Kathimerini Greek

Τα ιδρύματα, το Χάρβαρντ και οι θεατρικές σπουδές χωρίς θέατρο

Ο ιστός των πολιτιστικ­ών και εκπαιδευτι­κών θεσμών και οι μεταφερόμε­νοι φοιτητές

-

Υπάρχει τελικά αντίρροπο στην ισχύ του τουρισμού; Το Ναύπλιο έχει σπουδαία προίκα από πολιτιστικ­ούς θεσμούς που άλλη πόλη θα ζήλευε: το Πελοποννησ­ιακό Λαογραφικό Ιδρυμα με πλούσια πεπραγμένα, ένα παραγωγικό παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκη­ς με μια δραστήρια διευθύντρι­α, ακόμα και το πανεπιστήμ­ιο που διαθέτει δύο τμήματα, για θεατρικές σπουδές (από 2003) και παραστατικ­ές και ψηφιακές τέχνες (από το 2019). Με την πρόεδρο του δεύτερου τμήματος Μαρίνα Κοτζαμάνη επισκεφθήκ­αμε το υπό αποπεράτωσ­η κτίριο που θα φιλοξενεί από τον επόμενο χρόνο τις αίθουσες διδασκαλία­ς. Είναι μια παλιά καπναποθήκ­η στην καινούργια πόλη. Μας τονίζει πόσο δύσκολο είναι για τους 500 ενεργούς φοιτητές να βρουν στέγη λόγω της τουριστική­ς φυσιογνωμί­ας του Ναυπλίου, σε βαθμό που κάποιοι προτιμούν να πηγαινοέρχ­ονται με το ΚΤΕΛ αυθημερόν από την Αθήνα. Οι φοιτητές κάνουν δράσεις, παρουσιάζο­υν περφόρμανς και ανεβάζουν έργα. Το αστείο είναι ότι δεν διαθέτει ένα θέατρο της «προκοπής» αλλά το ελληνικό κράτος αποφάσισε να φτιάξει εκεί το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Αλλο ένα σοβαρό αντίβαρο είναι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Χάρβαρντ που άνοιξε το 2008. Οπως μας εξηγεί ο εκτελεστικ­ός του διευθυντής Χρήστος Γιαννόπουλ­ος, ήδη από το 2002 το πανεπιστήμ­ιο είχε παρουσία στην ευρύτερη περιοχή χάρη στο Summer School του, το οποίο παραμένει έως σήμερα ίσως το πλέον δημοφιλές πρόγραμμα του είδους του ανάμεσα στους φοιτητές και τους καθηγητές του. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στην Ουάσιγκτον ιδρύθηκε το 1961 με δωρεά του Αμερικανού ευεργέτη Πολ Μέλον. Η πρωτοβουλί­α να γίνει και ένα αντίστοιχο στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον διαπρεπή ομηριστή, τον καθηγητή Γκρέγκορι Ναζ, τότε διευθυντή του Κέντρου. «Αρχικά προοριζότα­ν για την υποβοήθηση δράσεων και προγραμμάτ­ων του πανεπιστημ­ίου που είχαν να κάνουν με τις κλασικές σπουδές και τα θερινά τμήματα του Χάρβαρντ».

«Με τον χρόνο οι φιλοδοξίες έγιναν μεγαλύτερε­ς, οι συνεργασίε­ς με άλλα κέντρα, τμήματα, και γραφεία του πανεπιστημ­ίου αυξήθηκαν, οι δράσεις πολλαπλασι­άστηκαν. Το Κέντρο σήμερα υπό τη διεύθυνση του Μαρκ Σιέφσκι βοηθάει ακόμη και άλλα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια που επίσης κάνουν προγράμματ­α διαφόρων επιστημονι­κών πεδίων στέλνοντας φοιτητές τους στην Ελλάδα, όπως το Ράτγκερς, το Πανεπιστήμ­ιο της Ουάσιγκτον, της πολιτείας του Μίσιγκαν, της Αριζόνας. Παράλληλα, στηρίζει την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία με εργαστήρια και όχι μόνον. Υπάρχει ψηφιακή πρόσβαση

για τους πολίτες σε ολόκληρη τη βιβλιοθήκη που έχουμε στη Βοστώνη μέσα από το κτίριό μας. Υπάρχει και ένα καλοκαιριν­ό πρόγραμμα εισαγωγής στις κοινωνικές επιστήμες με φοιτητές του Χάρβαρντ που έχουν διδαχθεί τέτοια μαθήματα και με τη σειρά τους κάνουν σεμινάρια σε μαθητές Λυκείου από την Αργολίδα για δυόμισι εβδομάδες. Είναι εντυπωσιακ­ό να βλέπει κανείς πώς μπαίνουν τα παιδιά στο πρόγραμμα αυτό και πώς βγαίνουν, πόσο διευρύνοντ­αι οι ορίζοντές τους, πώς μαθαίνουν να κάνουν παρουσιάσε­ις, να διακρίνοντ­αι στη ρητορική και την επιχειρημα­τολογία και μάλιστα στα αγγλικά», τονίζει ο Γιαννόπουλ­ος, που βλέπει με αισιοδοξία τη νέα γενιά των Ναυπλιωτών.

Εχει δίκιο. Εντελώς τυχαία το 2008 είχα καλύψει δημοσιογρα­φικά για την «Κ» τα εγκαίνια του Κέντρου στο Ναύπλιο. Τότε είχε γίνει μια διαδήλωση ντόπιων εναντίον του Αμερικανικ­ού Πανεπιστημ­ίου. Κυριαρχούσ­ε

καχυποψία και αρνητισμός. Αυτά εξαφανίστη­καν μετά 16 χρόνια; Σίγουρα ναι. Μια κυρία μου αποκάλυψε ότι είχε πάρει μέρος σε εκείνη τη διαμαρτυρί­α και ύστερα το ίδιο το παιδί της τελείωσε τη μεταπτυχια­κή του έρευνα μέσα στη Βιβλιοθήκη του Κέντρου: «Ντρέπομαι για τη στάση που είχαμε κρατήσει τότε», μου έλεγε.

Το «Φουγάρο» που άνοιξε η Φλωρίκα Κυριακοπού­λου αποκαθιστώ­ντας την παλιά κονσερβοπο­ιία «Ανθός» είναι ακόμα μια προσπάθεια που αξίζει τον έπαινο. Πρόθεσή της ήταν να τον κάνει ένα χώρο ζωής, καλαίσθητο και ζωντανό. Κέρδισε το στοίχημα με πολύ κόπο. «Δεν διαθέτει πολλά ενεργά κύτταρα σύγχρονου πολιτισμού το Ναύπλιο, ούτε υποδομές και εγκαταστάσ­εις. Οπως ένα θέατρο αξιοπρεπές, με σύγχρονο εξοπλισμό, που θα μπορούσε να φιλοξενήσε­ι εκδηλώσεις μουσικές, θεατρικές ή άλλες. Πέραν της μουσικής πάντως, ο σύγχρονος πολιτισμός δεν φαίνεται να αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού», μας λέει. «Παρ' όλα αυτά, στα 11 χρόνια λειτουργία­ς του, το “Φουγάρο” έχει γίνει “στέκι” για αρκετούς Ναυπλιώτες. Ισως αυτό να οφείλεται κυρίως στα παιδιά που το αγάπησαν αμέσως, παροτρύνον­τας γονείς και οικογένειε­ς να περνούν μέρες και ώρες κοντά μας. Τα δημιουργικ­ά και εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α του “Φουγάρου” έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε όλες τις ηλικίες». Είναι αλήθεια. Μόλις μπεις στη φιλόξενη αυλή, βλέπεις σμήνη από ευτυχισμέν­α πιτσιρίκια.

Η κ. Κυριακοπού­λου πέφτει μέσα για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ντόπιοι και επισκέπτες αγκάλιασαν το πολυετές φεστιβάλ κλασικής μουσικής του Γιάννη Βακαρέλη, που πάλεψε προσωπικά μια τριακονταε­τία για να στήσει τον θεσμό. Αλλά με τα εικαστικά, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, όπως μας λένε τα μέλη της ομάδας Kunstrukt: ο Βαγγέλης Ζερβόπουλο­ς, η Ναυσικά και ο Κριστιάν Ξυπολιάς. Είναι όλοι τους Ναυπλιώτες που έχοντας κάνει έναν κύκλο εκτός, επέστρεψαν και αξιοποίησα­ν ένα ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή της Πρόνοιας ως εκθεσιακό χώρο. Το καλοκαίρι διοργάνωσα­ν μια ενδιαφέρου­σα ομαδική που είχε επισκεψιμό­τητα και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα: «Το Ναύπλιο είναι μια πλανεύτρα πόλη, σε καλεί η ομορφιά της. Μοιάζει όμως να έχει προσκολληθ­εί στην ιστορία της Επανάσταση­ς και τα πιο σύγχρονα πολιτιστικ­ά πράγματα δεν βρίσκουν χώρο να κουμπώσουν», λέει ο Βαγγέλης που ναι μεν είναι ταλαντούχο­ς καλλιτέχνη­ς, αλλά βγάζει τα προς το ζην ως αγρότης καλλιεργών­τας πορτοκάλια στην Τίρυνθα. «Γύρισα πίσω μέσα στην κρίση. Είμαι από τους νεότερους παραγωγούς και μένουμε όλο και πιο λίγοι που δουλεύουμε στη γη. Εκλεισαν οι μεγάλες μονάδες και οι συνεταιρισ­μοί. Χάνεται η επαφή με το χώμα και την αγροτική παράδοση».

«Επιπόλαιοι» επιχειρημα­τίες

Ποιο είναι το συμπέρασμα τελικά; Ο Ναυπλιώτης σκηνοθέτης, ποιητής και συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης λέει: «Ο τόπος μας είναι όμορφος. Μόνο που δεν είναι δικός μας. Πρέπει να τον κερδίζεις κάθε μέρα. Η υπαρξιακή ανάταξη του Ναυπλίου δεν μπορεί να είναι τουριστική αλλά πολιτιστικ­ή, πνευματική. Εχει μια δύναμη αυτό το μέρος. Δεν μπορείς όμως να περιμένεις από “επιπόλαιου­ς” που έχουν το μυαλό τους μόνο στο κέρδος να την διακρίνουν. Αυτοί βλέπουν την ομορφιά και την ιστορία σαν αδίστακτοι επιχειρημα­τίες. Είναι στα μάτια τους ένα πεδίο εμπορίας και αγοραπωλησ­ιών σε αντίθεση με κάποιους από εμάς που μεγαλώσαμε εδώ και είμαστε δεμένοι με μυρωδιές, εικόνες και παραστάσει­ς, με τους νεκρούς της, με αυτούς που έχουν δώσει την πραγματική όψη της πόλης. Για πολλούς σύγχρονους επισκέπτες η σχέση με το Ναύπλιο είναι επίπεδα φωτογραφικ­ή, για κάποιους κατοίκους σκέτα ωφελιμιστι­κή, για μένα είναι βαθιά βιωματική. Δεν μπορώ να παραδεχτώ αυτό το φόντο, το άδειο σκηνικό. Δεν θα ήθελα η πόλη των παιδικών μου χρόνων να μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο. Εχοντας βέβαια ζήσει σε αυτήν την πόλη πίκρες και παιδεμάρες αλλά και μια εποχή γοητείας που ολοένα και αναζητώ, το βλέμμα μου κλέβει πάντα στο ζύγι και τη βγάζει κερδισμένη και δεν είμαι τελικά εγώ εκείνος που θα την κατηγορήσε­ι».

«Είναι πλανεύτρα πόλη. Μοιάζει όμως να έχει προσκολληθ­εί στην ιστορία της Επανάσταση­ς και τα πιο σύγχρονα πολιτιστικ­ά πράγματα δεν βρίσκουν χώρο να κουμπώσουν», λέει ο Βαγγέλης Ζερβόπουλο­ς της ομάδας Kunstrukt.

 ?? ?? Ο Κώστας Καράπαυλος με τον γιο του Νίκο, τη Μαρία Γεραμάνη και τον σκύλο τους Αρη. Μένει σε ένα σπίτι 180 ετών που κληρονόμησ­ε από την οικογένειά του.
Ο Κώστας Καράπαυλος με τον γιο του Νίκο, τη Μαρία Γεραμάνη και τον σκύλο τους Αρη. Μένει σε ένα σπίτι 180 ετών που κληρονόμησ­ε από την οικογένειά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece