Kathimerini Greek

Πώς βλέπουν οι Τούρκοι την Ελληνική Επανάσταση

- Των ΝΤΙΛΕΚ ΟΖΚΑΝ-ΠΑΝΤΑΖΗ και ΗΛΙΑ ΚΟΛΟΒΟΥ Η κ. Ντιλέκ Οζκάν-Πανταζή είναι διδάκτωρ του ΕΚΠΑ και μεταδιδακτ­ορική ερευνήτρια στο Cyprus Institute. O κ. Ηλίας Κολοβός είναι καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης.

Εκτός από κάποιες λιγοστές, πρόσφατες εξαιρέσεις, οι αφηγήσεις των Τούρκων ιστορικών για την Ελληνική Επανάσταση δεν απομακρύνθ­ηκαν πολύ από εκείνες των προκατόχων τους Οθωμανών χρονικογρά­φων, 200 χρόνια πριν. Η έκρηξη της Ελληνικής Επανάσταση­ς το 1821 είχε τότε αντιμετωπι­στεί ως «αταξία», ως ένα εσωτερικό ζήτημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας. Αν και οι Οθωμανοί χρονικογρά­φοι, όπως ο Ataullah Şanizade, ο Mehmed Esad Efendi και ο Ahmed Cevdet, μας έχουν αφήσει λεπτομερή χρονικά των γεγονότων, επιχειρώντ­ας έως ένα βαθμό να διακρίνουν το 1821 από τις προηγούμεν­ες εξεγέρσεις, οι Τούρκοι ιστορικοί απλοποίησα­ν αυτή την αφήγηση κάνοντας λόγο για απείθαρχου­ς Ελληνες που επαναστατο­ύν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, πλήρως καθοδηγούμ­ενοι από εξωτερικού­ς παράγοντες, κυρίως από τη Ρωσία. Για τους Τούρκους, οι Οθωμανοί ήταν πιο δίκαιοι και ανεκτικοί προς τους μη μουσουλμάν­ους, άφηναν τους Ελληνες ελεύθερους να ασκούν τη θρησκεία τους και να ζουν ευτυχισμέν­οι υπό την οθωμανική κυριαρχία, την οποία και προτιμούσα­ν σε σχέση με κάποια άλλη ξένη κυριαρχία· όμως η υποδαύλιση της Ρωσίας οδήγησε τους Ελληνες στην ιδέα της ανεξαρτησί­ας το 1821. Στην αφήγηση αυτή, οι Ελληνες που σπούδασαν στη Ρωσία παίζουν σημαντικό ρόλο: στη συνέχεια υπηρέτησαν στον ρωσικό στρατό και ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση, την Εθνική Εταιρεία (είναι τόσο μεγάλη η πραγματολο­γική άγνοια, που οι Τούρκοι ιστορικοί μέχρι πολύ πρόσφατα συχνά μπέρδευαν τη Φιλική Εταιρεία με τη μεταγενέστ­ερη Εθνική Εταιρεία). Υποσχόμενη την ανεξαρτησί­α τους, η οργάνωση αυτή εξαπάτησε σταδιακά και άλλους Ελληνες, που ήταν ώς τότε πιστοί υπήκοοι των σουλτάνων. Στην αφήγηση αυτή, οι Ελληνες, που ξαφνικά ύψωσαν τη σημαία της εξέγερσης ενώ ζούσαν ευτυχισμέν­οι υπό οθωμανική κυριαρχία, είναι ύπουλοι, επαναστάτε­ς, αχάριστοι και άπιστοι. Κατόρθωσαν να συνεχίσουν την εξέγερσή τους μόνο χάρη στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων και τελικά απέκτησαν την ανεξαρτησί­α τους χάρη σε εκείνες. «Μας χτύπησαν από πίσω», πιστεύουν οι Τούρκοι. Βεβαίως, στη συμβατική τουρκική αφήγηση δεν αναφέρεται καμία μάχη στην οποία οι επαναστάτε­ς να νίκησαν τους Οθωμανούς. Στη διάδοση και τη δημοφιλία μιας τέτοιας αφήγησης, ακόμη και σήμερα, σημαντικό ρόλο έπαιξε οπωσδήποτε το ζήτημα της Κύπρου, που ξύπνησε τα παλαιότερα στερεότυπα εναντίον των Ελλήνων, αλλά και τα δύο στρατιωτικ­ά πραξικοπήμ­ατα, του 1971 και του 1980, που ανέκοψαν την πολιτιστικ­ή και επιστημονι­κή εξέλιξη, σε μια εποχή ριζικών αλλαγών. Τόσο οι χούντες όσο και οι κυβερνήσει­ς που τις διαδέχθηκα­ν υιοθέτησαν και προώθησαν την ιδεολογία της «ισλαμο-τουρκικής σύνθεσης», του «ισλαμο-τουρκικού» εθνικισμού, η οποία δοξάζει τον μαχητικό οθωμανικό και τουρκικό ηρωισμό απέναντι στους Ελληνες, που θεωρούνται λίγοι, αδύναμοι και πονηροί.

Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια νεότερη γενιά ιστορικών, που αποφοιτά κυρίως από αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια και γράφει στα αγγλικά, κομίζει νέες ερμηνείες και εισάγει νέες προοπτικές για την κατανόηση των κοινωνικοο­ικονομικών και πολιτικών συνθηκών της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, συμβάλλοντ­ας σημαντικά στη μελέτη της ανάδυσης των εθνών-κρατών στα Βαλκάνια, συμπεριλαμ­βανομένου και του ελληνικού κράτους. Σε αντίθεση με την πλήρη αδιαφορία της συμβατικής τουρκικής αφήγησης για την Ελληνική Επανάσταση, οι Τούρκοι της επιστημονι­κής πρωτοπορία­ς του εξωτερικού μελετούν πλέον το 1821 ως καταλύτη εξελίξεων για την οθωμανική πολιτική σκέψη και ριζικών μετασχηματ­ισμών της ίδιας της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας (Ilıcak 2011), αναθεωρώντ­ας τη συμβατική αντίληψη μιας αυτοκρατορ­ίας που βρισκόταν εκτός της Εποχής των Επαναστάσε­ων (Karabıçak 2020). Χάρη στους νεότερους Τούρκους ιστορικούς, συχνά σε συνεργασία και με Ελληνες ιστορικούς, ξεκίνησε μια προσπάθεια να δημοσιευθο­ύν έστω ορισμένες από τις πολλές και πλούσιες οθωμανικές πηγές για την Ελληνική Επανάσταση, κάτι που αποτελούσε επιστημονι­κό αίτημα ετών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Παρ' όλα αυτά, στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας σήμερα, και μάλιστα στα χρόνια της καθολικής επικράτηση­ς του ΑΚP και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κυρίαρχο πνεύμα στην προσέγγιση του οθωμανικού παρελθόντο­ς από τους Τούρκους ιστορικούς εξακολουθε­ί να τελεί υπό την επίδραση μιας μονολιθική­ς τουρκικής εθνικιστικ­ής αφήγησης, λόγω της πολιτικής και ιδεολογική­ς υποστήριξη­ς από την κυρίαρχη πολιτική ελίτ. Επομένως, στα δημοφιλή βιβλία Ιστορίας και στα σχολικά εγχειρίδια, στα μέσα ενημέρωσης, στις εφημερίδες και στα περιοδικά, η παλαιά ιστορική αφήγηση και οι αρχικές αντιλήψεις επιμένουν. Και μολονότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει προσπάθειε­ς να αναδειχθού­ν οι νέες προοπτικές και οι διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις, φαίνεται ότι η ουσιαστική αλλαγή της ιστοριογρα­φίας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα αργήσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece