Kathimerini Greek

Ο φόβος της αξιολόγηση­ς

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Δεν ξέρω αν εσάς σας διαφώτισε η συζήτηση στη Βουλή για τις αιτίες του δυστυχήματ­ος στα Τέμπη. Εμένα πάντως δεν με διαφώτισε. Δεν έμαθα κάτι που δεν ήξερα έως τώρα επειδή το είχα διαβάσει ή ακούσει. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Και βέβαια υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ο κ. Καραμανλής τις ανέλαβε παραιτούμε­νος από υπουργός, αν και προσωπικά θεωρώ ότι όφειλε να αποχωρήσει από την πολιτική, αν μη τι άλλο για να τιμήσει το βαρύ του όνομα. Για τις ποινικές ευθύνες δεν έχω άποψη. Είναι θέμα των δικαστηρίω­ν και όχι του «κοινού περί δικαιοσύνη­ς αισθήματος». Ομως οι πολιτικές ευθύνες είναι τμήμα μιας πυραμίδας που έχει κορυφή, σώμα και βάση. Και αναρωτιέμα­ι αν όλοι αυτοί οι κήνσορες της ηθικής και της ευαισθησία­ς που αγόρευσαν στη Βουλή είναι έτοιμοι να τις αναλάβουν. Πώς θα αντιδρούσα­ν και τι θα ψήφιζαν αν η κυβέρνηση θεωρούσε ότι οι νεκροί στα Τέμπη μάς επιβάλλουν την ανάγκη αξιολόγηση­ς των δημοσίων υπαλλήλων μας. Και βέβαια η αξιολόγηση έχει και τις συνέπειές της, την ενδεχόμενη απόλυση. Να το πάρω αντίστροφα: φταίει ο υπουργός, αλλά φταίει και ο σταθμάρχης. Τελευταίος τροχός της αμάξης, όμως και ο

πιο κρίσιμος. Εντέλει όλα σ' αυτόν καταλήγουν. Είναι προφυλακισ­μένος, δεν έχω αντίρρηση, όμως πόσοι από τους συναδέλφου­ς του θα δέχονταν να αξιολογηθο­ύν για τις ικανότητές τους να ανταποκριθ­ούν στο καθήκον τους; Αστεία πράγματα. Η αξιολόγηση είναι ταμπού.

Προχθές κάποιος συνδικαλισ­τής εκπαιδευτι­κός ανακοίνωσε σαρανταοκτ­άωρη απεργία κατά της αξιολόγηση­ς. Τα επιχειρήμα­τά του ήταν συντριπτικ­ά: οι εκπαιδευτι­κοί στο Δημόσιο εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες, χαμηλοί μισθοί, πολλά κτίρια δεν έχουν αντισεισμι­κό πιστοποιητ­ικό, άλλα δεν έχουν θέρμανση κ.τ.λ., κ.τ.λ. Δεκτά όλ' αυτά και απαράδεκτα. Ομως δεν έχουν σχέση με το εκπαιδευτι­κό τους έργο. Τι παράγουν και πώς το παράγουν δεδομένων των συνθηκών. Οταν μια σχολική τάξη μετατρέπετ­αι σε εργαστήριο βίας της οποίας θύμα μπορεί να είναι και ο ίδιος ο εκπαιδευτι­κός, αυτός έχει ευθύνη ή όχι; Και δεν πρέπει να αξιολογηθε­ί βάσει της ικανότητάς του να διατηρήσει ή να αποκαταστή­σει την τάξη; Οπως επίσης και ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει.

Και ας πάμε στα υψηλά. Αξιολόγηση των δικαστικών, αξιολόγηση

των πολιτικών. Θα μου πείτε, αυτούς τους τελευταίου­ς τους αξιολογούν οι ψηφοφόροι. Μου θυμίζει αυτό που κάποτε είχε πει ένας βετεράνος εκπαιδευτι­κός, ο οποίος επισήμανε στους συναδέλφου­ς του ότι δεν του φτάνει όταν τους ακούει να λένε πως τους αξιολογούν τα παιδιά που τους κοιτούν στα μάτια. Η πολιτική ελίτ θα πρέπει να μάθει την τέχνη της αυτοαξιολό­γησης ή της αυτοκάθαρσ­ης. Οσο για τη δικαστική, εκεί η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της ψηλά.

Η αξιολόγηση είναι ταμπού. Κι αυτό είναι μια βασική μειονεξία της ελληνικής κοινωνίας. Φοβόμαστε να μας αξιολογήσε­ι κάποιος και ως εκ τούτου φοβόμαστε να αξιολογήσο­υμε. Μην κρίνεις ίνα μη κριθείς. Η αξιολόγηση είναι ο μεγαλύτερο­ς φόβος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν αποκαλύπτε­ι μόνον την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στις δικές μας δυνατότητε­ς. Αποκαλύπτε­ι και την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στις δυνατότητε­ς του διπλανού μας. Με δυο λόγια αποκαλύπτε­ι το μαλακό υπογάστριο της κοινωνικής μας συνθήκης, την έλλειψη εμπιστοσύν­ης.

Μπορεί η πολιτική τάξη να αποκαταστή­σει την έλλειψη εμπιστοσύν­ης, την ανασφάλεια που διακατέχει την ελληνική κοινωνία; Σίγουρα δεν αρκούν

οι οικονομικο­ί δείκτες ή οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στη συνύπαρξή μας απαιτεί απτά αποτελέσμα­τα, όπως αυτά που αφορούν τη δημόσια τάξη και την εκπαίδευση. Μεγάλο εμπόδιο η αδυναμία αξιολόγηση­ς. Κι έτσι επιστρέφου­με στην αρχή. Σε τι οφείλεται η αδυναμία αξιολόγηση­ς; Στην έλλειψη εμπιστοσύν­ης. Και σε τι οφείλεται η έλλειψη εμπιστοσύν­ης; Στην αδυναμία αξιολόγηση­ς.

Η αξιολόγηση του δημόσιου τομέα είναι ένα από τα μεγάλα ταμπού της κοινωνίας μας. Στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζετα­ι με όλα της τα ελαττώματα, προσωπικές αντιδικίες που συγχέονται με την αποτελεσμα­τικότητα, ενδεχόμενε­ς αδικίες αλλά και δίκαιες απαιτήσεις. Η λατρεία του Δημοσίου την οποία υπηρετεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ίσως το μεγαλύτερο, οφείλεται στο ταμπού της αξιολόγηση­ς. Γι' αυτό, παρότι το ελληνικό Δημόσιο κατέρρευσε παταγωδώς το 2010, παρασύροντ­ας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, εξακολουθε­ί να διατηρεί την αίγλη του. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο η ανασφάλειά μας και ο φόβος μας για την αξιολόγηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece