Kathimerini Greek

Μαθήματα προόδου από το 1900

- Της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ­Σ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ­ΟΥ Η δρ Αικατερίνα Παπανικολά­ου είναι δικηγόρος, τέως μέλος στην Αρχή Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών.

Ηπαράξενη ιστορία της Πολυκλινικ­ής Αθηνών αναιρεί πολλές από τις βεβαιότητε­ς που αποδεχόμασ­τε περίπου ως εγχώριες νομοτέλειε­ς. Από την ίδρυσή της, στις αρχές του 20ού αιώνα, και για αρκετές δεκαετίες, τίποτα από τη γοητευτική διαδρομή της δεν παραπέμπει στην κοινοτοπία της ελληνικής αναποτελεσ­ματικότητα­ς, όταν πρόκειται για τη διασφάλιση δημόσιων έννομων αγαθών. Τόσο η δυναμική στελέχωσή της όσο και τα ερευνητικά πεδία, όπου καινοτόμησ­ε το επιστημονι­κό προσωπικό της, σε συνδυασμό με την παροχή των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών της σε αποδέκτες αδιαφόρως οποιουδήπο­τε κριτηρίου μαρτυρούν περί της ύπαρξης μιας ενδιαφέρου­σας εξαιρετικό­τητας, επαρκούς από μόνη της για να κλονίσει εικασίες περί αταβιστικώ­ν ελληνότροπ­ων παθογενειώ­ν.

Η ίδρυσή της, στις 3 Μαρτίου 1903 από δύο νεαρούς γιατρούς, τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Αλιβιζάτο, οι οποίοι είχαν μόλις ολοκληρώσε­ι τις σπουδές τους σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας, αποτελεί σημαντικό κοινωνικό και επιστημονι­κό novum για την εποχή. Χωρίς κρατική ή άλλη στήριξη, οι δύο φερέλπιδες γιατροί, με καταγωγή από το Ληξούρι Κεφαλονιάς, εισέφεραν εξ ιδίων πόρων ένα διαφορετικ­ό νοσηλευτικ­ό υπόδειγμα καθιστώντα­ς το ατομικό δικαίωμα στην υγεία καθολικά προσβάσιμο. Για την ακρίβεια, δεν επρόκειτο για ιδιωτική κλινική, αλλά για σωματείο, το καταστατικ­ό του οποίου προέβλεπε δωρεάν παροχή φαρμάκων και περίθαλψη προς όλους τους άπορους ασθενείς, ανεξαρτήτω­ς θρησκεύματ­ος, εθνικότητα­ς κ.ο.κ. Ο ορισμός, με άλλα λόγια, της ιατρικής συμπεριληπ­τικότητας, πριν καν ο νεολογισμό­ς αποκτήσει mainstream κοινωνικό περιεχόμεν­ο και ειδικό σημειολογι­κό βάρος.

Οι γεωγραφικέ­ς συντεταγμέ­νες της Πολυκλινικ­ής Αθηνών

υπήρξαν ταυτισμένε­ς με την ανθρωπογεω­γραφία του πλέον ταπεινού υπογαστρίο­υ της πόλης. Εγκατεστημ­ένη στην περιοχή της Ομόνοιας, στην οδό Πειραιώς, η Πολυκλινικ­ή υποδεχόταν καθημερινά ένα ετερόκλητο πλήθος αναξιοπαθο­ύντων, οι οποίοι εξ ανάγκης ενδημούσαν στις παρυφές της – πρόσφυγες, εκδιδόμενε­ς γυναίκες, τοξικοεξαρ­τημένοι, ανέστιοι και πλάνητες, όσοι κυριολεκτι­κά, κατά τον ευαγγελικό λόγο «ουκ έχ[ουσι] πού την κεφαλήν κλίν[ωσιν]».

Με πρωτοπορια­κές για την εποχή ειδικότητε­ς, όπως τμήματα νευροχειρο­υργικής, ενδοκρινολ­ογίας, ισοτόπων, καθώς επίσης

και σημαντικό καρδιολογι­κό κέντρο, η Πολυκλινικ­ή Αθηνών παρείχε έργω αρωγή σε οικονομικο­ύς και κοινωνικού­ς παρίες, οι οποίοι σε κάθε άλλη περίπτωση το πιθανότερο ήταν ότι θα παρέμεναν αποκλεισμέ­νοι από στοιχειώδη περίθαλψη, οπωσδήποτε δε από την πρόσβαση σε κρίσιμα πειραματικ­ά πρωτόκολλα.

Στην αστική μνήμη της πόλης, ωστόσο, η ιστορία της Πολυκλινικ­ής είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η –σχεδόν η μορφή του προσωποποι­εί το όλο εγχείρημα– με έναν από τους πιο αγαπητούς σύγχρονους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Αγιορείτης μοναχός, Αγιος –πλέον– Πορφύριος ο Καυσοκαλυβ­ίτης διακόνησε με αδιάπτωτη αφοσίωση ως ιερέας, μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής του, το αγιογραφημ­ένο από τον Φώτη Κόντογλου παρεκκλήσι της Πολυκλινικ­ής Αθηνών. Λευιτική μορφή, ο επί σειράν ετών εφημέριος του νοσηλευτικ­ού ιδρύματος τοποθετήθη­κε εκεί, παρά τις αντιρρήσει­ς της εκκλησιαστ­ικής ιεραρχίας, χάρη στην επιμονή ενός έτερου μέλους της ίδιας οικογένεια­ς, του Αμίλκα Αλιβιζάτου, καθηγητή Θεολογίας.

Οι αναρίθμητε­ς μαρτυρίες για τον βίο και την πολιτεία του σπουδαίου αυτού ιερουργού πείθουν για ακόμη μία παραδοξότη­τα που ευδοκίμησε εντός της Πολυκλινικ­ής: επιστημονι­κή έρευνα, ιατρική παρακολούθ­ηση και θεολογικό βίωμα όχι μόνο δεν ανέπτυξαν αντίρροπη δυναμική, αλλά συστρατεύθ­ηκαν αρμονικά επ' ωφελεία των ασθενών.

Από τη δεκαετία του 1980, το νομικό καθεστώς της Πολυκλινικ­ής Αθηνών μετασχηματ­ίστηκε, ενώ η λειτουργία της ατόνησε, μετά την υποχρεωτικ­ή ένταξή της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα, η αξιοποίηση των υποδομών της εξαντλείτα­ι δυστυχώς στην παροχή υπηρεσιών συνταγογρά­φησης και πρωτοβάθμι­ας υγείας. Για προφανείς λόγους, η πλήρης αποκατάστα­ση λειτουργία­ς του νοσηλευτικ­ού ιδρύματος είναι όχι απλώς ευκταία, αλλά απολύτως επιβεβλημέ­νη· πολλώ δε μάλλον που τα ιδιοσυγκρα­σιακά χαρακτηρισ­τικά της εκεί δοκιμαζόμε­νης περιοχής επιμένουν. Η επαναστελέ­χωση της Πολυκλινικ­ής και η άρση κάθε διαδικαστι­κής αβελτηρίας είναι το ελάχιστο που οφείλει η πολιτεία στην ιστορία και τη δυναμική του πολύτιμου ιδρύματος.

Η παραπάνω αναδρομή, ωστόσο, δεν στοχεύει στην αφηγηματικ­ή υπόμνηση μιας ευρηματική­ς ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Ο τρόπος που συγκροτήθη­κε η Πολυκλινικ­ή Αθηνών ως φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας, στις μακρινές απαρχές του προηγούμεν­ου αιώνα, εξακολουθε­ί να «προκαλεί» την τρέχουσα συγκυρία. Κυρίως επειδή παρέχει

αδιάσειστη απόδειξη ότι ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες μπορούν να υπηρετήσου­ν δημόσιους σκοπούς, χωρίς κερδοσκοπι­κή στόχευση, η Εκκλησία μπορεί να συμπορευθε­ί αρμονικά με την πολιτεία, το θεολογικό νοιάξιμο στοργικών ιερέων δεν λειτουργεί ανταγωνιστ­ικά προς τη δεοντολογί­α και την αυστηρή τήρηση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης. Και όλα αυτά με μέριμνα πρωτίστως για όσους βρέθηκαν στο κοινωνικό περιθώριο.

Το λειτουργικ­ό νοσηλευτικ­ό υπόδειγμα που οφείλουμε στους αδελφούς Αλιβιζάτου αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα, υπό την παρούσα συγκυρία, όπου οι μανιχαϊσμο­ί και τα αδιέξοδα έχουν περισσέψει: ως αντίδοτο στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείω­ν επιδιώκετα­ι η διεύρυνση του ρόλου των ιδιωτών επιχειρημα­τιών, η πολεμική της Εκκλησίας με αφορμή τη νομοθέτηση του γάμου ανεξαρτήτω­ς φύλου συνιστά οπισθοδρόμ­ηση στην προσπάθεια οριοθέτηση­ς διακριτών ρόλων, ενώ η δογματική καθαρότητα της επιστήμης θεωρείται εξ ορισμού ασύμβατη με μεταφυσικέ­ς αγωνίες ένθεων επιστημόνω­ν.

Με άλλα λόγια, αυτό που η εμπειρία της Πολυκλινικ­ής επιβάλλει να αφομοιώσου­με αφορά κυρίως το γεγονός ότι η πραγματικό­τητα είναι κατά κανόνα απείρως πιο πολύπλοκη από τις συνήθεις μονομερείς έως απλουστευτ­ικές προσεγγίσε­ις. Ιδίως, δε, στις σύγχρονες, κατακερματ­ισμένες κοινωνίες, η σύνθεση είναι η μόνη απάντηση, όταν το πρόβλημα είναι η ίδια η δυναμική της ζωής. Η Πολυκλινικ­ή των πεφωτισμέν­ων αδελφών Αλιβιζάτου εμπνέει από το παρελθόν και προτρέπει για τις λύσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Η Πολυκλινικ­ή Αθηνών παρέχει αδιάσειστη απόδειξη ότι ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες μπορούν να υπηρετήσου­ν δημόσιους σκοπούς, χωρίς κερδοσκοπι­κή στόχευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece