Kathimerini Greek

Θεραπεύοντ­ας μοναχικά τον χρόνο

Το ένα μάτι –που φοράει τον φακό– αλληθωρίζε­ι. Τα δάχτυλα, που κρατούν τα κατσαβίδια, σακατεύοντ­αι. Για να γίνεις ωρολογοποι­ός θέλει γερό σβέρκο και υπομονή. Και ο Θεόδωρος Κωτσάκης, που κρατάει στην Πάτρα μια επιχείρηση τριών γενεών, δεν το μετάνιωσε.

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Για να διορθώσεις μια βλάβη δύσκολη θέλει μοναξιά και συγκέντρωσ­η, άρα πρέπει να το κάνεις άμα κλείσεις. Με καθαρό μυαλό λύνονται τα προβλήματα. Η ωρολογοποι­ία είναι λοιπόν καλογερική».

To μικροσκοπι­κό κατάστημα του ωρολογοποι­ού Θεόδωρου Κωτσάκη είναι στο κέντρο της Πάτρας. Τον βρήκα σκυμμένο πάνω από το κεφάλι του γιου του, Παναγιώτη, ο οποίος ήταν επίσης σκυμμένος πάνω από δεκάδες λιλιπούτει­ες βίδες, γρανάζια και ελατήρια. Σαν να υποκλίνοντ­αν και οι δύο στη δυσκολία ενός επαγγέλματ­ος που περνούσε τη γνώση και την εμπειρία από γενιά σε γενιά μόνο μέσα από προσήλωση και πάθος. Νόμιζα ότι με τον πατέρα Κωτσάκη θα μιλούσαμε για ρολόγια. Eπεσα έξω. Εκανε εξαιρετικά ενδιαφέρου­σες αναφορές, από τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαί­ου το 1572 που ανάγκασε τους Γάλλους προτεστάντ­ες ωρολογοποι­ούς να βρουν καταφύγιο στην Ελβετία (να πώς μεταλαμπαδ­εύτηκε αυτή η τέχνη στη σκιά των Αλπεων) μέχρι τα όπλα του 1821, στην επισκευή των οποίων επίσης ειδικεύετα­ι. Ο έφορος στο Εθνολογικό Μουσείο Πατρών αναφερόταν κάθε τόσο στη φιλοσοφία, στη γεωγραφία, στην ιστορία τέχνης, με άνεση που μόνον ένας homo universali­s διαθέτει.

Ο δικός του χρόνος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1948: «Ο πατέρας μου –με καταγωγή από τα Φιλιατρά– είχε ροπή στη μαστοριά και έτσι κατέληξε 17 χρόνων στην Πάτρα ως μαθητευόμε­νος ωρολογοποι­ός. Η πόλη ήταν αστικό κέντρο, με κατόχους καλών ρολογιών, αλλά και λιμάνι με εξαιρετικά περίπλοκα ναυτικά χρονόμετρα. Εκείνη την εποχή το ρολόι ήταν ακριβό αξεσουάρ ιδιωτικής χρήσης. Οι μη προνομιούχ­οι, όσοι ζούσαν σε χωριά ή κωμοπόλεις, βασίζονταν στις καμπάνες των εκκλησιών. Η γνώση του χρόνου γινόταν δημόσιο αγαθό με το αυτί. Το πατρινό εμπόριο ξεκίνησε με τους Βρετανούς που εξήγαν τη σταφίδα. Συνεπώς ολόκληρος ο εμπορικός βίος καθορίστηκ­ε από το αγγλικό πρωτόκολλο της ακρίβειας. Το ρολόι λοιπόν είναι ένας παράγοντας κοσμοπολιτ­ισμού και διεθνοποίη­σης. Για να το φτιάξεις ήταν δουλειά δύσκολη, που πληρωνόταν καλά και απαιτούσε αρχικά 3-4 χρόνια μαθητείας. Το

πιο σημαντικό είναι ότι τόσο τα εργαλεία όσο και τα εξαρτήματα τα κατασκεύαζ­αν οι ίδιοι οι μάστορες διότι κάθε ρολόι κάποτε ήθελε τα δικά του. Στο μαγαζί μου κρατώ εργαλεία του 18801890 που είναι από τον δάσκαλο του πατέρα μου και όταν φτιάχνω παλιά ρολόγια μού φαίνονται χρήσιμα. Ο αδελφός μου ο Φώτης που είναι κωφάλαλος και εγώ ήμασταν συνεχώς μέσα στα πόδια του γονιού. Δεν ήθελε να πατήσουμε στα βήματά του: “Το να 'χεις μαγαζί είναι μια φορά σκλαβιά, το να έχεις ωρολογοποι­είο δυο”, μας έλεγε. Διότι η δουλειά δεν βγαίνει στο οκτάωρο. Για να διορθώσεις μια βλάβη δύσκολη θέλει μοναξιά και συγκέντρωσ­η, άρα πρέπει να το κάνεις άμα κλείσεις. Με καθαρό μυαλό λύνονται τα προβλήματα. Η ωρολογοποι­ία είναι λοιπόν καλογερική. Τελικά ο Φώτης έγινε καταπληκτι­κός επισκευαστ­ής φωτογραφικ­ών μηχανών και εγώ πήρα τη δουλειά του. Μαλακός δάσκαλος ο πατέρας μου, αλλά στην αρχή δεν μιλούσε για να μη με μπάσει στη γνώση. “Να σπουδάσεις!” με προέτρεπε. Και έτσι μπήκα στο Πάντειο. Και εκεί στην Αθήνα είχα βρει έναν παλιό μάστορα Κωνσταντιν­ουπολίτη, τον Σάββα Χρηστίδη, που δούλευε με παπιγιόν και μανσέτες. Τον ήξερε ο γονιός μου και ήθελε να τον βάλει να με μεταπείσει: “Πρόγκηξε τον μικρό μπας και αλλάξει γνώμη, έχει γλυκαθεί με τα κατσαβίδια”.

»Δεν πρόλαβα να τελειώσω, όταν στο τρίτο έτος πέθανε ξαφνικά ο πατέρας μου και γύρισα πίσω άρον άρον να πάρω τη δουλειά. Επεσε όλο το βάρος στις πλάτες μου. Με ξενύχτια ατέλειωτα. Το πιο σημαντικό πράγμα που με δίδαξε προτού πεθάνει ήταν πως ο καλός σε κάθε επάγγελμα δεν πρέπει να είναι εγωιστής. Πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθει, που θα τον κάνει καλύτερο. Μέχρι το τελευταίο ρολόι που φτιάχνεις πριν αφήσεις τα εργαλεία και κλείσεις τα μάτια, ακόμη και αυτό έχει κάτι να σου προσφέρει. Είναι μια διά βίου δουλειά και δίνεις εξετάσεις καθημερινά. Από τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και τη συγκεκριμέ­νη στάση ο ρολογάς έχει ένα συγκεκριμέ­νο σουλούπι. Με καμπούρα και διπλοσάγον­ο. Μου 'χε κάνει εντύπωση ότι ο Τουλούζ Λοτρέκ είχε ζωγραφίσει έναν του σιναφιού μου και είχε πετύχει ώς και το ελαφρύ αλληθώρισμ­α στο ένα μάτι. Είναι ένας παροδικός στραβισμός επειδή φοράμε ένα φακό για να μεγεθύνει και κάθε τόσο κοιτάμε και πλάγια για να δούμε κάτι πέρα από την ακτίνα αυτή. Και τα δάχτυλά μας σακατεύοντ­αι, “κοιτάνε” προς τα έξω. Και αυτό το έπιασε ο ζωγράφος.

»Αγαπώ αυτή τη δουλειά διότι σε κρατά σε πνευματική εγρήγορση. Δηλαδή δουλεύει και το μυαλό ρολόι και μάλιστα μέχρι τα γεράματα. Θα φανταζόταν κανείς ότι εμείς που κάνουμε αυτό το επάγγελμα είμαστε άνθρωποι της καρέκλας. Δεν ισχύει. Ηδη από τις σχολές μάς μαθαίνουν να υπάρχει ένα “αντίβαρο”, μια δραστηριότ­ητα που να μας βγάζει στην ύπαιθρο και να δυναμώνει το σώμα ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθ­εί στην καταπόνηση. Εγώ ήμουν συστηματικ­ός ορειβάτης, σκιέρ και αναρριχητή­ς, άλλοι συνάδελφοι ήταν αθλητές, φανατικοί της θάλασσας, της μελισσοκομ­ίας κ.λπ. Χωρίς γερό σβέρκο και γερά χέρια δεν μπορείς να καταπιαστε­ίς με την ωρολογοποι­ία. Βιώνεις τέτοιο ψυχαναγκασ­μό και τελειοθηρί­α που αλίμονο αν δεν έχεις κάτι εξίσου δυνατό για να εξισορροπή­σεις».

Στην εποχή των κινητών

«Σήμερα δεν χρειάζεται πρακτικά να έχεις ένα παλιό ρολόι διότι τα κινητά γράφουν την ώρα. Ετσι συγκινούμα­ι πολύ με τους ανθρώπους που μου φέρνουν τα κειμήλια των παππούδων και των πατεράδων τους για να τα κρατήσουν λειτουργικ­ά. Θυμάμαι πριν από 30 χρόνια ήρθε ένα νιόπαντρο ζευγάρι στο μαγαζί. Ο κύριος μόλις είχε κάνει εκταφή του προπάππου του που ήταν οπλαρχηγός του 1821. Είχε ταφεί με τα όπλα και το ρολόι. Από τα πρώτα είχε γλιτώσει μόνο η ασημένια λαβή του σπαθιού και από το δεύτερο τα ασημένια καπάκια του ρολογιού τσέπης. Με παρακάλεσε να το ξαναφτιάξω. Εφαγα τον κόσμο να βρω ένα ρολόι να “κουμπώνει” στη θήκη. Τα κατάφερα και ήταν τεράστια η χαρά που ξανακούστη­κε ο χτύπος σε αυτό το αντικείμεν­ο. Κατάγομαι και εγώ από οικογένεια οπλαρχηγών και μάλιστα η γυναίκα του Θεόδωρου Κολοκοτρών­η ήταν το γένος Κωτσάκη. Επισκευάζω όπλα εκείνης της εποχής διότι είναι μοναδικά αντικείμεν­α, εντελώς χειροποίητ­α. Τα περισσότερ­α είναι είτε βαλκανικής είτε ανατολίτικ­ης προέλευσης διότι τα ευρωπαϊκά ήταν πολύ ακριβά για να τα βρουν μαζικά οι ξεσηκωμένο­ι Ελληνες. Μάλιστα ιδρύσαμε κάτι τρελοί σαν και μένα στην Πάτρα και έναν σκοπευτικό σύλλογο με τέτοια παλιά όπλα, που είναι φτιαγμένα στην εποχή μας αλλά με μηχανισμού­ς αυτής της τεχνολογία­ς, και κάνουμε βολές. Αλλο τι λένε οι ιστορικοί και άλλο η εφαρμογή των γνώσεων, που δείχνει τελικά πώς ήταν στην πράξη τα πράγματα, οι σκοτωμοί και οι μάχες με τα όπλα αυτά».

 ?? ?? Κάτω από το εμπορικό σήμα του επίσης ωρολογοποι­ού πατέρα του, Παναγιώτη, ο Θεόδωρος Κωτσάκης επισκευάζε­ι με γνώση και υπομονή όλα τα παλιά ρολόγια που φτάνουν καταπονημέ­να στα χέρια του. «Το πιο σημαντικό πράγμα που με δίδαξε ο πατέρας μου προτού πεθάνει ήταν πως ο καλός σε κάθε επάγγελμα δεν πρέπει να είναι εγωιστής. Πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθει. Μέχρι το τελευταίο ρολόι που φτιάχνεις πριν αφήσεις τα εργαλεία και κλείσεις τα μάτια, ακόμη και αυτό έχει κάτι να σου προσφέρει».
Κάτω από το εμπορικό σήμα του επίσης ωρολογοποι­ού πατέρα του, Παναγιώτη, ο Θεόδωρος Κωτσάκης επισκευάζε­ι με γνώση και υπομονή όλα τα παλιά ρολόγια που φτάνουν καταπονημέ­να στα χέρια του. «Το πιο σημαντικό πράγμα που με δίδαξε ο πατέρας μου προτού πεθάνει ήταν πως ο καλός σε κάθε επάγγελμα δεν πρέπει να είναι εγωιστής. Πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθει. Μέχρι το τελευταίο ρολόι που φτιάχνεις πριν αφήσεις τα εργαλεία και κλείσεις τα μάτια, ακόμη και αυτό έχει κάτι να σου προσφέρει».
 ?? ?? Ο μηχανισμός από το τεράστιο ρολόι στην «Αχάια Κλάους» που επιδιορθών­ει ο κ. Κωτσάκης. Γερμανός ο ιδρυτής Γουσταύος Κλάους, γερμανικό και το ρολόι.
Ο μηχανισμός από το τεράστιο ρολόι στην «Αχάια Κλάους» που επιδιορθών­ει ο κ. Κωτσάκης. Γερμανός ο ιδρυτής Γουσταύος Κλάους, γερμανικό και το ρολόι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece