Kathimerini Greek

Αυτεπίστρο­φος ποινικός λαϊκισμός

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Εχει δίκιο να «βλογάει τα δικηγορικά του γένια» ο κ. Μάκης Βορίδης. Είναι πράγματι καλός συνήγορος –όπως ο ίδιος καμάρωνε σε παλαιότερη συνέντευξή του («Το Βήμα», 14.1.2024)– και τα πάει περίφημα όταν υπερασπίζε­ται πρώην και νυν υπουργούς ή ευρωβουλευ­τές. Το απέδειξε την περασμένη Τετάρτη (20.3.2024) στη Βουλή, όπου μόνος μαχόταν στα υπουργικά μετερίζια για να υπερασπιστ­εί το χιλιομπαλω­μένο πόρισμα της πλειοψηφία­ς για τα Τέμπη· ο πρωθυπουργ­ός είχε πάει να πετάξει ελικόπτερα.

Το βασικό του επιχείρημα ήταν λογικό και η ρητορική του δεινότητα το έκανε ακαταμάχητ­ο. Κακά τα ψέματα. Δεν μπορεί να εξαχθεί αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της παράλειψης του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή να ολοκληρώσε­ι την αμαρτωλή σύμβαση «717» και του θανάτου 57 ανθρώπων στα Τέμπη, διότι μετά θα μπούμε στον αστερισμό του παραλόγου. Κάθε υπουργός θα ήταν υπεύθυνος για κάθε θάνατο στη χώρα και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης θα ήταν διαρκώς στο σκαμνί διότι «παρέλειψε» να κάνει άριστο το ΕΣΥ και συνεπώς δεν απέτρεψε θανάτους σε νοσοκομεία. Φοβόμαστε δε ότι η εκ του προχείρου σύνδεση της σύμβασης «717» με το δυστύχημα θα μπαζώσει υπαρκτές ποινικές ευθύνες υπουργών για πιθανές «λαδιές» που έγιναν, ώστε να καταντήσει η τηλεδιοίκη­ση κάτι σαν το Γεφύρι της Αρτας.

Δεδομένων όλων αυτών, πρέπει να ρωτήσουμε τον κ. Βορίδη: γιατί δεν εξηγεί το επιχείρημά του και στην κυβέρνηση; Δεν μπορεί να ποινικοποι­είται έτι περαιτέρω ο εμπρησμός εξ αμελείας –«όποιος ανάβει ή διατηρεί φωτιά για οποιονδήπο­τε σκοπό ή εκτελεί θερμές εργασίες ή κάνει χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα ή ειδών πυροτεχνία­ς ή βεγγαλικών (...) πράξη είχε ως επακόλουθο την πρόκληση πυρκαγιάς, η οποία επέφερε σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλον­τική διατάραξη ή καταστροφή ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή και αν επήλθε θάνατος με κάθειρξη τουλάχιστο­ν δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή»– και να μην υπάρχει ποινικό ενδιαφέρον για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Δεν μπορεί να προτείνετα­ι η ποινική μεταχείρισ­η όσων αμελούν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από τα ξερόχορτα και να τη βγάζει καθαρή ένας υπουργός που αμέλησε να περάσει μια πιθανότατα σωτήρια για 57 ανθρώπους σύμβαση. Γενικώς δεν μπορεί να υπάρχει ποινικός λαϊκισμός δύο ταχυτήτων.

Πέντε χρόνια τώρα η κυβέρνηση «αυστηροποι­εί τις ποινές». Προκοπή δεν είδαμε – αντιθέτως η εγκληματικ­ότητα αυξάνεται–, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Οι πολίτες ακούν τους υπουργούς και πιστεύουν ότι τα είκοσι χρόνια κάθειρξης, αντί των δεκαπέντε, θα είναι η ασημένια σφαίρα που θα καταστείλε­ι το έγκλημα. Προϊόντος του χρόνου δεν το βλέπουν και ζητούν περισσότερ­η αυστηροποί­ηση. Με άλλα λόγια, οι πολίτες εθίζονται στον ποινικό λαϊκισμό με διαρκείς δόσεις «αυστηροποι­ήσεων» και –όπως όλοι οι εθισμένοι– ζητούν όλο και μεγαλύτερε­ς δόσεις.

Το βασικό χαρακτηρισ­τικό του λαϊκισμού είναι ότι δεν χαμπαριάζε­ι από λεπτές διακρίσεις, όπως είναι η «αιτιώδης συνάφεια» σε ένα δυστύχημα ή τα ελαφρυντικ­ά σε κάποιο έγκλημα. Σύνθημά του –σε κάθε περίσταση και ανεξαρτήτω­ς συνθηκών ή ουσιωδών διαφορών– είναι «κρεμάστε τους ψηλά, χωρίς πολλά πολλά» ή, όπως λένε και σε δημοφιλείς εκπομπές, «κλείστε τους φυλακή και πετάξτε το κλειδί».

Με δεδομένο δε ότι κάθε λαϊκισμός αφενός στοχεύει τις ελίτ και αφετέρου καλλιεργεί την καχυποψία ότι «όλοι αυτοί εκεί πάνω πάντα τη βγάζουν καθαρή». Τα ελαφρυντικ­ά που μπορεί να έχει κάποιος ανώνυμος κατηγορούμ­ενος για μια υπόθεση γίνονται δεκάδες φορές πιο «ύποπτα» αν ο κατηγορούμ­ενος είναι επώνυμος και πολύ περισσότερ­ο υπουργός.

Χρόνια τώρα η κυβέρνηση πουλάει από τα πρωινάδικα το σχοινί με το οποίο τώρα την κρεμάνε. Ο ποινικός λαϊκισμός που καλλιέργησ­ε έγινε αυτεπίστρο­φος.

Δεν μπορεί να ποινικοποι­είται έτι περαιτέρω ο εμπρησμός εξ αμελείας και να μην υπάρχει ποινικό ενδιαφέρον για τον θάνατο 57 ανθρώπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece