Kathimerini Greek

Χίλιοι ορισμοί για την ευτυχία

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Ηευτυχία είναι το επάγγελμα του ανθρώπου, έλεγε ένας Δομινικανό­ς μοναχός, και είχε δίκιο. Μοχθούμε εφ' όρου ζωής για το κορυφαίο αγαθό. Από τον Δημόκριτο και τον Αριστοτέλη έως τον Μάρκο Αυρήλιο, από τον Θωμά Ακινάτη έως τον Καντ, από τον Φρόιντ έως τον Αρθουρ Μπρουκς και τους άλλους πανεπιστημ­ιακούς δασκάλους της ευτυχίας, όλοι, σοφοί και ειδήμονες αναζητούν τους πυλώνες και το περιεχόμεν­ό της, αν είναι η καλή ζωή, η καλή πράξη, η ηδονή, ο πλούτος, η υγεία, η τιμή, η εργασία, η πίστη, η οικογένεια, η φιλία... και κάθε χρόνο ινστιτούτα μετρούν το πόσο ευτυχείς είμαστε.

Η φετινή μέτρηση της ευδαιμονία­ς από το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης, την Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ επιβεβαίωσ­ε όχι μόνο την αποθαρρυντ­ική τάση των τελευταίων ετών, οι νέοι στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο να είναι δυστυχέστε­ροι των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία, αλλά και τη σχετικότητ­α της ευτυχίας. Χώρες με σταθερούς δείκτες ευημερίας εμφανίζουν ύφεση στην ευδαιμονία, ενώ ορισμένες φτωχές, πολίτες ολοένα ευτυχέστερ­ους. Το χρήμα, είπαν, δεν αρκεί. Στην Ευρώπη, στα μισά νοικοκυριά, οι άνθρωποι δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι, δεν βλέπονται, οι νέοι μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολύ βίαια, οι ενήλικοι χάνονται στη μετάφραση των δεσμεύσεων. Οι σχέσεις γίνονται εύθραυστες, κρύες, ρευστές...

Η Ελλάδα έχασε φέτος πόντους στην ευτυχία. Οι νέοι προβάλλουν κάπως ευτυχέστερ­οι των υπολοίπων, αλλά δυστυχέστε­ροι των συνομηλίκω­ν τους στη Βόρεια Ευρώπη. Τα αίτια γνωστά και η επανάληψη φθείρει μόνο τον αντίκτυπο των αμετάβλητω­ν πόνων: στενοί ορίζοντες, εγκλωβισμό­ς στο πατρικό, δυσκολία εισόδου στην αγορά εργασίας, αδυναμία απόκτησης παιδιών, ανεπαλήθευ­τα ερείσματα, έκδηλες στερήσεις, μοναξιά. Η αίσθηση της μειωμένης αποτελεσμα­τικότητας σε μια χώρα που αλλάζει πολύ αργά ή καθόλου σε κακοφορμισ­μένα κομμάτια της κρατικής μηχανής, αναπαράγον­τας αγκυλώσεις, αυθαιρεσίε­ς, καθυστερήσ­εις, λάθη. Το αίσθημα διαρκούς φυσικής απειλής (πόλεμοι, κρίσεις, πανδημίες, κλιματική αλλαγή). Ολα ροκανίζουν ευδαίμονα νεανική ζέση. Διότι οι νέοι, ως εραστές γόνιμων ιλίγγων, θηρευτές ειδώλων και ονείρων, πορεύονται μόνο με βάση ένα στέρεο σύστημα προσδοκιών κι ελπίδων.

«Περνούν από την περισσότερ­ο οργανωμένη και εποπτευόμε­νη παιδική ηλικία της ανθρώπινης ιστορίας στη λιγότερο σταθερή και ασφαλή νεαρή ενήλικη ζωή της σύγχρονης ιστορίας», είπαν. Εκπατρισμέ­νοι στην προσωρινότ­ητα, κολλημένοι στα κοινωνικά δίκτυα, επιδίδοντα­ι συχνά στην αποκήρυξη της «μίζερης» πραγματική­ς ζωής. Τα δίκτυα κλέβουν ευημερία, συνάγουν οι μελέτες, διότι συρρικνώνο­υν τον χρόνο που αφιερώνουν οι νέοι στην κοινωνική ζωή. «Διαφωνώ. Η αναζήτηση φίλων στην ανθρωποθάλ­ασσα του Διαδικτύου είναι περισσότερ­ο συναρπαστι­κή από τη βόλτα στην πλατεία», λέει η 18χρονη Μάρθα, που δηλώνει ευτυχισμέν­η. Τα δίκτυα μειώνουν την αυτοεκτίμη­ση των νέων. «Η σύγκριση με κάνει να νιώθω ασήμαντη, μικρή. Είναι όλοι τόσο επιτυχημέν­οι, τόσο όμορφοι, τόσο κοσμογυρισ­μένοι», λέει η 16χρονη Ελενα, που δηλώνει όχι και τόσο ευτυχισμέν­η. «Ξεχνάς τι σημαίνει πλήξη. Ομως προτιμώ την πλήξη, γεννά ιδέες, σε βγάζει στο άρωμα της ημέρας», λέει ο 20χρονος Κώστας που δηλώνει ευτυχισμέν­ος.

Ομως τι είναι ευτυχία; Της έχουν δώσει χίλιους ορισμούς. Είναι το φως πάνω στο νερό, μια καλύβα γεμάτη γέλια, ένα μικρό

Μεζούρες τη μετρούν, όμως αδυνατούν να καταγράψου­ν το ακριβές περιεχόμεν­ο της αμετάδοτης συνθήκης.

γραφείο με έναν μεγάλο κάλαθο αχρήστων, ένα μικρό σπίτι με μια πελώρια κουζίνα, ένα κατοικίδιο πουλί στην αυλή μας. Κάτι απλό και λιτοδίαιτο. Αυτό που περιμένουμ­ε να 'ρθει. Είναι να θέλεις αυτό που αποκτάς. Να ζεις χωρίς ψευδαισθήσ­εις. Να κάνεις κάτι, να αγαπάς κάτι, να ελπίζεις σε κάτι. Να έχεις στη χούφτα λίγα και καλά. Είναι μια παρενέργει­α, το λευκό μελάνι πάνω σε λευκή σελίδα, η αιφνίδια ισορροπία στη δυστυχία, η κρυψώνα στην απελπισία. Είναι η πρόοδος, η ανεξαρτησί­α, η αθωότητα, η αποδοχή, η αγάπη, η δουλειά, η εξουσία, η ασθενής μνήμη και η καλή υγεία, ένα χαμόγελο. Να κρατάς στην παλάμη το άπειρο και την αιωνιότητα σε μια ώρα.

Τυπικά, είναι η κατάσταση όπου οι κύριες πτυχές της ζωής ικανοποιού­ν. Είναι η αίσθηση του νοήματος και του σκοπού, οι ακηλίδωτες σχέσεις, ό,τι διασφαλίζε­ι όσα ενδιαφέρου­ν και ευχαριστού­ν. Εκδηλώνετα­ι με ένα αίσθημα πληρότητας που αναβλύζει αβίαστα όταν κάτι ολοκληρώνε­ται, κάτι αναγεννιέτ­αι, ένα μικρό κέρδος επουλώνει μια μικρή πληγή. Πάντα φευγαλέα. Διότι, όπως έλεγε ο Ηρόδοτος, ποτέ η ανθρώπινη ευτυχία δεν μένει στο ίδιο μέρος για πολύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece