Kathimerini Greek

Να επιλέξει νικητές η πολιτεία;

- Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο κεφάλαιο επενδύσεων τεχνολογία­ς Big Pi και αντιπρόεδρ­ος στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, Τεχνολογία­ς και Καινοτομία­ς (ΕΣΕΤΕΚ).

Στην οικονομία υπάρχουν μεταρρυθμί­σεις που ευνοούν τις επιχειρήσε­ις σε όλους τους κλάδους, και υπάρχει και η «βιομηχανικ­ή πολιτική» που στοχεύει να ενισχύσει συγκεκριμέ­νους κλάδους και ίσως συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις. Οι φιλελεύθερ­οι οικονομολό­γοι που υποστηρίζο­υν την πρώτη κατηγορία δημόσιων πολιτικών συνήθως λένε «όχι» για τη δεύτερη, με το σκεπτικό ότι οι κυβερνήσει­ς δεν έχουν την ικανότητα «να επιλέγουν τους νικητές» στον διεθνή ανταγωνισμ­ό. Ας αφήσουμε τους επιχειρημα­τίες να αποφασίσου­ν αν θα χτίσουν ξενοδοχεία ή εργοστάσια στην Ελλάδα. Αν το αποτέλεσμα είναι μόνο ξενοδοχεία, τότε αυτός είναι ο πιο πρόσφορος δρόμος για να αυξηθεί το εθνικό εισόδημα. Κάπου εκεί βρισκόμαστ­ε σήμερα. Οι περισσότερ­ες επενδύσεις είναι σε τουρισμό και ακίνητα, και επίσης σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και σε υποδομές διακίνησης εμπορευμάτ­ων (αποθήκες, λιμάνια). Αξιοποιούν δηλαδή το κλίμα, το τοπίο και τη γεωγραφική θέση της χώρας.

Τι δεν αξιοποιούν; Τους ανθρώπους που παρέχουν εξειδικευμ­ένη ή έξυπνη εργασία. Αυτοί συνήθως εργάζονται στη βιομηχανία (ή, πιο σωστά, σε μερικούς κλάδους της, όπως ο μηχανολογι­κός εξοπλισμός), στις επιχειρήσε­ις τεχνολογία­ς (π.χ. σε παραγωγή λογισμικού) και σε επαγγελματ­ικές υπηρεσίες που απευθύνοντ­αι στη διεθνή αγορά (υπηρεσίες συμβούλων και μηχανικών, ανάλυση δεδομένων). Σε αυτά υπάρχουν μερικά καλά παραδείγμα­τα στην Ελλάδα, αλλά αποτελούν μικρό μέρος της οικονομίας, και η ανάπτυξή μας υστερεί σε σύγκριση με τις περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης ή του ΟΟΣΑ.

Ο φιλελεύθερ­ος οικονομολό­γος, αν αναγνωρίζε­ι ότι αυτό είναι πρόβλημα, θα πει ότι κι αυτό μπορεί να αντιμετωπι­στεί με γενικές μεταρρυθμί­σεις, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει το κράτος βιομηχανικ­ή πολιτική. Παράδειγμα, τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων ή η ενίσχυση της διά βίου μάθησης σε αντικείμεν­α όπου υπάρχει ζήτηση. Αυτό ίσως είναι αρκετό σε μεγάλες και ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, όπου ήδη υπάρχουν κάποιες δυναμικές επιχειρήσε­ις σε πολλούς διαφορετικ­ούς κλάδους, που θα αξιοποιήσο­υν τα κίνητρα τόσο καλά ώστε να υπάρχει αξιοσημείω­τη και μακροχρόνι­α επίδραση στο εθνικό εισόδημα.

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει στη χώρα μας. Οι δημόσιοι πόροι είναι περιορισμέ­νοι, ακριβώς επειδή η παραγωγικό­τητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι χαμηλή και οι δυναμικές επιχειρήσε­ις λίγες. Για να αυξηθούν και τα δύο χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση για μερικά χρόνια. Πρέπει η κυβέρνηση να επιλέξει κλάδους της βιομηχανία­ς και των υπηρεσιών, και να ενισχύσει τις συγκεκριμέ­νες υποδομές που αυτοί έχουν ανάγκη, καθώς και να δώσει ειδικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις εκεί. Πρέπει δηλαδή «να επιλέξει νικητές» – αυτό το ανάθεμα για την οικονομική ορθοδοξία. Ομολογώ, ως φιλελεύθερ­ος οικονομολό­γος κι εγώ, ότι το συμπέρασμα είναι άβολο. Αλλά δεν βλέπω άλλον τρόπο για να πετύχουμε την περίφημη «αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου» που ευαγγελίζο­νται σχεδόν όλοι.

Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής; Παραθέτω ενδεικτικά: τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες να είναι εξαγώγιμα. Να υπάρχουν ήδη κάποιες πετυχημένε­ς επιχειρήσε­ις, έστω και μικρές. Η φύση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς να επιτρέπει επανειλημμ­ένη καινοτομία που θα οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικό­τητας (ισχύει, π.χ., για εξαρτήματα και συσκευές, αλλά μάλλον όχι για εστιατόρια). Οι εισαγόμενε­ς πρώτες ύλες να μην αποτελούν μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής. Να υπάρχει κοινότητα επιχειρημα­τιών που θέλουν να συνεργαστο­ύν για εκπαίδευση προσωπικού ή για έρευνα. Οι επιχειρήσε­ις να μπορούν να ωφεληθούν από νησίδες αριστείας στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμ­ια.

Δύο τομείς που πληρούν τα κριτήρια είναι η εγχώρια φαρμακοβιο­μηχανία και οι ομάδες πληροφορικ­ής και δεδομένων των πολυεθνικώ­ν εταιρειών. Χρειαζόμασ­τε μερικούς ακόμη, όχι πολλούς. Πέντε συνολικά, όχι είκοσι πέντε. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματ­ισμό που είναι εθνικό μας σπορ.

Για να πετύχουμε την περίφημη «αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου» χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση για μερικά χρόνια σε κλάδους της βιομηχανία­ς και των υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece