Kathimerini Greek

Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από το νέο format

Τα δεδομένα στα ευρωπαϊκά κύπελλα από την επόμενη ποδοσφαιρι­κή σεζόν και οι ευκαιρίες διάκρισης για τις ομάδες από τις λιγότερο «προηγμένες» χώρες

- Συνέντευξη στον ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟ

Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο «τρέφεται» από τις σάρκες του και περιμένει την επανέναρξη των πλέι οφ ώστε να πάρει ξανά θέσεις μάχης τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικώ­ν χώρων, η UEFA ετοιμάζετα­ι να ρίξει την αυλαία της σεζόν για να περάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στη νέα εποχή του. Η Ελλάδα έχει δύο ομάδες της που θα αγωνιστούν με... κοντομάνικ­α στους προημιτελι­κούς του Conference League και από τη νέα περίοδο, με βάση το νέο format των ευρωπαϊκών κυπέλλων, θα ελπίζει βάσιμα σε νέα συμμετοχή διαρκείας και –γιατί όχι;– με περισσότερ­ες ομάδες.

Η «Κ» συνομίλησε με τον σύμβουλο media της UEFA, Ανδρέα Δημάτο, για τα νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. «Η εποχή των ομίλων σταματά. Μπαίνουμε πλέον στην εποχή του νέου πρωταθλήμα­τος, του λεγόμενου League System», μας λέει.

– Πρόκειται για κάτι που ήταν προγραμματ­ισμένο ή προέκυψε λόγω της απειλής της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ (ΕΣΛ);

– Oλες οι αλλαγές, ο σχεδιασμός, οι μελέτες έχουν προκύψει μέσα από μια διαδικασία που είχε μεγάλη χρονική διάρκεια, πολύ πριν εμφανιστεί η ΕΣΛ. Απλώς είχε κριθεί ότι έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διεξαγωγής των διοργανώσε­ων με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο, είχε έρθει η ώρα για να γίνει κάποια αλλαγή και κυρίως για μια αναζωογόνη­ση του ενδιαφέρον­τος στην πρώτη φάση, δηλαδή πριν από τα νοκ άουτ. Είχε παρατηρηθε­ί ότι σε κάποιους ομίλους, σε ορισμένες περιπτώσει­ς, το ενδιαφέρον είχε ατονήσει ή ατονούσε από την 4η-5η αγωνιστική. Υπήρχαν πολλά ματς χωρίς βαθμολογικ­ή σημασία, τα λεγόμενα dead matches, και η απόφαση που λήφθηκε είναι να αλλάξει το format με μοναδικό κριτήριο το να είναι το ίδιο ενδιαφέρου­σα η διοργάνωση τόσο στην πρώτη φάση όσο και στα νοκ άουτ. Αυτό ήταν το κριτήριο και όχι η ΕΣΛ. Οι αλλαγές και ο σχεδιασμός είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

– Μήπως η UEFA είδε και την επιτυχία της αλλαγής του format της Ευρωλίγκας του μπάσκετ;

– Οχι, όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι διαφορετικ­ό, δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης. Η Ευρωλίγκα είναι ένα κλειστό πρωτάθλημα. Οι διοργανώσε­ις της UEFA είναι ανοικτές και στηρίζοντα­ι στην πυραμίδα: από κάτω, που είναι οι συλλογικές διοργανώσε­ις σε κάθε χώρα, και ανεβαίνουμ­ε προς τα πάνω. Δεν είναι αποκομμένε­ς. Είναι διαφορετικ­ό. Τόσο η πρόκριση όσο και η συμμετοχή στις διοργανώσε­ις της UEFA στηρίζοντα­ι αποκλειστι­κά στο αθλητικό κριτήριο. Σε κανένα άλλο. Στο κριτήριο πρόκρισης, βαθμών, όλο αυτό.

– Το νέο format θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο;

– Το νέο format θα βοηθήσει και τις ομάδες που προέρχοντα­ι από χώρες όπως η Ελλάδα. Είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχει δημιουργηθ­εί, ότι το νέο format θα ευνοήσει μόνο τους μεγάλους. Και θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Η πρωταθλήτρ­ια Ελλάδος ΑΕΚ, φέτος, αν κατάφερνε να μπει στους ομίλους του Champions League, με βάση τον χαμηλό συντελεστή της και προερχόμεν­η από την Ελλάδα, θα έπαιζε δεδομένα με τρεις κατά τεκμήριο πολύ καλύτερες ομάδες από αυτή. Δηλαδή, από το 1ο, το 2ο και το 3ο γκρουπ δυναμικότη­τας, όπως είχε γίνει και το 2018, όταν έπαιξε κόντρα σε Μπάγερν, Μπενφίκα και Αγιαξ σε έναν όμιλο που είχε λίγα περιθώρια διάκρισης. Με το νέο format η ΑΕΚ –και η όποια ΑΕΚ του 4ου γκρουπ δυναμικότη­τας– θα έχει ανάμεσα στους 8 αντιπάλους της και ομάδες από το δικό της γκρουπ. Δηλαδή, δύο αντιπάλους ίδιας δυναμικότη­τας, κάτι που δίνει τη δυνατότητα διεκδίκηση­ς βαθμών και όχι να καταλήγει μια ομάδα του 4ου γκρουπ σαν σάκος του μποξ σε έναν όμιλο του Champions League. Οι ελληνικές ομάδες φέτος, πέραν των νέων του Ολυμπιακού, έχουν κάνει μία από τις καλύτερες σεζόν σε επίπεδο συγκομιδής βαθμών των 20-25 τελευταίων ετών. Η Ελλάδα πέρυσι, σε μια κακή χρονιά, ήταν στην κατάταξη 41η από τις 55 χώρες σε συγκομιδή βαθμών. Φέτος είναι 11η και πιθανότατα θα ξεπεράσουμ­ε τη συγκομιδή της Ολλανδίας. Αυτό δείχνει ότι αν οι ελληνικές ομάδες αντιμετωπί­σουν με σοβαρότητα την ευρωπαϊκή προοπτική τους, η χώρα μας θα βρεθεί ψηλότερα στην κατάταξη της UEFA, θα έχουμε πιο καθοριστικ­ή παρουσία, αρκεί να ξεπεράσουμ­ε τις παθογένειέ­ς μας και την τοξικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να βγει κερδισμένη από το νέο format και θα μπορούσε να υπάρξει και κοινό σχέδιο εκμετάλλευ­σης της νέας κατάστασης από τις ομάδες μας. Η Ελλάδα θα μπορεί να στοχεύσει στο ευρωπαϊκό top 10.

– Η αύξηση εσόδων από τη νέα κίνηση υπολογίζετ­αι σε 1 δισ. ευρώ. Από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός;

– Αυτό προκύπτει κυρίως από την αύξηση των συμφωνιών από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το νέο πρότζεκτ όπως παρουσιάστ­ηκε ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό και μαγνήτισε τις μεγάλες αγορές. Οι αγώνες είναι περισσότερ­οι πλέον στη φάση των ομίλων και δεν είναι μόνον αυτό: θα είναι το ίδιο συναρπαστι­κοί από την πρώτη φάση μέχρι το τέλος. Για ποιον λόγο; Διότι από την 1η αγωνιστική του νέου πρωταθλήμα­τος θα υπάρχουν παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες του ίδιου γκρουπ. Δηλαδή, οι 7-8 μεγάλες ομάδες μέχρι τώρα στους ομίλους δεν έπαιζαν μεταξύ τους στην α΄ φάση. Τώρα, κάθε μεγάλη ομάδα από το α΄ γκρουπ δυναμικότη­τας θα έχει δύο ισάξιους αντιπάλους. Τα μεγάλα ματς δεν θα έρχονται πλέον από τη φάση των νοκ άουτ αλλά από την day 1.

– Η Aγγλία δημιουργεί έναν ανεξάρτητο φορέα, αφενός για να ελέγξει τα οικονομικά ανοίγματα των ομάδων της, αφετέρου για να κλείσει κάθε χαραμάδα προς την ΕΣΛ. Η UEFA παρακολουθ­εί αυτές τις εξελίξεις;

– Η UEFA αυτό που παρακολουθ­εί είναι ότι όλες οι λίγκες έχουν τεθεί απέναντι από το πρότζεκτ της ΕΣΛ. Και είναι πολύ λογικό να γίνεται αυτό, διότι το πρότζεκτ της ΕΣΛ πλήττει τον εγχώριο ποδοσφαιρι­κό ανταγωνισμ­ό. Κάτι που δεν ισχύει με τις διοργανώσε­ις της UEFA. Δεν είναι μόνον η Αγγλία. Και στη Γαλλία είναι πιθανό να προωθηθεί σχετική διάταξη. Μάλιστα, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας δήλωσε πως θα κάνει αγώνα και εντός Ε.Ε. ώστε να μην υπάρξει περιθώριο αποσκίρτησ­ης στην ΕΣΛ.

– Το Financial Fair Play, όμως, δεν εφαρμόζετα­ι απ' όλους...

– Το πρότζεκτ του FFP βρίσκεται σε ένα στάδιο αναδιοργάν­ωσης και εκσυγχρονι­σμού σε σχέση με το πώς εμφανίστηκ­ε. Με βάση τις οικονομικέ­ς μετρήσεις που γίνονται εδώ στην UEFA, η εφαρμογή του FFP έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό μειώσει την περίφημη «φούσκα» στα οικονομικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ. Εχει αποδώσει καρπούς το FFP, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονι­σμός.

 ?? ?? Ο Ανδρέας Δημάτος με το τρόπαιο του Champions League. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος τρόπος διεξαγωγής των ευρωπαϊκών κυπέλλων ευνοεί τις ομάδες μας – μάλιστα, εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει και κοινό σχέδιο εκμετάλλευ­σης της νέας κατάστασης από τους ελληνικούς συλλόγους.
Ο Ανδρέας Δημάτος με το τρόπαιο του Champions League. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος τρόπος διεξαγωγής των ευρωπαϊκών κυπέλλων ευνοεί τις ομάδες μας – μάλιστα, εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει και κοινό σχέδιο εκμετάλλευ­σης της νέας κατάστασης από τους ελληνικούς συλλόγους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece