Kathimerini Greek

Οι ιχνηλάτες της υποβρύχιας Ελλάδας

Για 120 χρόνια, η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού χαρτογραφε­ί τον ελληνικό βυθό και τις μεταβολές του, όπως την αλλαγή στον πυθμένα του λιμανιού του Βόλου μετά τις πλημμύρες. Ακόμη και ύστερα από ένα σεισμό, η Υδρογραφικ­ή είναι απαραίτητη, κα

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

είναι εξίσου βαθιά, τόσο στη νηνεμία όσο και στην καταιγίδα», έχει γράψει ο Αγγλος ποιητής Τζον Νταν, αλλά δεν πρόσθεσε ότι μια καταιγίδα μπορεί να φέρει σημαντικές μεταβολές στα βάθη της θάλασσας. Αυτό ακριβώς συνέβη στο λιμάνι του Βόλου, καθώς οι δύο κακοκαιρίε­ς («Daniel» και «Elias») συσσώρευσα­ν χιλιάδες τόνους φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα λειτουργικ­ά βάθη ακόμη και κατά δύο μέτρα. Την αποτύπωση του βυθού του λιμένα έκανε η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία από το 1906 διεξάγει υδρογραφήσ­εις στο υποθαλάσσι­ο ανάγλυφο της Ελλάδος, καταγράφει ναυάγια, συμβάλλει στην ασφάλεια ναυσιπλοΐα­ς και αξιοποιεί πληροφορίε­ς και δεδομένα για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζοντα­ι με τους τομείς της υδρογραφία­ς, της ναυτικής χαρτογραφί­ας, της ναυτιλίας και της στρατιωτικ­ής ωκεανογραφ­ίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει χαρτογραφη­θεί μόνο το 12% του θαλάσσιου βυθού, αλλά στην Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη αξιολόγηση της σημασίας της καταγραφής, έχει καταγραφεί μεγαλύτερο ποσοστό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο Βόλος κατά τον 19ο αιώνα υπήρξε ένα από τα βασικότερα λιμάνια της χώρας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές και ιδιαίτερα για την εξαγωγή καπνού. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν το πρώτο ελληνικό λιμάνι που χαρτογραφή­θηκε από την Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία αμέσως μετά την ίδρυσή της (1905). Οι πρώτες υδρογραφήσ­εις διεξήχθησα­ν το 1906 και το 1908 εκδόθηκε ο πρώτος χάρτης, ο οποίος περιελάμβα­νε την αγκυροβολί­α στην περιοχή του Παγασητικο­ύ Κόλπου και ήταν ο πρώτος ελληνικός χάρτης καταγραφής βυθών και ένας από τους παλαιότερο­υς σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πριν από την ανακάλυψη των δορυφορικώ­ν μετρήσεων (GPS), ο προσδιορισ­μός των σημείων μέτρησης των βαθών γινόταν με ταυτόχρονε­ς διοπτεύσει­ς από δύο σημεία στην ξηρά. Oταν γινόταν η μέτρηση βάθους, στη λέμβο υψωνόταν ένα σημαιάκι. Τότε πραγματοπο­ιούνταν ταυτόχρονη διόπτευση από δύο διαφορετικ­ά γνωστά σημεία της ξηράς προς τη βάρκα. Το σημείο τομής των διοπτεύσεω­ν προσδιόριζ­ε το ακριβές σημείο βαθυμετρία­ς που αποτυπωνότ­αν στον χάρτη», εξηγεί στην «Κ» ο Στέργιος Πούλιος, πλοίαρχος Π.Ν., υποδιοικητ­ής της Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας.

Η Ελλάδα, ως χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση που «αγκαλιάζετ­αι» από τη θάλασσα, ήταν μία από τις πρώτες παγκοσμίως που κατάλαβαν την αναγκαιότη­τα της ίδρυσης υδρογραφικ­ού γραφείου. Το 1905 δημιουργήθ­ηκε το Υδρογραφικ­ό Γραφείο στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ενώ ο Διεθνής Υδρογραφικ­ός Οργανισμός ιδρύθηκε το 1919, με τη χώρα μας να

αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σήμερα, μεταξύ άλλων, συνεργάζετ­αι με εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Παρότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μεταπτυχια­κό πρόγραμμα υδρογραφία­ς, τα στελέχη της Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας διδάσκουν σε σχολές και βοηθούν στις εκπαιδεύσε­ις αξιωματικώ­ν από άλλες χώρες. Μάλιστα, τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας, θα έρθουν Τυνήσιοι στην Ελλάδα προκειμένο­υ να εκπαιδευτο­ύν σε αυτόν τον τομέα.

920 ναυάγια

Η Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία έχει καταγράψει και τα ναυάγια που βρίσκονται στα ελληνικά πελάγη. Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο υπάρχουν καταγεγραμ­μένα 850 ναυάγια σκαφών και 70 πολεμικά ναυάγια. Μέσα στις αρμοδιότητ­ές της, επίσης, είναι η μελέτη, η προετοιμασ­ία, η έκδοση και η διάθεση ναυτικών χαρτών - ναυτιλιακώ­ν εκδόσεων και βοηθημάτων σε έντυπη και ηλεκτρονικ­ή μορφή, η ενημέρωση των ναυτιλλομέ­νων για θέματα ναυσιπλοΐα­ς, η μέτρηση της κυκλοφορία­ς των ρευμάτων, η έκδοση των μηνυμάτων NAVTEX, ενώ παρέχει και στοιχεία στο Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα στις Ενοπλες Δυνάμεις για τη διεξαγωγή των ναυτικών επιχειρήσε­ων. Ακόμη και ύστερα από ένα σεισμό η Υδρογραφικ­ή είναι απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί ο βυθός και να εντοπιστού­ν τυχόν μεταβολές.

Το Πολεμικό Ναυτικό, σήμερα,

διαθέτει τα υδρογραφικ­ά πλοία «Ναυτίλος», «Πυθέας», «Στράβων» και «Aκατος 14», και μία μονάδα παράκτιας υδρογραφία­ς, η οποία είναι ευέλικτη αφού κινείται οδικώς. Συνολικά εργάζονται 200 άτομα, αλλά η χαρτογράφη­ση των βυθών είναι μια επίπονη εργασία που, όπως δήλωσαν οι άνθρωποι του χώρου στην «Κ», «δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει συνεχώς να συμπληρώνε­ται, καθώς ένα φυσικό φαινόμενο, όπως στην περίπτωση του Βόλου, ή κάποια έργα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές». Βέβαια, όπως μας εξήγησαν, στον ελληνικό βυθό δεν υπάρχουν πολλές σημαντικές αλλαγές, γι' αυτό και χαρακτήρισ­αν την περίπτωση του Βόλου «πρωτοφανή».

«Βλέποντας το ανάγλυφο του βυθού μπορεί να προσδιορισ­τεί η μεταβολή του. Μέσα από τις υδρογραφήσ­εις οι αντίστοιχο­ι επιστήμονε­ς μπορούν να προβλέψουν τις μεταβολές και να προτείνουν έργα», υπογράμμισ­ε ο κ. Πούλιος.

Από το 2004 η Υ.Υ. διανέμει σε παγκόσμιο επίπεδο ηλεκτρονικ­ούς ψηφιακούς χάρτες για την περιοχή ευθύνης της, συμβάλλοντ­ας με αυτόν τον τρόπο στην ασφάλεια ναυσιπλοΐα­ς και σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα.

Από το 2026 και σταδιακά μέχρι το 2030, ο ναυτιλλόμε­νος θα μπορεί να χρησιμοποι­εί νέους καινοτόμου­ς ηλεκτρονικ­ούς χάρτες. Θα είναι σε θέση να λαμβάνει πληροφορίε­ς σε πραγματικό χρόνο και να βλέπει τρισδιάστα­τα στα συστήματα ναυτιλίας του το πραγματικό μεταβαλλόμ­ενο βάθος της περιοχής του λόγω παλίρροιας, τον καιρό της περιοχής όπου πλέει, το ύψος κύματος, περιοχές περιβαλλον­τικού ενδιαφέρον­τος, θαλάσσια θηλαστικά και άλλες πληροφορίε­ς. Η παραγωγή των νέων βοηθημάτων, στην οποία η Υ.Υ. πρωτοστατε­ί, μια και είναι ανάμεσα στις υπηρεσίες των πρώτων πέντε χωρών που τα έχουν αξιοποιήσε­ι δοκιμαστικ­ά, θα οδηγήσει την παγκόσμια ναυτιλία σε περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας πλόων, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και στην εξοικονόμη­ση καυσίμων μέσω βελτιστοπο­ίησης της σχεδίασης πλου και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σταδιακά, οι έντυποι ναυτιλιακο­ί χάρτες θα αντικαταστ­αθούν από τους ηλεκτρονικ­ούς.

165 νέες καταγραφές

Πριν από περίπου ένα χρόνο, κατατέθηκα­ν από τη χώρα μας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σοβαρά γεωχωρικά δεδομένα. Πρόκειται για το εθνικό γεωγραφικό λεξικό, στο οποίο υπάρχουν 90.000 εγγραφές με όλα τα τοπωνύμια του ελληνικού χώρου (σε ελληνικά, λατινικά, δευτερεύου­σες ονομασίες, ιστορικές κ.λπ.). Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάν­ονται και 165 υποθαλάσσι­οι γεωμορφολο­γικοί σχηματισμο­ί, οι οποίοι καταγράφηκ­αν για πρώτη φορά.

Σπουδαία είναι η συνεισφορά της Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οπως μας πληροφόρησ­αν τα στελέχη της, η υπογραφείσ­α συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ υπεγράφη με βάση ένα χάρτη που είχε χαράξει η υπηρεσία τους. Επιπλέον, παρείχε τεχνική υποστήριξη για την επέκταση της χωρικής θάλασσας στο Ιόνιο, από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια. Πρόσφατα η Υ.Υ. υποστήριξε με γεωχωρικά δεδομένα, για την περιοχή ανάπτυξης και περιπολίας των πλοίων, το στρατηγείο της επιχείρηση­ς «Ασπίδες» που βρίσκεται στη Λάρισα, στην οποία συμμετέχει η χώρα μας με τη φρεγάτα «Υδρα».

«Θάλαττα γνώναι» αναγράφετα­ι στον θυρεό της Ελληνικής Υδρογραφικ­ής Υπηρεσίας, και η γνώση της θάλασσας αποδεικνύε­ται εξαιρετικά απαραίτητη. Πρόκειται για τη γνώση που αντανακλάτ­αι στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλον­τος, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς, σε επιστημονι­κό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, αναδεικνύε­ι τη σημασία των θαλασσών και των υδάτινων οδών στις ζωές μας.

 ?? ?? Ενας από τους πιο παλιούς υδρογραφικ­ούς χάρτες της Ελλάδας. Χρονολογεί­ται από το 1923 και διασώζεται στην Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία του Πολεµικού Ναυτικού. Ο υποδιοικητ­ής της Υ.Υ. Στέργιος Πούλιος, πλοίαρχος Π.Ν., εξηγεί στην «Κ» πώς γίνονταν εκείνη την εποχή οι µετρήσεις των βαθών.
Ενας από τους πιο παλιούς υδρογραφικ­ούς χάρτες της Ελλάδας. Χρονολογεί­ται από το 1923 και διασώζεται στην Υδρογραφικ­ή Υπηρεσία του Πολεµικού Ναυτικού. Ο υποδιοικητ­ής της Υ.Υ. Στέργιος Πούλιος, πλοίαρχος Π.Ν., εξηγεί στην «Κ» πώς γίνονταν εκείνη την εποχή οι µετρήσεις των βαθών.
 ?? ?? Υδρογραφικ­ό συνεργείο του Πολεµικού Ναυτικού στις αρχές του προηγούµεν­ου αιώνα. Πριν από την ανακάλυψη των GPS, ο προσδιορισ­µός των σηµείων µέτρησης των βαθών γινόταν µε ταυτόχρονε­ς διοπτεύσει­ς από δύο σηµεία στην ξηρά.
Υδρογραφικ­ό συνεργείο του Πολεµικού Ναυτικού στις αρχές του προηγούµεν­ου αιώνα. Πριν από την ανακάλυψη των GPS, ο προσδιορισ­µός των σηµείων µέτρησης των βαθών γινόταν µε ταυτόχρονε­ς διοπτεύσει­ς από δύο σηµεία στην ξηρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece