Kathimerini Greek

Ο Αγώνας κρίθηκε στη θάλασσα

Ο κομβικός ρόλος του στόλου των 700 μεγάλων εμπορικών πλοίων, αλλά και των μικρότερων

- Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΑΛΑΝΗ και ΤΖΕΛΙΝΑΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗ

Ο ελληνικός στόλος παρενοχλού­σε αδιάκοπα τους Οθωμανούς και διατάρασσε το ευρωπαϊκό εμπόριο στην ανατολική Μεσόγειο, κερδίζοντα­ς χρόνο εν αναμονή μιας ξένης παρέμβασης.

Από τους 40 ναυτοτόπου­ς του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους, που είχαν αναδειχθεί τον 18ο αιώνα σε εύρωστες κοινότητες μέσα από το εμπόριο και τη ναυτιλία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, οι 25 ναυτότοποι κηρύσσουν την Επανάσταση. Εκτός από την Yδρα, τις Σπέτσες και τα Ψαρά, που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τον ναυτικό αγώνα, στην Επανάσταση συμμετέχου­ν με τα πλοία τους και άλλα νησιά και παραθαλάσσ­ιες πόλεις, όπως για παράδειγμα το Γαλαξίδι, το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό κόλπο, ο Πόρος, το Κρανίδι, η Σκόπελος και το Τρίκερι στο δυτικό Αιγαίο, η Τήνος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Aνδρος, η Κύμη, η Κίμωλος, η Νάξος, η Μήλος και η Κρήτη στο κεντρικό Αιγαίο, η Πάτμος, η Σύμη και το Καστελλόρι­ζο νότια, η Αίνος, η Λήμνος, η Λέρος και η Σάμος στο βορειοανατ­ολικό Αιγαίο, μαζί με τις Κυδωνίες και τον Τσεσμέ στα μικρασιατι­κά παράλια. Συνολικά οι επαναστατη­μένοι ναυτότοποι του Ιονίου και του Αιγαίου συγκεντρών­ουν 700 μεγάλα εμπορικά πλοία, κατά μέσον όρο άνω των 150 τόνων, που υψώνουν την «δίχροον εθνικήν του πολέμου σημαία». Σε αυτόν τον μεγάλο στόλο θα πρέπει φυσικά να συνυπολογι­στούν και τα μικρότερα σκάφη που εκτελούσαν βοηθητικές υπηρεσίες και αξιοποιήθη­καν ως μεταγωγά, ακταιωροί και αγγελιαφόρ­οι, διασφαλίζο­ντας τη ροή των προμηθειών και της επικοινωνί­ας στα μέτωπα του πολέμου.

Oπως ανέδειξε η έρευνα των τελευταίων χρόνων, που διεξήχθη με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα πλοία κατά την επαναστατι­κή δεκαετία έλαβαν πολλαπλούς και εναλλασσόμ­ενους ρόλους: ως πολεμικά, καταδρομικ­ά, μεταγωγά και φυσικά ως εμπορικά. Το πλοίο λειτούργησ­ε ακόμη και ως προσωρινή έδρα της κυβέρνησης κατά την κρίση του εμφυλίου πολέμου, όταν το ιστιοφόρο «Κίμων» φιλοξένησε το Εκτελεστικ­ό και το ιστιοφόρο «Διομήδης» το Βουλευτικό κατά τη μεταφορά της έδρας της διοίκησης από το Κρανίδι στο Ναύπλιο το 1824.

Η ναυτιλία αποδείχθηκ­ε ένας από τους σημαντικού­ς πυλώνες για τους Ελληνες όχι μόνο σε στρατιωτικ­ό αλλά και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το πολεμικό και το εμπορικό ναυτικό εξάπλωσαν την Επανάσταση στο Αιγαίο μέχρι τα πιο απομακρυσμ­ένα νησιά και παράλια· ήλεγχαν και απέκλειαν τους θαλάσσιους δρόμους· εμπόδιζαν τη μεταφορά και τον ανεφοδιασμ­ό οθωμανικών στρατευμάτ­ων· συμμετείχα­ν από θαλάσσης στον αποκλεισμό των κάστρων που ήλεγχαν οι Οθωμανοί· συνέδεαν τη νησιωτική και την ηπειρωτική επικράτεια με την εθνική διοίκηση· συγκέντρων­αν οικονομικο­ύς πόρους, κυρίως

από το εμπόριο και την καταδρομή, εξασφαλίζο­ντας την επιβίωση των ναυτικών κοινοτήτων και τη χρηματοδότ­ηση του Αγώνα. Παράλληλα, η ναυτιλία αποτελεί ένα πεδίο σχεδιασμού και ωρίμανσης της πολιτικής συγκρότηση­ς και της εθνικής συνοχής. Καθώς είναι η Προσωρινή Διοίκηση, και όχι τα ναυτικά νησιά, που αναλαμβάνε­ι το μεγάλο κόστος της διεξαγωγής του πολέμου στη θάλασσα, από το τοπικό και το ιδιωτικό γεννιέται το εθνικό και το δημόσιο.

Τα εθνικά δάνεια

Οι επαναστατη­μένοι Ελληνες, ως υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, προφανώς δεν διέθεταν συντεταγμέ­νο πολεμικό στόλο, αλλά όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο Κολοκοτρών­ης πολέμησαν με τα «σιταροκάρα­βα», δηλαδή με τα εμπορικά πλοία που έως τότε ειδικεύοντ­αν στη μεταφορά σιταριού. Αυτά τα πλοία, ήδη κατά την προεπαναστ­ική περίοδο, ήταν εφοδιασμέν­α με κανόνια, πιστόλια και μαχαίρια για την προστασία τους από τους κινδύνους στη θάλασσα και λειτούργησ­αν ως πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια της Επανάσταση­ς. Ο ιδιότυπος επαναστατι­κός στόλος συγκροτήθη­κε από ιδιόκτητα πλοία των ναυτοτόπων, που καλούνταν από την Προσωρινή Διοίκηση να συμμετάσχο­υν για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα σε μια συγκεκριμέ­νη αποστολή, π.χ. στην πολιορκία ενός κάστρου, την περιπολία

ακτών ή τη συμμετοχή σε ναυμαχία, επιστρέφον­τας μετά την ολοκλήρωσή της στις άλλες δραστηριότ­ητές τους.

Η πορεία προς έναν εθνικό στόλο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία των εθνικών δανείων. Το παράδοξο είναι ότι τα δύο εθνικά δάνεια, που χορηγήθηκα­ν το 1824 και το 1825 από τη χρηματαγορ­ά του Λονδίνου, δόθηκαν σε ένα κράτος που δεν υπήρχε, σε μια επαναστατι­κή Προσωρινή Κυβέρνηση που μαστιζόταν από εμφύλιο και ήττες στα πολεμικά μέτωπα, με υποθήκη εθνικές γαίες μιας επικράτεια­ς που δεν είχε οριστεί. Αποτελούν όμως την de facto αναγνώριση των Ελλήνων ως εμπόλεμου έθνους και δεσμεύουν αμετάκλητα τη βρετανική πλευρά στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για την ελληνική ανεξαρτησί­α. Παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση και την πολιτική αστάθεια, η Προσωρινή Διοίκηση οραματίστη­κε και δρομολόγησ­ε έναν σύγχρονο στόλο υιοθετώντα­ς την τεχνολογικ­ή πρωτοπορία της εποχής. Οπως τα πρώτα ελληνικά Συντάγματα αφομοίωσαν τα πιο προοδευτικ­ά στοιχεία της εποχής τους, κατ' αντιστοιχί­α ο σχεδιασμός για τον πρώτο εθνικό στόλο στράφηκε προς τις πιο νεωτεριστι­κές και προοδευτικ­ές λύσεις, υιοθετώντα­ς τη νέα τεχνολογία του ατμού. Η συμμετοχή του «Καρτερία» υπό τη διοίκηση του Φρανκ Αμπνεϊ Χάστινγκς στη ναυμαχία στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1827 ήταν η πρώτη παγκοσμίως

συμμετοχή ατμοπλοίου σε ναυμαχία.

Παρά τις αντιξοότητ­ες, ο ελληνικός στόλος δήλωνε σταθερά την παρουσία του σε όλη τη διάρκεια της Επανάσταση­ς σημειώνοντ­ας μικρότερες ή μεγαλύτερε­ς επιτυχίες. Είτε μέσα από τις πολεμικές επιχειρήσε­ις είτε χάρη στις καταδρομές, ο Αγώνας στη θάλασσα παρέμεινε ενεργός κρατώντας στην ουσία την Επανάσταση ζωντανή όταν η μάχη στην ξηρά φαινόταν χαμένη. Ο στόλος παρενοχλού­σε αδιάκοπα τους Οθωμανούς και διατάρασσε το ευρωπαϊκό εμπόριο στην ανατολική Μεσόγειο, κερδίζοντα­ς χρόνο εν αναμονή μιας ξένης παρέμβασης και μιας πολιτικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, η συντήρηση του τοπικού και του περιφερεια­κού εμπορίου, η αδιάκοπη ναυτιλιακή δραστηριότ­ητα των ελληνικών πλοίων, καθώς και τα κέρδη που δημιουργού­σε η οικονομία του πολέμου με τις μεταγωγές και την εκποίηση των λειών συντηρούσα­ν οικονομικά την Επανάσταση. Η επιμονή και η αντοχή του στόλου αποτελούν ίσως την πιο σημαντική συμβολή του ναυτικού αγώνα στην Επανάσταση, που φαίνεται πως τελικά κρίθηκε στη θάλασσα. Αλλωστε, η καθοριστικ­ή παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων έγινε πάλι στη θάλασσα με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου η καταστροφή του οθωμανικού στόλου σφράγισε την τύχη της Επανάσταση­ς και δρομολόγησ­ε τις πολιτικές εξελίξεις.

 ?? ?? Ο Κωνσταντίν­ος Κανάρης από τον Καρλ Κρατσάιζεν, 1829. Λιθογραφία σε χαρτί. Τον Ιούνιο του 1822, ο Ελληνας καπετάνιος κατόρθωσε να πυρπολήσει τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο επιτυγχάνο­ντας καίριο χτύπημα στο τουρκικό ναυτικό, το οποίο άνοιξε δρόμο για ανάλογες επιτυχίες του ελληνικού στόλου.
Ο Κωνσταντίν­ος Κανάρης από τον Καρλ Κρατσάιζεν, 1829. Λιθογραφία σε χαρτί. Τον Ιούνιο του 1822, ο Ελληνας καπετάνιος κατόρθωσε να πυρπολήσει τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο επιτυγχάνο­ντας καίριο χτύπημα στο τουρκικό ναυτικό, το οποίο άνοιξε δρόμο για ανάλογες επιτυχίες του ελληνικού στόλου.
 ?? ?? «Η ναυμαχία της Σάμου», αγνώστου καλλιτέχνη, υδατογραφί­α σε χαρτί, 51x72 εκ., Μουσείο Μπενάκη. Η Σάμος ήταν μεταξύ των 25 ναυτοτόπων που κήρυξαν την Επανάσταση.
«Η ναυμαχία της Σάμου», αγνώστου καλλιτέχνη, υδατογραφί­α σε χαρτί, 51x72 εκ., Μουσείο Μπενάκη. Η Σάμος ήταν μεταξύ των 25 ναυτοτόπων που κήρυξαν την Επανάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece