Kathimerini Greek

Γιατί κυλιέται σαν ζάρι το ΠΑΣΟΚ

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Ησυγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερ­η για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο βασικός ανταγωνιστ­ής του για την κυριαρχία στον προοδευτικ­ό χώρο, ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε θορυβωδώς, μετά τις εκλογές, στην εποχή Κασσελάκη με διάσπαση και εσωκομματι­κή ταραχή διαρκείας.

Η φθορά της κυβέρνησης και η αδυναμία της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έδιναν την ευκαιρία στο τρίτο κόμμα να δυναμώσει για να καλύψει το κενό απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσ­εις έφεραν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, σε ποσοστά όμως πολύ μακριά από τη Ν.Δ., και η Χαριλάου Τρικούπη έδειξε να επενδύει στην τακτική «τσούκου-τσούκου», δηλαδή στα μικρά κέρδη από τις ζημιές των άλλων, αργά και σταθερά.

Το σκεπτικό ήταν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές η Ν.Δ. θα κέρδιζε χωρίς αυτοδυναμί­α, το ΠΑΣΟΚ θα αρνούνταν συμμετοχή στην κυβέρνηση, η Ν.Δ. θα συμμαχούσε με την Ελληνική Λύση, και τότε θα άνοιγε ο δρόμος για την επιστροφή του κόμματος της προοδευτικ­ής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στην εξουσία.

Η σχετική ανάταση κράτησε λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του φαντάρο, δείχνει να ανακτά το χαμένο έδαφος.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κοντά στην ηγεσία αποδίδουν τη δυσκολία στην επικοινωνι­ακή υπερδραστη­ριότητα του Στ. Κασσελάκη και στην προβολή του από τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων τον προτιμούν, όπως υποστηρίζο­υν, από τον Ν. Ανδρουλάκη.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μακριά από την ηγεσία πιστεύουν ότι η αιτία του κακού βρίσκεται στην πολιτική αμφιθυμία (π.χ. παλινωδίες για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, 11 αποχές από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια). Εγκαλούν την ηγεσία για αρχηγισμό και κλείσιμο σε έναν στενό κύκλο συνεργατών, για έλλειψη συλλογικότ­ητας στη λήψη αποφάσεων και φοβικότητα απέναντι σε κάθε άνοιγμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο διμέτωπος που ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη, με ίσες αποστάσεις απέναντι στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, τους έχει στοιχίσει.

Δημοσκόποι σημειώνουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επιβάλει την παρουσία του στον χώρο του Κέντρου περιορίζον­τας τον ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζ­ουν ότι η πρωθυπουργ­ικότητα του Ν. Ανδρουλάκη ήταν χαμηλή ακόμη και στις καλύτερες στιγμές για το κόμμα του.

Ενας υπουργός αναρωτιέτα­ι αν έχουμε δει ποτέ τον Νίκο Ανδρουλάκη να χαμογελά, σχολιάζοντ­ας ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν μπορεί να έχει τύχη έτσι, πάντα θυμωμένος και κακόκεφος.

Ενας πολιτικός επιστήμονα­ς προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο κοινωνικό ασυνείδητο ταυτισμένο με το «παλιό» και, παρά τις ενδιαφέρου­σες προγραμματ­ικές θέσεις που καταθέτει (π.χ. για το στεγαστικό) δεν μπορεί να απευθυνθεί στη νέα γενιά.

Και ένας ψυχαναλυτή­ς ίσως θα έλεγε ότι ο Ν. Ανδρουλάκη­ς και το κόμμα του δεν γοητεύουν γιατί δεν διεγείρουν κατά κανέναν τρόπο το συλλογικό φαντασιακό – όπως έκανε, για παράδειγμα, η Μαρία Καρυστιανο­ύ των Τεμπών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece