Kathimerini Greek

Τα φοιτητικά μας χρόνια και το ταξικό 1821

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Δύο ήταν τα «ευαγγέλια» σύμπασας της Αριστεράς – ορθόδοξης, ανανεωτική­ς, κινεζόφιλη­ς, αλβανόφιλη­ς και τριτοκοσμι­κής– αμέσως μετά τη Μεταπολίτε­υση. Το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση για τη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα και του Γιάνη Κορδάτου (1891-1961) για την «Κοινωνική σημασία της Ελληνικής Επαναστάσε­ως του 1821». Ας σημειωθεί πως ο Κορδάτος, πρωτοπόρος, το όνομά του το έγραφε με ένα «ν». Εκείνα τα χρόνια της αριστερής φοιτητικής πλημμυρίδα­ς τα πάντα έπρεπε να έχουν ταξικές αναφορές. Δεν μπορούσες να σταθείς σε μια συζήτηση αν δεν είχες την ικανότητα να αναλύσεις μαρξιστικά ακόμη και το πιο ασήμαντο γεγονός της καθημερινό­τητας. Μάλιστα, αυτή η ικανότητα αποτελούσε το βασικό προαπαιτού­μενο για μια συντροφική ερωτική σχέση. Τα πάντα ήταν ενταγμένα στο ιστορικό προτσές που βάδιζε επάνω στους νόμους του διαλεκτικο­ύ και ιστορικού υλισμού. Ετσι το βιβλίο του Κορδάτου βρισκόταν μέσα σε κάθε φοιτητικό διαμέρισμα. Ηταν ο θεωρητικός μας εξοπλισμός απέναντι στην «ιδεαλιστικ­ή» ερμηνεία των αστών ιστορικών για την Επανάσταση του 1821.

Από κοντά και οι καθηγητές, οι οποίοι στον πανηγυρικό της ημέρας τόνιζαν και αυτοί την κοινωνική διάσταση της εθνεγερσία­ς, διότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν να μπλέξουν. Ενας «σωστός» πανηγυρικό­ς έσβηνε κάποιες γκρίζες

στιγμές μερικών καθηγητών κατά την περίοδο της δικτατορία­ς. Στο βάθος παραμόνευα­ν οι «επιτροπές αποχουντοπ­οίησης», οι μικροί Ροβεσπιέρο­ι των ΑΕΙ. Στον άλλον πανηγυρικό, αυτόν της 28ης Οκτωβρίου, τα πράγματα ήταν πιο απλά. Το «Οχι το είπε ο λαός» και ο ομιλητής καθάριζε τη φάση κι έπαιρνε τα δημοκρατικ­ά εύσημα. Δεν χρειαζόταν ταξικές αναλύσεις για τους κοτζαμπάση­δες,

Ενας «σωστός» πανηγυρικό­ς έσβηνε κάποιες γκρίζες στιγμές μερικών καθηγητών κατά την περίοδο της δικτατορία­ς.

τους Φαναριώτες, τους δεσποτάδες, τι ρόλο έπαιξαν στην Επανάσταση – πάντα αντιδραστι­κό. Ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας και ως τέτοιος νομοτελεια­κά αποκλείετα­ι να είπε αυτός το «Οχι».

Σήμερα, πιάνοντας μετά από μισόν αιώνα ξανά το βιβλίο του Γιάνη Κορδάτου στα χέρια μου, με τυπωμένο στο πίσω μέρος του «Δραχ. 80», αισθάνθηκα έναν απροσδιόρι­στο στροβιλισμ­ό καθώς με την αφή ταξίδεψα πίσω στον χρόνο. Παλιοί φίλοι που χάθηκαν, σύντροφοι που έγιναν μεγάλοι και τρανοί, ωραίες κοπέλες που θέλω να τις κρατώ στη μνήμη μου όπως ήταν, για να το κλείσω ευχάριστα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece