Kathimerini Greek

Πώς θα αντιδράσει το βαθύ κράτος της Ρωσίας

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ο Μάνος Καραγιάννη­ς είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και Reader in Internatio­nal Security στο King's College London.

Η τρομοκρατί­α επίθεση στο συναυλιακό χώρο που βρίσκεται στο προάστιο Κρασνογκόρ­σκ της Μόσχας μπορεί να αποδειχθεί ένα γεγονός καταλυτική­ς σημασίας για την πορεία της χώρας. Λίγες μέρες μετά την αμφιλεγόμε­νη επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν, το ρωσικό βαθύ κράτος απέτυχε οικτρά να αποτρέψει μια επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίoν πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσα­ς. Σε μια χώρα που βασικά κυβερνάται από τους λεγόμενους siloviki, δηλαδή τους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών, των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, οι αντιτρομοκ­ρατικές δυνάμεις έκαναν τουλάχιστο­ν μια ώρα να εισέλθουν στο συγκρότημα. Δυστυχώς ήταν ήδη αργά για δεκάδες αθώους ανθρώπους.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της τρομοκρατί­ας. Η επίθεση Τσετσένων στο θέατρο Ντουμπρόβκ­α της Μόσχας, τον Οκτώβριο του 2002, κατέληξε στον θάνατο 170 πολιτών. Τον Σεπτέμβριο του 2004, η κατάληψη του σχολείου του Μπεσλάν, πάλι από Τσετσένους τρομοκράτε­ς, οδήγησε στη σφαγή εκατοντάδω­ν μαθητών.

Eκτοτε, έχουν γίνει και άλλες μικρότερης εμβέλειας επιθέσεις σε ρωσικές πόλεις. Ωστόσο, το καθεστώς Πούτιν αντιδρά κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο: Mαζικές συλλήψεις πολιτών και μεταναστών μουσουλμαν­ικού θρησκεύματ­ος, αυστηροποί­ηση της αντιτρομοκ­ρατικής νομοθεσίας και ενίσχυση των κατασταλτι­κών μηχανισμών του κράτους.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσμα­τα, αυτή τη φορά διαφαίνετα­ι μια προσπάθεια εργαλειοπο­ίησης της τρομοκρατί­ας για εξωτερικού­ς σκοπούς. Οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχ­ων αρχίζουν να στοχοποιού­ν την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την επίθεση. Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (η περιοχή δηλαδή που ιστορικά περιλαμβάν­ει

το Αφγανιστάν, ένα τμήμα του Ιράν και το νότιο κομμάτι της Κεντρικής Ασίας) έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά το Κρεμλίνο σίγουρα θα βρει κάποιο τρόπο τελικά να εμπλέξει το Κίεβο.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να συσπειρώσε­ι την κοινωνία γύρω από τη ρωσική ηγεσία, αποσπώντας περισσότερ­η συναίνεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια κομβική στιγμή για το μέλλον της Ρωσίας.

 ?? ?? Σκηνή από βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters και εικονίζει ενόπλους να πυροβολούν μέσα στο Crocus City Hall.
Σκηνή από βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters και εικονίζει ενόπλους να πυροβολούν μέσα στο Crocus City Hall.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece