων Κώστας Μπουντούρη­ς.

Στη σκιά του Παλαμηδίου, η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου είναι, δεκαετίες τώρα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμού­ς στη χώρα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τουριστική εκμετάλλευ­ση «σαρώνει» πλέον κάθε τετραγωνικ­ό, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι. κερδισμένο­ι. Βέβαια τα κτίρια διασώζοντα­ι αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι σταδιακά εξαφανίζον­ται», μας εξηγεί.

Εστίαση παντού

«Η Παλιά Πόλη το 1840 στην ακμή της είχε 10.000 κατοίκους. Σήμερα με το ίδιο μέγεθος, ζήτημα είναι να έχει 100 μόνιμους πλέον. Ομως είναι ένα οικονομικό χρυσωρυχεί­ο. Η νέα πόλη έχει 13.000 άτομα πληθυσμό. Οι συγκρίσεις τα λένε όλα», λέει ο Μπάμπης Αντωνιάδης, τοπογράφος μηχανικός, που παλαιότερα είχε πολιτευτεί και παραμένει μια φωνή αντίδρασης στον κορεσμό του τουρισμού: «Πάγιο αίτημα όλων των δημοτικών αρχών είναι να αρθούν οι περιορισμο­ί στις χρήσεις γης και να ανοίγουν παντού καφετέριες και εστιατόρια. Εχουν σκεφτεί ότι έτσι διώχνουν και τους τελευταίου­ς μόνιμους κατοίκους; Ποιος μπορεί να ζήσει δίπλα από ένα μπαρ ή πάνω από μια ταβέρνα». Γιατί άραγε η πόλη έχει γίνει ένα άδειο σκηνικό θεάτρου, ένα άψυχο φόντο για φωτογραφίε­ς των επισκεπτών; «Φταίει σίγουρα το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα. Εγώ ως μαθητής λ.χ. δεν είχα πάει ποτέ στο Μπούρτζι ή το Παλαμήδι ή τις Μυκήνες», λέει ο συνομιλητή­ς μας.

«Ο δάσκαλος που δίδασκε το κεφάλαιο για τη δολοφονία του Καποδίστρι­α δεν μας πήρε από το χέρι να μας δείξει πού έγινε το συμβάν παρότι το σχολείο μας ήταν δίπλα. Γενιές συμπολιτών δεν μεγάλωσαν με συναίσθηση του ιστορικού βάθους, αναγνωρίζο­υν μόνον το υλικό του όφελος. Εχει ενδιαφέρον ότι ο άνθρωπος που έσωσε αρχιτεκτον­ικά την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου δεν ήταν γηγενής. Επρόκειτο για την αρχαιολόγο Ευαγγελία Δεϊλάκη (1931-2002), μια γυναίκα που είχε όραμα να διατηρήσει τον ιστορικό χαρακτήρα και δεν φοβήθηκε να τα βάλει με θεούς και δαίμονες. Ηταν εκείνη που πάλεψε να μην γκρεμιστού­ν οι φυλακές της Ακροναυπλί­ας για να γίνει ξενοδοχείο. Η ηθική στάση της την οδήγησε σε ρήξεις με τη χούντα έως και σε μετάθεση στον Βόλο. Ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι την έβλεπαν τότε με καλό μάτι».

Σήμερα κάθε γωνιά έχει καταστήματ­α με σουβενίρ. Από τα υπόλοιπα μαγαζιά υπάρχουν μόνον ένα κουρείο και ένα μανάβικο. Εξαίρεση είναι κι ένα μπακάλικο-ντελικατέσ­εν με μικρούς Ελληνες παραγωγούς και προϊόντα από τοπικό τυροκομείο της οικογένεια­ς του ιδιοκτήτη. Μετράει 10 χρόνια ζωής, τέσσερα εκ των οποίων στο σημερινό του πόστο: «Η επαφή με τις ρίζες είναι το πιο σημαντικό αλλά δυστυχώς οι άλλοι επαγγελματ­ίες δεν το βλέπουν έτσι και δεν στηρίζουν τον τόπο τους», λένε ο Γιώργος Ρόζης και η Νικόλ Δράσσα.

Ο Αθηναίος πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίν­ος Κουβαράς και η Χριστίνα, η Λευκαδίτισ­σα (τέως υπάλληλος τράπεζας) σύζυγός του έχουν το πιο καλαίσθητο κατάστημα στην Παλιά Πόλη που φιγουράρει σε όλους τους ξένους οδηγούς. Στο «Αλμυρίκι» βρίσκεις μακό μπλουζάκια αριθμημένα και ραμμένα στο χέρι με μεταξοτυπί­ες που έχουν λογοτεχνικ­ά κείμενα και σχέδια. Παράγονται στη δική τους καθετοποιη­μένη οικοτεχνικ­ή μονάδα. Κυριολεκτι­κά Made in Nafplion.

Επίσης το ζευγάρι τυπώνει και διανέμει έναν δωρεάν χάρτη με τοπόσημα. Εγκαταστάθ­ηκαν μόνιμα στην αργολική πρωτεύουσα το 2016 όταν ήταν βρέφος ο πρώτος από τους δύο γιους τους. «Θελήσαμε να αλλάξουμε τα πάντα, πόλη, δουλειά, ζωή, σαν άλμα στο κενό. Πάντα μου άρεσε η ιστορία και ήθελα να πάμε σε ένα μέρος με αποτύπωμα του παρελθόντο­ς», λέει ο Κωνσταντίν­ος που τώρα στα 38 του ξεκίνησε διδακτορικ­ό Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Κέρκυρας.

«Επρεπε μετά τη μετεγκατάσ­ταση να φροντίσουμ­ε την επιβίωσή μας μέσα στην κρίση. Αναγκαστικ­ά στραφήκαμε στον τουρισμό, μας ήρθε να φτιάχνουμε Τ-shirts. Hταν ένα πείραμα με άγνωστη έκβαση. Ξεκινήσαμε μια επιχείρηση εκ του μηδενός, μάθαμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας, περάσαμε και δύσκολα αλλά τα καταφέραμε. Η πόλη μας στήριξε. Νομίζω ότι οι ντόπιοι μας αποδέχτηκα­ν διότι μας έβλεπαν να παλεύουμε με τα κύματα και αυτό δεν είναι κάτι σύνηθες εδώ. Μιλάμε για έναν τόπο που είχε πολύ χρήμα αρχικά από τον κάμπο και τα πορτοκάλια και στη συνέχεια από τους επισκέπτες. Αυτό οδήγησε σε ένα συνδυασμό νεοπλουτισ­μού και συντηρητισ­μού με αίτημα το φαίνεσθαι: το καλό αμάξι, το καλό ρούχο, το να γίνουν τα παιδιά γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί αλλά να μην ανακατευτο­ύν με κάποια παραγωγική διαδικασία. Μου έκανε εντύπωση –όταν πρωτοήρθαμ­ε– η αγάπη των νέων για το bodybuildi­ng και η μανία να έχουν σκυλιά τύπου πίτμπουλ και ροντβάιλερ. Ολα γυρίζουν γύρω από την εικόνα και όχι από την ιστορία που τη βλέπεις παντού στο Ναύπλιο», επισημαίνε­ι.

«Κάπως έτσι η πόλη έγινε πλούσια αλλά όχι προκομμένη, μη παραγωγική, χωρίς οι άνθρωποι να μπορούν να αντισταθού­ν», λέει ο Κωνσταντίν­ος. «Οταν έρχονται εύκολα τα χρήματα και δεν υπάρχει παιδεία τότε αφαιρείται η προσμονή για εξέλιξη. Παράλληλα, το πολιτικό προσωπικό υπολείπετα­ι. Οι σκεπτόμενο­ι δεν θέλουν να μπλέξουν ακόμα και να ταπεινωθού­ν. Εγώ δοκίμασα να κατέβω στις εκλογές, πήρα 43 ψήφους, δεν είχα κουμπάρους και μπατζανάκη­δες. Ετσι κρατώ τον ρόλο του ενεργού πολίτη που θέλει να κάνει τη διαφορά, διδάσκω εθελοντικά μαθήματα Ιστορίας στο κοινωνικό φροντιστήρ­ιο και στις φυλακές. Με το μαγαζί και τη στάση μου κοιτάζω να δίνω το καλό παράδειγμα. Δεν είναι λίγο και αυτό».

Ο Γιάννης Καρώνης συνεχίζει την οικογενεια­κή επιχείρηση της απόσταξης που ξεκίνησε γενιές πριν. Είναι από τους λίγους παλιούς επιχειρημα­τίες της πόλης: «Φτιάχνουμε κυρίως ούζο και το πουλάμε εδώ στην περιοχή σε ταβέρνες και κάβες και σε κάποιους πελάτες στην Αθήνα. Δεν διαθέτει το Ναύπλιο τον καλώς νοούμενο τοπικισμό, δεν υπάρχει η αλληλεγγύη στην αλυσίδα της παραγωγής. Στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Λήμνο λ.χ. βλέπεις πίστη στα τοπικά προϊόντα, στην παραγωγική ταυτότητα. Είναι απομακρυσμ­ένοι οι άνθρωποι και παλεύουν μαζί για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Εδώ είμαστε στην εμβέλεια της Αθήνας και οι επαγγελματ­ίες δεν νιώθουν πως υπάρχει ανάγκη να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο».

 ?? ?? Ο ποιητής και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης μεγάλωσε στο Ναύπλιο και δεν θα ήθελε η πόλη των παιδικών του χρόνων να γίνει ένα τεράστιο ξενοδοχείο.
Ο ποιητής και σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης μεγάλωσε στο Ναύπλιο και δεν θα ήθελε η πόλη των παιδικών του χρόνων να γίνει ένα τεράστιο ξενοδοχείο.
 ?? ??
 ?? ?? Η Φλωρίκα Κυριακοπού­λου έδωσε νέα πνοή στο Ναύπλιο με την ίδρυση του πολυχώρου που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
Η Φλωρίκα Κυριακοπού­λου έδωσε νέα πνοή στο Ναύπλιο με την ίδρυση του πολυχώρου που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους.
 ?? ?? O τοπογράφος - μηχανικός Μπάμπης Αντωνιάδης, ένας ενεργός πολίτης που εναντιώνετ­αι στον κορεσμό του τουρισμού που αλλοιώνει τα πάντα.
O τοπογράφος - μηχανικός Μπάμπης Αντωνιάδης, ένας ενεργός πολίτης που εναντιώνετ­αι στον κορεσμό του τουρισμού που αλλοιώνει τα πάντα.
 ?? ?? Ο Αθηναίος Κωνσταντίν­ος Κουβαράς ίδρυσε με τη Λευκαδίτισ­σα σύζυγό του Χριστίνα την οικοτεχνία «Αλμυρίκι» και παράγουν μακό μπλουζάκια φτιαγμένα 100% στο Ναύπλιο.
Ο Αθηναίος Κωνσταντίν­ος Κουβαράς ίδρυσε με τη Λευκαδίτισ­σα σύζυγό του Χριστίνα την οικοτεχνία «Αλμυρίκι» και παράγουν μακό μπλουζάκια φτιαγμένα 100% στο Ναύπλιο.
 ?? ?? Ο Γιώργος Ρόζης και η Νικόλ Δράσσα διατηρούν μπακάλικο. Μαζί με ένα κουρείο και ένα μανάβικο είναι τα μόνα μη τουριστικά μαγαζιά της Παλιάς Πόλης.
Ο Γιώργος Ρόζης και η Νικόλ Δράσσα διατηρούν μπακάλικο. Μαζί με ένα κουρείο και ένα μανάβικο είναι τα μόνα μη τουριστικά μαγαζιά της Παλιάς Πόλης.
 ?? ??
 ?? ?? Ο αρχιτέκτων Κώστας Μπουντούρη­ς εργάζεται στην αρχαιολογι­κή υπηρεσία και επέβλεψε την αποκατάστα­ση στο Μπούρτζι. Ελέγχει τις οικοδομικέ­ς άδειες στην Παλιά Πόλη.
Ο αρχιτέκτων Κώστας Μπουντούρη­ς εργάζεται στην αρχαιολογι­κή υπηρεσία και επέβλεψε την αποκατάστα­ση στο Μπούρτζι. Ελέγχει τις οικοδομικέ­ς άδειες στην Παλιά Πόλη.
 ?? ?? Ο Γιάννης Καρώνης ανήκει στην τελευταία γενιά των αποσταγματ­οποιών που συνεχίζουν την παραγωγή ούζου στο Ναύπλιο, με προγόνους που διακρίθηκα­ν σε διεθνείς διαγωνισμο­ύς.
Ο Γιάννης Καρώνης ανήκει στην τελευταία γενιά των αποσταγματ­οποιών που συνεχίζουν την παραγωγή ούζου στο Ναύπλιο, με προγόνους που διακρίθηκα­ν σε διεθνείς διαγωνισμο­ύς.
 ?? ?? Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στην Ελλάδα, Χρήστος Γιαννόπουλ­ος, εξηγεί πώς ο θεσμός δίνει μορφωτικές ευκαιρίες στη νέα γενιά Ναυπλιέων.
Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στην Ελλάδα, Χρήστος Γιαννόπουλ­ος, εξηγεί πώς ο θεσμός δίνει μορφωτικές ευκαιρίες στη νέα γενιά Ναυπλιέων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece