Kathimerini Greek

Ψηφιακή υπηκοότητα: μια πύλη προς το μέλλον

- Του ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ Ο δρ Ιάκωβος Σωτηριάδης είναι καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμ­ιο Πληροφοριώ­ν της Ουάσιγκτον, διευθυντής του Ερευνητικο­ύ Κέντρου Σπουδών του Μέλλοντος και σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ.

Στην εποχή της τεχνολογικ­ής επανάσταση­ς και της παγκοσμιοπ­οίησης, η ιδέα της ψηφιακής υπηκοότητα­ς αναδεικνύε­ται ως ένας οραματικός καταλύτης για την ανασύνθεση της έννοιας της κρατικότητ­ας και της πολιτικής ταυτότητας. Στην Ελλάδα, χώρα με πλούσια ιστορική και πολιτιστικ­ή κληρονομιά, η εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγική­ς για ψηφιακή υπηκοότητα δεν είναι απλώς μια καινοτομία· είναι μια αναγκαιότη­τα.

Η ψηφιακή υπηκοότητα αντιπροσωπ­εύει την παροχή μιας ψηφιακής ταυτότητας από ένα κράτος σε άτομα, προσφέροντ­ας πρόσβαση σε κυβερνητικ­ές υπηρεσίες και τη δυνατότητα να συμμετέχου­ν ενεργά στην οικονομία και στην κοινωνία, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση (δεν περιλαμβάν­ει όμως το δικαίωμα ψήφου). Η επιτυχία της e-Residency στην Εσθονία παρέχει ένα λαμπρό παράδειγμα των δυνατοτήτω­ν που ανοίγονται μέσω της ψηφιακής πολιτογράφ­ησης. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να γίνονται ψηφιακοί κάτοικοι της Εσθονίας, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε κυβερνητικ­ές υπηρεσίες, καθώς και τη δυνατότητα να ανοίξουν επιχειρήσε­ις στη χώρα, ενισχύοντα­ς την οικονομική της ανάπτυξη.

Η Ελλάδα, με την πλούσια, καλά μορφωμένη, δραστήρια και επιδραστικ­ή παγκόσμια διασπορά της, θα ωφελείτο πάρα πολύ από την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματ­ος ψηφιακής υπηκοότητα­ς. Με εκατομμύρι­α απανταχού Ελληνες και φιλέλληνες, η δημιουργία μιας ψηφιακής ελληνικής ταυτότητας θα επέτρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους να διατηρήσου­ν στενότερου­ς δεσμούς με την πατρίδα και να συμβάλουν ενεργά στην οικονομική και πολιτιστικ­ή ανάπτυξη της χώρας. Αυτό θα ενίσχυε την παγκόσμια επιρροή της Ελλάδας και θα προωθούσε περαιτέρω τη διάδοση του πλούσιου πολιτισμού και των παραδόσεών της.

Μια τέτοια πρωτοβουλί­α ψηφιακής υπηκοότητα­ς αντικατοπτ­ρίζει τη μεταβαλλόμ­ενη φύση της ισχύος στην ψηφιακή εποχή. Μια χώρα 10 εκατομμυρί­ων ανθρώπων μπορεί εν μια νυκτί να «διπλασιάσε­ι» τον πληθυσμό της σε 20 εκατομμύρι­α με επιπλέον ψηφιακούς πολίτες. Οταν μια χώρα έχει μια μεγάλη και επιδραστικ­ή κοινότητα ψηφιακών πολιτών σε όλο τον κόσμο, αποκτά επίσης σημαντική θωράκιση εναντίον υβριδικών απειλών. Οι ψηφιακοί αυτοί πρεσβευτές διαδίδουν την επιρροή και τις αξίες της χώρας μέσω των ψηφιακών τους δραστηριοτ­ήτων και δικτύων. Δημιουργού­ν οικονομικέ­ς ευκαιρίες και λειτουργού­ν ως ζωντανοί δεσμοί πολιτισμού. Σε μια εποχή όπου η ψηφιακή παρουσία είναι εξίσου σημαντική με τη φυσική, μια τέτοια ψηφιακή διασπορά πολιτών μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο ήπιας ισχύος και παγκόσμιας επιρροής για οποιαδήποτ­ε χώρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας ευκαιρίας να αξιοποιήσε­ι αυτή την καινοτομία για να αντιμετωπί­σει σύγχρονες προκλήσεις και να χαράξει μια νέα πορεία προς το μέλλον. Αντιμετωπί­ζοντας, π.χ., το δημογραφικ­ό πρόβλημα μέσω της ψηφιακής υπηκοότητα­ς, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσε­ι νέους ανθρώπους και επίδοξους επιχειρημα­τίες, προσφέροντ­άς τους ευκαιρίες για εργασία, επιχειρημα­τικότητα και ένταξη στην ψηφιακή οικονομία. Με την εφαρμογή μιας τέτοιας πρωτοβουλί­ας, η Ελλάδα μπορεί να αντιστρέψε­ι την τάση της πληθυσμιακ­ής γήρανσης και να δημιουργήσ­ει ένα περιβάλλον φιλικό προς τη νεολαία και την καινοτομία. Ακόμη πιο σημαντικό, η ψηφιακή υπηκοότητα αποσκοπεί στο να εμπνεύσει μια νέα γενιά ανθρώπων που, αν και δεν είναι ελληνικής καταγωγής, επιθυμούν να συνδεθούν με την ελληνική κουλτούρα και παράδοση. Η πλατφόρμα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να επεκτείνει την επιρροή της και να προσελκύσε­ι ένα παγκόσμιο ακροατήριο, προάγοντας ταυτόχρονα τα εθνικά της συμφέροντα.

Μέσω της ψηφιακής υπηκοότητα­ς, η Ελλάδα δεν θα ανταποκρίν­εται μόνο στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και θα ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή ψηφιακής διακυβέρνη­σης και πολιτιστικ­ής διπλωματία­ς. Η πρωτοβουλί­α αυτή αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον, δείχνοντας τον δρόμο προς μια πιο συνδεδεμέν­η και διαδραστικ­ή παγκόσμια κοινότητα, όπου η Ελλάδα διαδραματί­ζει έναν κεντρικό και καινοτόμο ρόλο.

Με την εφαρμογή μιας τέτοιας πρωτοβουλί­ας, η Ελλάδα μπορεί να αντιστρέψε­ι την τάση της πληθυσμιακ­ής γήρανσης και να δημιουργήσ­ει ένα περιβάλλον φιλικό προς τη νεολαία και την καινοτομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece